Бившият военен министър Николай ЦОНЕВ:

ГЕРБ саботираше укази на Първанов

14347 | 15 дек. 2013 | 13:56

Заради Николай Младенов едва не загинаха наши бойци в Афганистан

-afgasitan reindjyri.jpgНиколай Цонев и шефът на Генщаба ген. Златан Стойков (вдясно до него) при бойците ни в Кандахар.-1421168031.jpgВоенният министър Николай Цонев приема почетния строй на ротата ни в Кабул.-1421167935.jpgНиколай Цонев-1421167893.jpg

Много съм преживял, но такъв прецедент, който ми се случи като министър на отбраната - да не се изпълни указ на държавния глава за войската, ми се случи за първи път. Това всъщност бе и прецедент в историята на армията. През 2009 г., последната от мандата на нашето правителство, Съветът по отбрана на МО реши началник на полицията да стане полк. Иван Мечков. Кабинетът предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му и за повишаване в звание бригаден генерал. На 13 юли Първанов издаде указа. Междувременно ГЕРБ бе спечелил парламентарните избори, но още не бе сформиран новият кабинет, а управлявахме ние. Като военен министър, както е по закон, издадох заповед за изпълнение на указа на държавния глава. Но се задаваше новата власт и институциите започнаха да се нагаждат към нея. Председателката на ДИКСИ Цвета Маркова си позволи със стари похвати от времето на ДС да

 

заплашва офицери

 

от МО, че ще им бъде отнет допускът за работа с класифицирана информация, ако позволят на ген. Мечков да встъпи в длъжност. Той вече имаше издаден такъв допуск от Военната полиция. Именно този документ се оказа ябълката на раздора. С безкрайни административни врътки се отлагаше новото назначение. Аз сигнализирах Военната прокуратура, че генерали не изпълняват заповед на министъра, което си е абсолютно престъпление и се преследва с цялата строгост на закона. Но тя естествено, както и се очакваше, не реагира на моя сигнал и не предприе нищо. Междувременно Борисов състави кабинет и военен министър стана Николай Младенов. Именно той направи всичко възможно да не се изпълни указът на Първанов и се изгаври с държавния глава. По сигнал на Младенов Военната прокуратура образува досъдебно производство срещу ген. Мечков.

В крайна сметка обвинението срещу генерала не издържа и той бе оправдан. После осъди Военната прокуратура. И какво от това? Съсипаха му съдбата. Но защо разказвам всичко това? Защото армията е институция, чиято най-важна опора е единоначалието - независимо каква е политическата система и кой управлява. В нея неизпълнението на заповед е най-голямото престъпление. Не се ли спазва принципът на единоначалието, във Въоръжените сили настъпва анархия. Тогава до закриването на държавата има само крачка. Но ето че министри на ГЕРБ бяха първите, които извършиха такова престъпление. Впрочем Николай Младенов и като външен министър пак не зачиташе президента. Той отказа да назначи посланик, след като държавният глава бе издал указ.

Спомням си, че посещението ми при нашите рейнджъри в Афганистан като министър през 2008 г. съвпадна с рождения ми ден - 9 юни. Така стана, че там го чествах с момчетата - черпихме се с безалкохолна бира, говорихме си за живота. Аз ги увещавах да не напускат армията, защото ще направим всичко възможно да подобрим условията им за живот. Именно по това време направихме една от първите стъпки, като увеличихме командировъчните за участниците в контингентите в Афганистан с 15 евро на ден. А това са

 

близо 1000 лв. на месец

 

Но думата ми е за друго - когато кацнахме в Кабул, ми докладваха, че трябва да променим маршрута за придвижване до базата, тъй като имало сигнал за заложено взривно устройство на пътя. Така цялата делегация с журналистите бяхме преведени по заобиколен маршурт през крайните квартали на Кабул. Трябва да поясня какви мерки за сигурност се вземат при посещение на VIP лице там, какъвто е министърът на отбраната. Първо визитата се пази в абсолютна тайна. За нея се съобщава едва на връщане, обикновено когато самолетът наближава Турция или най-малкото трябва да е минал поне половин час, след като се е отлепил от пистата в Кабул. Освен това не се разрешава такова посещение да е повече от едно денонощие и да се преспива там. Командването на армията изготвя разчетите така, че да се лети само през нощта и да се пристига както на отиване, така и на връщане, в първите часове на утрото.

Но какво направи Николай Младенов, съжалявам, че пак ще дам пример с него. Нали в края на януари 2010 г. Бойко реши да го сменя и да го прави военен министър. Именно в последния ден от пребиваването си в МО той реши да ходи в Афганистан. От какъв зор и защо, не стана ясно. Вероятно да си погъделичка самолюбието и да се направи на мъж - нали не е бил войник. Така започнаха афганистанските му парадокси. Оттук излетя като военен министър, но там го представяха като външен. Но това не е всичко. Пресцентърът на МО, вероятно по негово разпореждане, предварително обяви, че ще ходи в Афганистан. Това е първото драстично нарушение на мерките за сигурност. Второто е, че стоя почти седмица. През това време пресслужбата също обявяваше къде ходи, с кого се среща и т.н. Тази информация обаче тече по интернет, а талибаните не лапат мухи. И белята стана. Докато Младенов бе там, те обстреляха българския лагер и една ракета или няколко, не помня точно, попаднаха в целта. Едва не загинаха наши момчетата. По чудо се разминахме без жертви. На другия ден талибаните официално обявиха, че цел на ракетния им обстрел е бил българският военен министър. Трима наши бойци бяха ранени, един от тях особено тежко. Шрапнел

 

отнесе половината му череп

 

и лекарите едва го спасиха. Ампутираха му едната ръка и сега ходи със скъпа протеза, поръчана от чужбина. МО хвърли доста средства за спасението и лечението на боеца. Но парите в случая са най-малката беда, защото става дума за прекършена човешка съдба.

Следя внимателно парламентарните дебати и се учудвам на цинизма на ГЕРБ как се е загрижил за доходите на военните. Нали внесоха законопроект за увеличаване на заплатите в армията чрез повишаване на коефициента, чрез който се изчисляват месечните възнаграждения на военнослужещите. А именно те, докато бяха на власт, почти 4 г. не изпълняваха закона за отбраната именно в частта за заплатите. През мандата на нашето правителство направихме изцяло нов военен закон, чрез който увеличихме тези показатели. Но щом ГЕРБ спечели властта и започна да командва, военните получаваха по-малки заплати, отколкото им се полага по закон - войниците с 33% по-малко, а сержантите с 25%. Изчисленията сочат, че кабинетът „Борисов“ е ощетил с близо 60 млн. лв. фонд работна заплата в армията. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 342 (693 от 15 декември 2013)


Още по темата

Днес публикуваме последната част от разказа на бившия военен министър Николай Цонев, който е бил кадрови офицер в зенитния полк в Самораново. Пред „Преса“ той разказа любопитни перипетии от казармения живот, особено когато полкът е провеждал стрелби на полигона край Шабла. Той си спомни и за ситуацията в София, когато гръмнаха складовете с боеприпаси в Челопечене.