Плевнелиев

НО...

Плевнелиев и доброто

42449 | 16 дек. 2013 | 09:53

Чудеса след квалификационни курсове от Кеворк КЕВОРКЯН


Словесните изхвърляния на Плевнелиев, предостатъчно на брой, дават представата за един екзалтиран човек, който може би все още се чуди на късмета си... Обаче онзи ден той надмина дори и себе си, като влезе в ролята на рекламен агент на Прокопиев.


Плевнелиев продължава да ни се вижда като едно чудо.

В смисъл че прави всичко възможно публиката да се чуди на онова, което изговаря или пък аранжира. Облича се например в колоездачен екип и дава началото на Обиколката на България; снимката, запечатала този исторически момент, бе смайваща: президентът се е надигнал на пръсти, погледът му, устремен нагоре към флагчето, което държи в ръката си, е изпълнен с драматизъм и копнеж - сякаш ни предвожда към нещо величаво, което ще промени съдбата на страната, а не дава старта на едно мижаво състезание.

Досадните му истории, често преливащи от странности, не са една или две, да не ги изреждам отново. В някои случаи

сякаш си имаме
работа с комик

 

а не с президент. А словесните му изхвърляния, също предостатъчно на брой, дават представата за един екзалтиран човек, който може би все още се чуди на късмета си; и това е неизбежно, ако си бил ирландска пастирка (това е пак Плевнелиев в предишния си живот), сетне продавач/ка на хороскопи, а още по-сетне и покорител на германските „паркинзи“ (думата е на пастирката) и накрая - след всички тия квалификационни курсове - Съдбата те прави президент. Хубаво. Ще изсърбаме и тази яхния.

Обаче онзи ден Плевнелиев надмина дори и себе си, като влезе в ролята на рекламен агент на Прокопиев. Според президента въпросният бизнесмен, който има скандална репутация дори за два живота, бил направил много добро за България.

Да се вгледаме в думите на Плевнелиев, тъй като те са много важни: „Прокопиев е направил много добро за България“. Ей, г-н Президент, какво ви става? Какъв смисъл влагате в една проста, но много ясна дума, каквато е „добро“? И дотам ли стигнаха нашите умници, че не схващат смисъла дори на тази дума?
Добро прави, примерно, отец Иван от Нови хан, понеже се мъчи донейде да почисти днешното мрачно лице на България, което вече трудно изразява дори най-обикновеното човешко състрадание.

Тогава

каква пристрастност трябва да измъчва един човек

за да свърже „доброто“ с един бизнесмен с разядена репутация? Трябва ли да си имал стотици милиони левове дългове, за да минаваш за добър човек - ах, добрякът олигарх на нашия още по-добричък президент.

Разбира ли изобщо Плевнелиев какво означава да правиш добро за България?

Трябва ли да си майстор на много одумвани приватизационни сделки, за да правиш добро на България?

Наивниците, които не са се набъркали в приватизационните и всички останали далавери на мътния Преход, за идиоти ли трябва да ги имаме?

Дава ли си сметка Плевнелиев, че когато унижава думата „добро“ по този начин, отваря широко вратата оттук насетне пред един див произвол, когато всеки хитрец ще минава за добродетелен?

Ако днешните тарикати правят добро за България, какво са правили тогава Братя Георгиеви и всички подобни на тях щедри строители на Българското? Нека да сме наясно: Плевнелиев не търси единствено реабилитация за хора, които са приемани безусловно като „олигарси“.

Нещо повече - той подготвя техния реванш. Изглежда, че гладът по паркинзите е изострил до крайност апетита му - това е вълчи апетит, който вече не се сдържа дори привидно от онази въздържаност, на която трябва да е подвластен публичният живот на президента.

Плевнелиев раздава орденчета, вре се из най-различни среди и ако по-рано беше свързал „доброто“ с някой от стотиците ни знаменити съвременници, можехме да решим, че сега е изрекъл нещо по инерция; но ако някакъв посткомунистически запъртък и днешен олигарх прави добро за България, какво тогава правят Стоянка Мутафова или пък Светлин Русев, или Любомир Левчев - вземам напосоки само тези три имена, а мога да изреждам и стотици други дотогава, докато Прокопиев си изплати дълговете?

Отиваме към реванша на случайните хора от паркинзите - и сигналът за това бе даден още когато Плевнелиев нарече студентите окупатори „будители“. Не си мислете, че всичко е от глупост или недалновидност, друго има във фундамента на тази наглост: тези хора искат заличаване на постиженията на Миналото, на неговите герои и като цяло на доброто, което е носило то.

Това е атентат срещу ценностната система
на обществото

утре направо ще нарекат „велик“ някой друг финансов играч, спекулант или длъжник.

И всъщност още по-арогантното в случая е, че Плевнелиев изобщо не си прави труда да обясни защо неговият приятел/покровител е еманация на доброто, защо е българският добряк - защо наистина; и какво точно е направил той - освен безкрайните му авантюри из дебрите на днешния бизнес, за които обилно свидетелстват медиите - и от които днес Плевнелиев се възторгва?

Писал съм неведнъж за въпросния Прокопиев - неговата лична кариера е оглеждана в стотици публикации, които очертават един мрачен герой, който сякаш е готов да понесе, хилейки се, всички ругателства на света. И точно той се оказва, според Плевнелиев, ангелът хранител на клетата ни България.

Разбира се, някои наивници могат да решат, че Плевнелиев е стъкмил неволно въпросната фраза, без да й придава особено значение - да де, обаче той е президент, по дяволите, и не е лошо да се научи най-после да владее бъбрежа си.

Но това е много малко вероятно. Кръгът, чийто несръчен рехабилитатор е Плевнелиев, се готви за новата си роля, това е вън от съмнение. И това го кара да раздава индулгенции за „добро“.

Кой друг е правил добро за България? Плевнелиев със сигурност ще се затрудни с отговора на този прост въпрос, защото това не е да вдигаш флагчето на колоездачно състезание. Всъщност от върха на това флагче нещата със сигурност изглеждат доста нелепи. А това, от своя страна, дава и нова, налудна представа за ролята например на бизнеса. Утре някой друг ентусиаст - може и да е Плевнелиев, стига да се сети - ще каже, че и Ковачки е правил добро за България.
В края на краищата с подобни фрази

направо се обезценява президентският пост

Той се принизява до източник единствено на съмнителни констатации. Плевнелиев няма собствена сила, а изглежда и никога не е имал качествата - поне в този си живот - да излъчва някаква сила или поне увереност. Само преди броени дни той се оплете в обясненията си за отношенията му с Бойко, макар че дори и уличните кучета са наясно какви са тези отношения. И фактът, че Бойко никога не е спекулирал с натрапчивото си опекунство, не означава, че с късна дата, цели две години по-късно, можеш да се самопредставяш и самоизживяваш в някаква самостоятелна роля.

И накрая: Плевнелиев би получил някаква частична реабилитация за празнословието си, ако днес каже ясно -

не на ирландски или на езика на паркинзите

- сторил ли е Бойко добро за България? Да или не?

Досега този човек никога не каза нищо ясно както за Бойко, така и изобщо за управлението на ГЕРБ. Хората обаче, без да са живели два живота, не са идиоти, те отдавна са наясно със смешноватите напъни на президента да изглежда автономен - да приватизира по някакъв начин зависимостите си и по този начин да ги заличи. Само че това не е като да приватизираш някакво златно държавно предприятие за жълти стотинки, това не е стопанска далавера, не е и финансова машинация - това е нещо съвършено различно. И ако не си достатъчно предпазлив, може да станеш по един нелеп балкански начин креатура на случайното, на съмнителното, на Нищото…

Някой автор с повече търпение, а и по-малко гнуслив, трябва да изследва докъде ще се разпрострат изблиците на късните демократи - какво друго ще им изглежда като „добро“, какво - като зло. И какъв ще е мащабът на Лъжата - отнасяща се до личната им биография или до Общото ни минало. 

(в. Преса, печатно издание, брой 343 (694 от 16 декември 2013)


 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23