Веселин ТОПАЛОВ:

Искам световна титла, другото не ми е интересно

7406 | 21 дек. 2013 | 10:11

Истина е, че в момента Карлсен е на светлинни години пред всички нас и има потенциал да бие всякакви рекорди.Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. Световен шампион по шахмат за периода 2005-2006 г., версия ФИДЕ. През април 2006 г. за първи път оглавява ранглистата на ФИДЕ с Ело 2804 точки след отпадането на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров. Отново е лидер в нея и през юли 2009 г., когато постига върховото си постижение от 2813 точки. То го поставя на пето място във вечната ранглиста след Магнус Карлсен, Каспаров, Левон Аронян и Вишванатан Ананд. 

 

-Господин Топалов, как ще протече подготовката ви за претендентския турнир в Ханти-Мансийск? Ясен ли е вече екипът, с който ще работите през следващите месеци?

- По принцип много неща вече са ясни. Но има детайли, които предстои да доуточняваме, тъй като още не съм получил договора за турнира с конкретните условия. Мисля, че няма смисъл да споменавам имената на хората, които ще ми помагат, защото това дава информация на противниците ми.

- Как оценявате шансовете си и какво ще ви бъде необходимо, за да спечелите първото място?

- Аз съм амбициран да спечеля и отивам да се боря точно за това. Второто място не дава почти нищо, горе-долу все едно е дали си втори или пети. Отказал съм всички участия, за да се подготвя добре, но, разбира се, гаранция няма. Като цяло имам положителен баланс срещу повечето играчи, но и това не значи много. Този тип турнири са различни.

- Наскоро Гари Каспаров посочи за фаворити в надпреварата Крамник и Аронян. Готов ли сте отново да обърквате сметки?

- Това, което е казал Каспаров, може да го каже и всеки любител. Аронян е номер две, а наистина моят противник от Елиста е фаворит, имайки предвид политическата му поддръжка. Колкото и обаче Гари да хвали руснаците, едва ли ще получи подкрепата на руската федерация по шах за следващите избори.

- Ще ви се наложи да се изправите срещу четирима руснаци, при това на тяхна територия. Очаквате ли удари под пояса и от какъв характер?

- Най-малкото, което може да направи ФИДЕ, е да раздели осемте играчи в две групи, като във всяка има по двама руснаци. Най-добре би било, разбира се, да се играят директни елиминации, така че да няма дори възможност за „отборна игра“. Това обаче едва ли ще се случи, така че всичко е възможно.

- Притеснява ли ви, че турнирът ще се проведе в Сибир, и то през зимата?

- Изборът на Ханти-Мансийск като място, и то точно в това време, е голяма грешка от страна на ФИДЕ. Никога преди това не е имало толкова малък период между мача за световната титла и претендентския турнир - около пет месеца. Освен това не виждам с какво турнирът в Сибир ще допринесе за популярността на шаха в световен план. Зрители няма да има, едва ли ще са много и журналистите.

- Спомените от Елиста ще ви повлияят ли при срещата с Крамник? Този път ще го следите ли по-внимателно колко често ходи до тоалетната?

- Да следя не е моя работа, а на съдиите. Не знам кои ще бъдат, но имайки предвид прецедента, сигурно ще има повече контрол. След скандала в Елиста се премахнаха стаите за почивка и има директна видеовръзка със залата за игра, така че от всяко кътче на света любителите могат да следят за поведението на играчите по интернет. Какво става зад кулисите обаче, знаят само съдиите.

- Дълго време имахте проблем с мотивацията, но сега се завърнахте в топ 5 на ранглистата. Откъде почерпихте вдъхновение за новия си щурм към върха?

- Просто виждам, че пред мен имаше хора, които значително ми отстъпват, и че с малко тренировки и концентрация мога да ги победя, както и стана в Гран при на ФИДЕ. Реално мога да играя още дълго на ниво топ 10, но точно това не може да ме мотивира. Искам да се намеся пак в борбата за световната титла, другото не ми е интересно.

- Много експерти твърдят, че Магнус Карлсен ще остане шампион още дълги години. Какво е мнението ви за него, кое го прави толкова добър и имате ли идея как да го надвиете?

- Истина е, че в момента Карлсен е на светлинни години пред всички нас и има потенциал да бие всякакви рекорди. Без да има толкова брилянтен стил, многото му силни качества компенсират съвсем малкото му слабости. Това, което ми прави най-силно впечатление, е, че в доста партии прави дълги серии от много силни ходове, в резултат на което противниците му не издържат.

- Карлсен твърди, че пази 10 хиляди партии в главата си. Вие с какъв набор разполагате?

- Не знам как се опре­деля това число. Аз помня фрагменти от позиции, мотиви и прийоми. Но цели партии малко хора помнят, защото това е често излишна информация.

- Коя система за определяне на шампиона ви допада повече - тази от версията на ФИДЕ с турнир или в директния сблъсък на двама шахматисти?

- Реално погледнато, няма идеална система. Например най-зрелищни са турнирите, но от друга страна, те и дават най-много възможности за нечестна игра. Мачовете са по-скучни, но по-обективни.

- Кой според вас е най-великият шахматист в историята?

- За мен Фишер. Може би Кас­паров има малко по-добри резултати, но той е имал и много по-голяма помощ. Фишер е постигал всичко практически сам.

- През последните години се занимавате с шахмата и откъм политическия му аспект. Заедно със Силвио Данаилов популяризирахте играта в рамките на ЕС. Защо е важно децата да играят шах в училище и как това ги изгражда като по-комплексни личности?

- Когато имам свободно време, изнасям сеанси в различни страни в Европа. Понякога разликата е фрапираща. В много страни шахматът не е дори признат за спорт, докато в други, като Армения и Азербайджан, е много почитан. И затова често имаш чувството, че президентите на две шахматни федерации говорят за съвсем различни неща. Положителният ефект за децата, които учат шах в училище, е преди всичко да се научат да мислят самостоятелно, да контролират емоциите си, да се опитват да предвиждат последиците от решенията си и да поемат отговорността за тях. Освен това шахматът е отлично средство за интегриране на деца от различни култури, етноси и раси.

- Вие самият имате ли амбиции за ръководни постове в европейската или дори в световната федерация?

- Не. Знам много добре какво се случва зад кулисите на шаха и понякога се отвращавам. Дори съжалявам, че съм научил, много често е по-добре да не знаеш. Предполагам, че във всички големии организации ситуацията е подобна.

- Нееднократно сте критикували някои от практиките във ФИДЕ. С какво според вас Кирсан Илюмжинов вреди на шахмата и кой е идеалният вариант за негов заместник?

- Кирсан спаси ФИДЕ от фалит преди около 18 години и много хора все още са му благодарни за това. За жалост през това време той се огради с хора, които пречат на положителното развитие на шаха като спорт и игра, а единствената им цел е да продължават да заемат ръководни постове. Много досадна традиция стана честото съзнателно публикуване от страна на ФИДЕ на невярна информация, обявяването на турнири без никакви финансови гаранции, в резултат на което те се провалят, както и постоянната промяна на правилата и спазването на законите, само когато са изгодни.
През август 2014 г. отново ще има избори за президент и този път Каспаров е кандидат. И той, разбира се, не е идеален, но екипът му е значително по-добър от този на Илюмжинов. Това обаче не значи, че ще спечели, тук логика не бива да се търси.

- Как се променихте за седемте години, откакто спечелихте титлата в Аржентина?

- Сега, без титла, животът ми е малко по-спокоен. Като цяло, освен признанието и личното доказване, единствената ми облага от титлата е финансовата. Но стресът е значително по-голям.

- Имало ли е моменти, в които сте се изкушавали да спрете с шахмата?

- Не. Единствено вече ми тежат дългите турнири. След десетия ден се поуморявам и понякога ми става скучно. Надявам се това да не се случи в Сибир.

- Познавате ли лично шахматиста от Благоевград Борислав Иванов и споделяте ли съмненията, че си служи с измами?

- Не го познавам и допреди година не го бях чувал. От българските ми колеги гросмайстори никой не се съмнява, че той играе нечестно. Също така е вярно, че все още няма категорично доказателство за това, но предполагам, че е въпрос на време.

- Вие самият също сте обвиняван в нечестни средства от съперниците ви. Възможно ли е наистина да се печелят партии с помощта на свръхмодерни технически устройства?

- Няма нужда да са свръхмодерни. Един смартфон е достатъчен. Този проблем датира от по-малко от 10 години, но много от съдиите са възрастни хора и не могат да се пригодят. За мен най-главният проблем е да се определи какво точно значи „съмнително поведение“, тъй като това е много разтегливо понятие.

- До каква степен появата на дъщеря ви Лаура промени нагласата и приоритетите ви?

- Сега се концентрирам само за най-важните турнири. За по-маловажните състезания не ми остава време да тренирам, често играя в тях със стари знания. Честно казано, използвам ги заради възможността да се наспя нощем (смее се).

- Как се справяте със сменянето на памперси и сред­нощните хранения?

- Горе-долу. Сега на родителите им е много по-лесно, но не искам да си представям какво им е било на нашите баби.

- От години живеете извън България, но със сигурност следите какво се случва в страната. Как мислите - накъде сме се запътили и защо обществото остава все така разделено?

- Всеки ден се интересувам от ситуацията в страната. Трудно е обаче да давам акъл, защото като чета вестниците тук, в Испания, имам усещането, че за много неща положението си е същото. Не мисля, че обществото е разделено, просто има политическо равновесие и никоя от страните все още не взема явен превес.

- Колко често се прибирате и как прекарвате времето си в България?

- През 2014 г. смятам да се прибера поне два пъти, през април и вероятно през юли. На жена ми България й харесва, постоянно ми повтаря, че трябва да й покажа Розовата долина. 

(в. Преса, печатно издание, брой 348 (699 от 21 декември 2013)


 


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37