Полк. Стоян СТАМАТОВ, шеф на Централното военно окръжие:

Водим на отчет 1,4 млн. запасняци

14973 | 28 ян. 2014 | 07:40

Знаете ли, че в кръвта на някои кандидати, имам предвид не само последната кампания, бяха открити психотропни вещества, което говори за опре         
    Във всяко спортно състезание има победители и победени - проекция на вечния житейски ритъм, при който по-силният оцелява за сметка на по-слабия. Голямата магия на спорта е, че успява да извади от цивилизационното развитие желанието за надмощие и агресия и да ги пренасочи към мирното поле на битката между талантите. Тръпката на това изживяване превърна спорта в най-значимия социален феномен на нашето време.
Историята помни безброй значими сблъсъци, но в пантеона на величието запазено място имат няколко класически съперничества, превърнали се в нещо повече от спортни събития. Това са колосални битки на спортни великани, които с годините са се превърнали в неразделна част от историческата памет на човечеството.
   
         

 


- Г-н полковник, последният прием на войници приключи наскоро. Никой не очакваше, че ще има много мераклии за платени редници.
- За обявените 370 вакантни места кандидатстваха 2295 души. Имам предвид, че толкова взеха документи. Някои впоследствие се отказаха, други пък не отговаряха на общите изисквания и условия. Затова ние изпратихме около 2000 кандидати за медицински прегледи преди изпитите. Окончателно годни по здравословен статус се оказаха 1423 души. Близо 600 отпаднаха по медицински причини, което е притеснително. А на изпитите се явиха 1353 души - 1115 мъже и 238 жени.

- Какво ви притеснява?
- Че здравословният статус на младите хора не е особено добър. Знаете ли, че има случаи, в които в кръвта на някои от кандидатите, имам предвид не само последната кампания, бяха открити психотропни вещества, което говори за определени зависимости. Имали сме и други случаи - отива кандидатът на медицински преглед и му откриват заболяване, за което не подозира. И веднага го оставят в болница. Всичко това не може да не тревожи.

- Вярно ли е, че около 400 лв. е стойността на прегледите на човек?
- Вероятно. Но по-точна справка могат да ви дадат от ВМА. Скъпо е, защото се правят пълни медицински изследвания плюс изследвания за психологическа пригодност, защото кандидатът за войник трябва да е абсолютно здрав. Парите не са малко, но разходите са за сметка на военния бюджет. Само пътните и нощувките са личен разход.

- Да направим проста сметка: умножаваме 400 лв. по 2000 и излиза, че държавата харчи страшно много пари само за медицинските прегледи на мераклиите да станат войници. Министерството на отбраната няма ли да се „разори“?
- Колкото и да са големи разходите, не можем да върнем никого. Всеки има право да кандидатства за войник, как ще го ограничиш. Тук обаче има друг нюанс. Някой може да се изхитри и така редовно
да си прави безплатни прегледи
за сметка на държавата. Валидността на тези прегледи е една година. Затова тези, които не са класирани в приема, ги водим още известно време на отчет. Ако излезе заповед за попълване на места в доброволния резерв или за професионални войници, ги каним пак. Те са минали медицинските прегледи, всички други документи са им напълно изрядни. Така се стараем да пестим средства.
- Тази година за първи път след почти двадесетгодишно прекъсване бе възстановена военната подготовка за учениците. Има ли случаи на пропуснати или провалени занятия, г-н полковник?
- Почти половината от уроците за тази учебна година вече са преминати. Но нека ви коригирам. Това не е военна подготовка, а задължително обучение в часа на класния ръководител за получаване на знания за отбраната на страната и за действия при кризи от военен характер. Със средношколците в IX и X клас се води само теоретично обучение, а за военното са необходими и практически занятия.
- И колко младежи учат за отбраната на страната и за армията?
- Занятия се водят в 2267 паралелки от IX клас и 2281 паралелки от Х клас в цялата страна. Не мога да кажа точния брой на учениците, защото числеността на паралелките е различна - има големи, има и много малки. Прави впечатление, че десетокласниците проявяват по-голям интерес към тази специфична материя. Ръководителите са 660 - военни и цивилни служители от структури на Централното военно окръжие и военни от формирования на въоръжените сили. За труда си не получават допълнителни възнаграждения.
- А кога ще започне военната подготовка във вузовете?
- Тук може да говорим за бъдеще време, защото е на доброволен принцип. Не може да заставиш никого. Има заповед на министъра на отбраната за организиране на начална или специална военна подготовка със студентите. С нея е обявен регистър на курсовете, както и цените за обучението за един студент. Тези разходи
пак са за сметка на министерството
Единствено мога да потвърдя, че официално интерес за военна подготовка през учебната 2014-2015 г. има проявен от Националната спортна академия и техните курсове са включени в регистъра. Това е, което имаме като документ черно на бяло. Има запитвания от няколко други вуза, но само това и нищо повече.
- Въоръжените сили трябва да имат в края на 2014 г. до 3400 доброволни резервисти, чиято служба е платена. Годината ще изтече неусетно, а са сключени договори едва с неколкостотин души. Има ли вероятност това число да се коригира?
- Поне засега се предвижда да имаме толкова резервисти. Дали ще настъпят корекции, ще може да кажем в края на юни, когато ще приключи прегледът на структурите на Въоръжените сили. В рамките на този преглед трябва да се предложи състав, численост и структура на резерва. Така че може да са повече, по-малко или да остане същата бройка. Но в плана е записано, че трябва да са до 3400 души, както сам казахте. А това означава, че може и да са по-малко. Не е задължително да се постигне заложеният показател. Това зависи от възможности­те на бюджета за тяхната издръжка.
- Какви са условията за кандидатстване в доброволния резерв?
- Досега сме провели две кампании и до конкурси бяха допуснати около 860 кандидати. Към момента има сключени договори с над 500 души. Приетият в доброволния резерв се ползва с предимство, при равни други условия, ако кандидатства за войник. Вече имаме над 10 души, които
от резерва отидоха в редовната войска
Условията за кандидатстване са почти същите, както за професионалната армия. Друго изискване е, че ако преди сте били военнослужещ или сте работили в друго силово ведомство от системата на сигурността, не трябва да сте били дисциплинарно уволняван. Освен това към момента на сключване на договора и за неговия период не трябва да сте навършили пределната възраст за служба в резерва, която за войниците и сержантите е 55 г., а за офицерите и офицерските кандидати - 60 г.
- Бихте ли разяснили един въпрос, за който у мнозина има пълна неяснота. Вярно ли е, че военните окръжия водят на отчет всеки, навършил 18 години? Мен доста приятели са ме питали дали са или не са в запаса?
- Абсолютно не е вярно. Резервът на Въоръжените сили се състои от две части: доброволен резерв и запас. На отчет в запаса се водят само тези, които имат военна или друга специална подготовка. Това е задължително условие. Ако си навършил 18 г. и нямаш такава подготовка, никой никъде не те води на военен отчет.
- И колко запасни в момента са в регистъра?
- Около 1,4 млн. души. Всички са с военна подготовка. Искам да обясня, че запасните също са две категории: запасни с мобилизационно назначение за военно време и без мобилизационно назначение. Възрастовият таван за водене на военен отчет за всички запасни е до навършване на 63 г. След това ги отчисляваме.
- Гражданинът Петров, например, откъде може да знае дали е запасняк с мобилизационно назначение?
- Не се притеснявайте, изпращаме му повиквателна заповед да знае, че може да го викаме в определени случаи, в която е посочено времето и мястото, на което трябва да се яви. Когато го снемем от отчет, също го уведомяваме. На запасния с мобилизационно назначение, ако му предстои да напуска страната за повече от шест месеца, той трябва да ни уведоми задължително. Ако си променя адреса - също. Докато запасен без мобилизационно назначение, а те са повече, има задължение да ни уведоми само ако настъпят трайни промени в здравословното му състояние. Той няма ангажимент да ни казва, когато напуска за дълго страната.
- След тези ваши думи дали някой няма да се притесни, че могат да го извикат запас?
- Никой да не се притеснява. Запасът се свиква в два случая - при военно положение или при положение на война. Само тогава се провежда мобилизация, а това става единствено с указ на президента или с акт на Народното събрание. 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37