Нещо забравят за Кербала

7935 | 29 ян. 2014 | 08:07

Докога политици ще си измиват ръцете с военните
Да, в Кербала, където през 2003 г. бе дислоциран първият ни батальон в Ирак, военните допуснаха грешки - в техническо, инженерно, тактическо и огнево отношение - при оборудване и укрепване на базата. Умишлено избягвам думата „вина“, има органи в държавата, които се произнасят за нея. Но след разсекретяването на документите за инцидента ме учудва медийната и обществената интерпретация на драмата, при която загинаха петима наши воини. Изумен съм от опитите отговорността да се стовари върху командването на батальона. Това не е честно и справедливо.

Решението да изпратим форсмажорно бойци в размирната държава бе политическо недомислие. То като лавина повлече военни грешки. Защото тогава „царският“ кабинет и 39-ото народно събрание, доминирано от НДСВ, пришпориха събитията, за да угодят на силните на деня. На 29 май 2003 г. Народното събрание с аплаузи гласува решение в Коалицията на желаещите в Ирак да се присъединим с контингент до 500 души. И след два месеца рейнджърите ни тръгнаха на война. За такъв кратък срок е почти невъзможно да формираш батальон с такава численост. Това са стотици хора, които трябва да се подберат, въоръжат и подготвят за действие в абсолютно непозната и враждебна среда - пустиня на около 3000 км оттук. Трябва да се прехвърля и тежка техника, да се организира снабдяване. Но родните политици са над тези неща. Бойците заминаха зле тренирани, тъй като нямаше време.

А защо трябваше спешно да дадем батальон? Преди него подготвихме химическа рота, която трябваше да действа на неутрална територия - в Йордания. Но политиците се извъртяха и преформулираха мисията. Вероятно защото много бързаха да влезем в НАТО. Тогавашният премиер Сакскобургготски уверяваше, че така ще си върнем иракския дълг. А през 2004-та неговият външен министър Соломон Паси плака (единствен от гостите в Брюксел), докато знамето ни се издигаше на церемонията за приемането на новите членки. Може и да греша, но не си спомням видният ни атлантик да е проронил сълза, когато пристигаха ковчезите от Ирак.

По-късно в личен разговор министър от царския кабинет ми призна, че България била приета в пакта заради жертвите ни в Кербала. Освен това, колкото и грубо да звучи, управниците ни не успяха да „осребрят“ кръвта на момчетата. В световната практика има железен принцип - когато една държава праща на чужда територия армия, след нея върви бизнесът. Б​ългария не спечели нито една поръчка за възстановяване на следвоенен Ирак, където се намърдаха други акули. А от иракския дълг от 3,5 млрд. долара си взехме само трохи - 360 млн. долара. А за пет години военно присъствие там похарчихме 170 млн. лв.
Та докога политиците ще си измиват ръцете с военните? Няма ли сред тях поне един мъжкар, който да каже - да, и ние имаме вина за Кербала.

(в. Преса, печатно издание, брой 28 (734 от 29 януари 2014) 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27