Георги Данаилов:

Спасили сме се от робство, благодарение на хора като Бай Ганьо

4558 | 24 февр. 2014 | 08:01

Спасението е вътре в нас и аз смятам, че бъдещето на България е дълбоко свързано с бъдещето на Европа. Всяко нещо, което би ни отделило ще бъд

Автор:"Наивно е да мислим, че българите от чужбина трябва да се върнат, за да спасят България", смята писателят Георги Данаилов. В интервю за БТА авторът на книгите "Деца играят вън", "До Чикаго и назад, сто години по-късно", "Убийството на Моцарт", "Доколкото си спомням", твърди, че кризата, за която се говори днес е най-вече духовна и тя не е само проблем за българското общество, а за цялото човечество. Излизането от нея може да се осъществи само чрез връщането към естествените ценности. Най-естествената ценност е жаждата за знание, отбеляза писателят. Според него е нужно българските учители да съумеят да събудят любопитството на децата, тогава ще се възроди жаждата за знание, за научаване на нови неща, за развитие.

"Въпросът за повишаване на качеството на образованието е въпрос за повишаване на качеството на преподаването", посочи Георги Данаилов. Несъстоятелно звучат приказките, че ако се подобри дисциплината в училищата, ще се подобри и образованието. Това, което трябва да се подобри е да се повиши качеството на преподавателите, допълни писателят. Той е категоричен, че нивото на съвременните български учители трябва да бъде от най-висока университетска класа. Така е било в първите години след Освобождението, както и в началото на 20-ти век, каза писателят. Той даде пример с Цветан Радославов, създателят на българския химн, който е родом от Свищов. Радославов се завръща в България, отказвайки специализация в Лайпцигския университет при проф. Вилхелм Вунд, основателят на експерименталната психология. Той бил поканен да остане като асистент на професора, но отказал. При завръщането си в България, участвал в Сръбско-българската война. След което до края на живота си остава учител в Трета мъжка гимназия в София.

Георги Данаилов разказа как е прекарал в Свищов близо 15 години от живота си. "И това са най-хубавите години в живота ми. Тогава бях млад, тук завърших гимназия, а след като завърших висше образование, бях назначен за учител в същата гимназия, която завърших", връща лентата назад Георги Данаилов. Част от наблюденията си като учител, той използва в "Убийството на Моцарт". "В основата на книгата е един текст от Сент Екзюпери, в който той призовава да не убиваме Моцарт в децата и да не ги тласкаме бързо към пресметливата зрелост", поясни писателят. На пребиваването си в града на Щастливеца, авторът отдава написването на две други свои творби. Пътеписът "До Чикаго и назад, 100 години по-късно" и пиесата "Господин Балкански".

Пиесата е написана по молба на Станислав Стратиев, а идеята била тя да бъде посветена на 60-годишния юбилей на Георги Калоянчев. Той създаде незабравима роля и така от 1975 година, тази пиеса не слиза от българските сцени, припомни Георги Данаилов. "Най-голямата поука, която Алеко Константинов ни е завещал, но все още не сме я разбрали, е свързана с персонажа на Бай Ганьо. Днес ние възприемаме Бай Ганьо, като отрицателен герой, но самият Алеко обича Бай Ганьо", посочи Георги Данаилов. "Според мен България се е спасила от 500-годишно робство, благодарение на хора като Бай Ганьо, които знаят да се приспособяват. Това е геният на приспособимостта. А аз мисля, че в това има нещо позитивно и Алеко Константинов е успял да улови този типаж", каза писателят. "Бай Ганьо не е толкова лош, колкото го мислите. Пазете се от тези, които се отричат от него. Защото те както си се кръстят, така ще продадат душите ви", цитира част от монолога на главния герой, авторът. 

Според Данаилов е наивно да се твърди, че българите от чужбина трябва да се върнат, за да спасят България. "Спасението е вътре в нас и аз смятам, че бъдещето на България е дълбоко свързано с бъдещето на Европа. Всяко нещо, което би ни отделило ще бъде пагубно за нас", категоричен писателят. "Ако светът не загине и България няма да загине", обобщи Георги Данаилов. Бертолд Брехт е казал:"Тежко на онзи народ, който няма герой", по-късно се поправя и казва: "Тежко на онзи народ, който се нуждае от герои". "Ние героите ги имаме, трябва да се обърнем към историята и да си ги припомним", поясни творецът. Той посочи, че точно това е правил през последните няколко месеца, докато е приключвал работата по редактирането на книгата "Страници от политическото ни Възраждане" от Марко Балабанов, който е прадядо на писателя.

Книгата е била издадена само веднъж през 1904 година, но съдържа уникални факти, описание на личности и събития от времето след Априлското въстание до навечерието на Руско-турската война от 1877 г.", уточни Георги Данаилов. Самият Марко Балабанов е бил първият външен министър на свободна България, председател на Народното събрание, завършил Сорбоната, адвокат, един от основателите на Юридическия факултет във Висшето училище, преподавател по гръцки език, римско, византийско и каноническо право, автор на множество книги и статии. Книгата е издадена в края на 2013 година и е посветена на 175-годишнината от рождението на Марко Балабанов.


 


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Тереза Мей и европейците - отсрочка по милост

Тереза Мей-1521476126.jpg

Британската премиерка в момента се конкурира с Дейвид Камерън за титлата ...

22 март 2019 | 16:39

Le Monde: "Мечтите" за нова Студена война са на път да се сбъднат

-1552139458.jpg

Западът и неговите приятели ще влязат в глобална конфронтация с китайско-руския ...

22 март 2019 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.