НО...

Да заобикаляш трупа

32067 | 17 март 2014 | 07:04

Идиоти и герои - от Кеворк КЕВОРКЯНИма понякога, макар и рядко, и ведри проблясъци в иначе сивия ни български животец.
Ето - Плевнелиев отстъпил мястото си на абитуриентката Нина!
И тъкмо да се зарадваме, научаваме, че това било само за един ден. Жалко.
Все пак Плевнелиев не пропуснал възможността да насити временната си абдикация с присъщите на натюрела му комични нюанси. Ведро ухилен, той заявил, че Нина и останалите ученици „ще подпомогнат президентската институция с много нови идеи“ - представяте ли си! - и сетне хукнал да си пише словото за пред английската кралица.

Предполагам, че Нинчето ще го пипне тук-там, за да му придаде по-голям държавнически блясък и да поправи препинателните знаци.На прав път сме, вън от съмнение - щом гимназисти учат на ум и разум президента ниДогодина може да се включат и прогимназиите, а сетне и детските градини.

Въпросната инициатива („Мениджър за един ден“) се провежда от няколко години и практически демонстрира по един удивително безвкусен начин убеждението на някои хора, че политиката е поприще на инфантилни случайници.

Иначе всичко друго си беше наред.
Този път Злото изпълзя в Лясковец.
Злото, съпроводено от Глупостта.

Един нещастник с ловна пушка - ловна пушка, а не калашник - разстреля командос и рани други трима (командоси ли са всъщност тия момчета?).
След време нещастникът ще съди - и осъди - България в Страсбург - понеже към него е приложена сила, по-голяма от необходимото, и дори е бил ранен, горкият.
А още по-късно ще бъде припознат и като герой - и така ще се превърне в новия Чакър. Някои идиоти може да му дадат и пенсия - така както след 1989-а отпуснаха петдесетина лева на Чакъра заради кърджалийските му подвизи; пак хубаво, че не го изкараха поборник срещу тоталитаризма.

Идиоти дават
пенсии на идиоти

Както и се очакваше, историята в Лясковец вече охотно се използва в ширпотреба на политическото словоблудство.
Шефовете на МВР обаче се покриха така, че и собствените им командоси не биха могли да ги открият. Няма никакъв смисъл да се дискутират чисто професионалните страни на операцията в Лясковец, както и годността на службите, които трябва да провеждат подобни акции. Тази годност очевидно е нулева и няма защо да се скрива това. 20 души не могат да се справят с един ненормалник, барикадиран в жалкия си апартамент. Лазаров (главният секретар на МВР) беше много патетичен, когато обясняваше как кинетичната сила отпратила куршума от щита на загиналия командос - докато той предпазвал колегите си - в собствената му глава.

Тия обяснения обаче отпращат въпросния куршум направо в главата на МВР най-напред там. От години някакъв идиот се крие в апартамента си и трупа арсенал от оръжия, всички са наясно с това - а сега кинетичната сила била виновна.

Тъй че разговорът за позора в Лясковец изглежда напълно безсмислен - ясно е, че за нищо не ставаме, накъдето и да погледнеш.
А общият ни живот е разхвърлян и парцелиран на някакви отрязъци - много удобни за поредните управляващи.
Сякаш няма никаква връзка между тия отломъци, сякаш те са извън всякакъв контекст и не са подвластни на нещо общо, сякаш за всички вече е удобно да виждат всичко на парче - да се лигавят около потпурите от една мизерна оперета.
Животът обаче е много отмъстителен и в това отношение, той неизбежно ни напомня, че нищо не започва от днес, нищо не приключва днес, а и
нищо не започва
и не свършва
веднъж завинаги
Напоследък ни надуха главите с историята на Чакъра, спретнаха методично политически търкал от една банална и пределно ясна случка - тази с въпросния провинциален хайдук; и сега бумерангът не закъсня.
Само че в онзи случай бе ликвидиран един бандит - а сега ликвидираха един полицай.
Някакъв безмозъчен съдия от Страсбург, без изобщо да е вникнал в подробностите, а вероятно и без да се интересува от тях, осъди България заради Чакъра - независимо че той бе изстрелял една торба патрони срещу полицаите.
Ами сега какво ще отсъди някой негов колега, докато се прозява - може би, че убитият командос не е трябвало да нарушава неприкосновеността на дома на психаря, гарантирана му от Европейската харта? Нищо чудно.
Депутатите от БСП навремето станаха чинно на крака, за да почетат с едноминутно мълчание смъртта на Дими Паница - автора на несъществуващата „българска следа“ в покушението срещу папа Йоан Павел Втори; сега обаче изобщо не се сетиха дори за този ритуал, колкото и притворен да е той, за да почетат убития полицай. Трябваше да го предложи Чуколов от „Атака“, за да си размърдат задниците в парламентарната зала. Играят си на игрички, нищо друго не ги интересува.

От всичко се прави
тъпа политика

Дали някой се е сетил да направи връзка между позорната история от Лясковец и една друга, още по-позорна? Сигурно са били малцина - толкова вече всички сме обръгнали, не можем да събираме две и две, да виждаме дори пределно драматичните събития в едно цяло.

Когато амнистират Чакъра, а след това убиват командоса в Лясковец - какво се очаква да направят последователите на един друг герой - атентатора срещу Доган?
Какъв тласък на варварската си природа ще получат те?

Лютви Местан прочете една унищожителна декларация, която обаче изобщо не събуди парламентарната зала. „Вашият турчин го стреляха, и то друг турчин го направи, това не ни засяга!“ - сигурно това са си мислели повечето депутати, докато са слушали Местан. Няма контекст, който да разбуди тия хора. Сякаш се мислят за неуязвими или са толкова глупави, та не схващат, че по този начин се нареждат на опашката за мишени на следващите октаевци.

Дивите ни антипатии ни лишават от разсъдъчност и прозорливост, за милостивост изобщо да не говорим.
Като съдя по реакцията им, някои наши политици и хоро биха играли върху гроба на опонентите си.
Очаквах всичко друго, но не и това - Октай да получи поощрителна присъда за геройството си. Безумното му деяние в зала 3 на НДК, показвано безброй пъти пред милионни аудитории, със сигурност е нанесло своите неизличими поражения - а сега, след бутафорната му присъда, само допълнително ще бъдат поощрени новите храбреци.

Отвратителни бяха фалшификациите около атентата - от тази, че Доган сам е поръчал покушението срещу себе си, до защитната мръсотия, че искали да проверят устойчивостта му и така да го унижат. Но да осъдят храбреца на 3 години и половина, направо е позорно.

Ако видите нещата в тази последователност: ликвидирането на Чакъра - напълно законно, убийството на командоса в Лясковец - напълно очаквано при пълния разпад и липса на увереност в службите, и накрая - практическото опрощаване и героизиране на Октай - ще се убедите, че всичко е загубено; всяка история, колкото и драматична да е тя, е оставена сама на себе си, заобикаля се като разложен труп. Може да бъде разчоплена единствено заради някакви бакалски политически съображения и нужди на деня, нищо повече; от нея не се изтегля някаква по-трайна поука, която да ни направи не по-умни - това е невъзможно - но поне по-предпазливи.

Кошмарно прозвуча въпросът на една репортерка към Октай, докато той крачеше победоносно към свободата си: „Успяхте ли да унижите Доган?“
Това ли е важното, по дяволите, това ли ни интересува най-напред и най-вече? И не разбираме ли, че унизените всъщност сме всички ние.
Понеже три изстрела, макар и неуспешни, вече са мярката на свободния човек.

--------------------------------

* Други публикации на автора можете да намерите в pressadaily.bg и в kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 74 (780от 17 март 2014) 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21