Аню Ангелов: Избирайте! Старите пенсии или по-високи заплати

14196 | 3 окт. 2012 | 13:01

Всеки със служба 27 г. до Нова година може да избира дали да се уволниИнтервю на Евгени ГЕНОВ за новата система за освобождаване от армията и гнева на униформените


- Г-н министър, усетихте ли гнева в армията заради промяната, която се гласи - военните да се пенсионират и по възраст? Досега се искаше само служба 27 г. А предлагате на Симеон Дянков да излизат в пенсия, като навършат 52 и 54 г. - според званието. И съответно 42-44 г. за летци, парашутисти и др. специални категории. Това е привилегията, от която трябва да се откажат, за да им вдигне възнагражденията от 1 януари и да си запазят до 20  заплати при уволнение. А се оказва, че те не искат увеличение на парите?
- Аз не чувствам никакво напрежение, но щом така смятате. Срещам се с хората.
- И аз се срещам с военни и ми казват точно това. Затова ви питам - как МО ще чуе гласа на хората отдолу?
- Имаме два имейла, на които могат да задават въпроси, единият е моят личен, другият - на пресцентъра. На сайта на МО публикуваме зададените въпроси и отговорите към тях. Освен това съм разпоредил на командирите от всички звена, особено на командирите от видовете въоръжени сили, които участваха в Съвета по отбрана, на който обсъдихме това решение, да разясняват във войските за какво наистина става дума. На мен ми предстоят още срещи с хората. Не ограничавам никого да задава въпроси. Не налагам цензура. Проведох и едночасова среща с ръководството на офицерска легия „Раковски“. Работя с тях и нямам проблеми. Ако те имат - това си е техен въпрос. Тогава не чух от тях съществени предложения, нито отказ от повишаване на заплатите.
- Не смятате ли, че военните ги е страх, боят се от наказания, ако ви изпратят честни и открити въпроси на мейла?
- Въпросите наистина са такива. Аз не знам зад кой въпрос кой стои, защото отговарям на имейл, например „Иван 999“. Но в повечето случаи военнослужещите си пишат истинските имена и звания. С превратна представа сте, че се боят да питат. Няма такова нещо.
- В създалата се ситуация нищо ли не ви притеснява?
- Безпокоя се, че малък кръг от хора си присвоява правото да говори от името на всички в отбраната - това са десетки хиляди души. Да дава изявления за отказ от увеличаване на заплатите. Това няма да чуете от войниците, а те са повече от половината от личния състав. Нито от сержантите. Именно сержантите поискаха миналата година да увеличим пределната  им възраст за служба в армията от 50 на 52 г. и сега тя съвпада с възрастта им за пенсиониране. Няма да чуете това и от цивилните служители. Ето това ме безпокои. Пак повтарям - нямам впечатление, че във войската има напрежение. Всяка промяна обаче хората изживяват според собствената си преценка. Моята молба е военнослужещите да вземат информирани решения.
- Тогава ще ви задам конкретни въпроси, които ме помолиха редови военни да ви предам. Съгласен ли сте?
- Добре, давайте.
- Чух думите: За нас е по-добре наистина да не ни увеличат заплатите и да си остане сегашното положение, така ще е по-добре и за МО.
- Говорят така, защото не знаят за какво става въпрос. Като министър съм длъжен да защитавам интересите на всички в системата, а не на отделни категории. Три години заплатите в системата са замразени и за да покрием инфлацията, е нужно повишение от 10% за всички. Сигурно сте говорили със старши офицери, защото за младите перспективата за пенсиониране е след 15-20 г. и те не мислят така. Аз, когато съм ставал млад офицери, не съм и мислил за пенсиониране. Предполагам, че и вие също. За мен е ясен кръгът, който се безпокои от това нововъведение. А нямат основание. Това изцяло е в техен интерес.
- Убедете ги тогава?
- Въвеждането на пенсионна възраст се различава от сегашния механизъм за пенсиониране само въз основа на осигурителен стаж от 27 г., а за парашутисти, летци и водолази - 15 г. Млад офицер обикновено започва службата си на 23 г., тъй като тогава завършва военното училище. След 27 г. служба той вече е на 50-годишна възраст и може да напусне системата, ако пожелае, но може и да бъде освободен по всяко време по решение на министъра. А той може да иска да продължи. Но на мен законът в момента ми позволява, след като натрупа годините за осигурителен стаж, да го освободя по целесъобразност, с мое решение, ако сметна за необходимо. С нововъведението, което предлагаме, това право на министъра се отнема. Щом военният стане на 50 г., няма да мога да го освободя от служба, това право ми се отнема, защото основанията за пенсиониране стават две - стаж и  достигане на съответната пенсионна възраст - примерно 54 г., ако е старши офицер. А за летци, парашутисти и водолази се предвижда да е съответно 42 и 44 г. пак според званието. Това е сигурна защита, че той ще служи. От друга страна, увеличението на заплатите означава и по-голямо обезщетение при уволнение, когато се вземат до 20 месечни възнаграждения накуп. Това също е в техен интерес. Разбирам, че притесненията са заради това, че няма да получават пенсия веднага щом се уволнят от армията. Това право обаче не го губят.  Военнослужещият може да напусне, след като изслужи годините за осигурителен стаж, но ще придобие право на пенсия и ще започне да получава парите за старост, след като навърши определената възраст. Дотогава той може да си намери в цивилния живот и по-добре заплатена работа. В сферата на отбраната не са най-високите заплати. Средната офицерска е 1500 лв., за сержантите е много по-малка, а за войниците - още повече. Ние се стремим да ги задържим в системата. Но изборът е личен - да остане, или да си търси шанс навън. Но нали сте чували максимата, че най-добрата пенсия е заплатата.
- Хората не са сигурни, че ще имат гаранция за служба, ако започнат пак съкращения и реформи, които идват с всяка нова власт.
- Сто процента гаранция никъде няма. Но ако има организационно-щатни промени, нищо не се променя. Тогава има шестмесечни предизвестия, както и сега. Всеки ще си получи обезщетенията, независимо кога напуска. Сега имам 938 войници, които ще си отидат, защото не желаят да служат на други места. Не връзвайте всичко само с офицерите. Затова правим промените. Те са разчетени в плана за развитие до 2014 г., така че след това да няма революционни реформи, а само еволюционни промени. Изготвен е график кое поделение кога ще се реформира или закрива. Личният състав е запознат с разчетите и всеки може да реши как да постъпи. Други промени не предвиждаме. На 30 септември излезе регистър за вакантните длъжности, ще има и нов. Искаме да създадем условия за развитие в кариерата. Но знаете, че различни работодателски организации, Стопанската камара, дори и синдикатите отдавна настояват за въвеждане на пенсионна възраст при военните, за да се намали натискът върху НОИ заради ранното  пенсиониране. Това е единственото, което не можем да защитим, защото е привилегия, а не компенсация. Такъв механизъм за придобиване правото на пенсия само на базата на стаж не е практика в армиите на НАТО и ЕС.
- Как ще се изчислява пенсията на военния по новата система и ще взема ли процент от нея, ако напусне преди възрастта?
- Нищо в изчисляването на коефициента не се променя. Военнослужещ, който се уволни след 27 г. служба, преди да навърши възрастта, няма да взема процент или част от пенсията си. Ще започне да получава цялата, след като достигне годините.
- Симеон Дянков сега посяга на пенсиите, каква е гаранцията, че няма да поиска и 20-те заплати?
- Той ги иска всяка година. А тази - с писмо от 5 септември. Беше поставено категорично условие: ще повишим заплатите, ако намалите обезщетенията при уволнение от 20 на 10 и свиете размера на отпуската. Този въпрос се поставя всяка година и  досега удържаме ситуацията.
- Какво увеличение се предвижда за заплатите в отбраната от 1.01.2013 г.?
- Казвам 8-10%, за да съм леко консервативен и песимист. Но ако не ми дадат достатъчно средства във фонд „Работна заплата“,  които да прибавим към нашите икономии, за да покрием 10-процентното увеличение, аз ще оттегля предложенията си. Така сме се договорили с финансовия министър.
- Склонен ли сте на гратисен период от 1-2 г. за новата система?
- Склонен съм, но в такъв случай военнослужещите и цивилните служители няма да получат увеличение на заплатите, защото това е свързано с въвеждането на пенсионна възраст. Тогава ще отложим и вдигането на доходите с 1-2 г. Тези, на които не им предстои пенсиониране, особено войниците и сержантите, нямат интерес от това. Всеки е свободен да избира. Който има стаж от 27 г., разполага с три месеца размисъл и ако до края на декември вземе решение за напускане, аз не мога до го спра. Нямам право. Можем да освободим всички, които пожелаят, и да им изплатим  обезщетенията. Не се съмнявайте в това.
- Има ли рапорти за напускане?
- Ситуацията е стандартна, няма увеличение. Хората още се двоумят, защото не са разбрали за какво става дума, а се водят по публикации в пресата.
- Знам, че всеки ден по едни военен пуска молба да си ходи. Това са 600 души на година?
- Бих казал, че са малко. Миналата година освободихме около 1300 военнослужещи, които си тръгнаха по собствено желание. От 1 януари до сега само 100 души с навършени 27 г. стаж са поискали да си тръгнат доброволно.
- А напускат ли млади офицери?
- Има рапорти и на капитани за напускане по взаимно съгласие. Аз давам отрицателна резолюция на онези, които не са навършили 10 г. служба, защото ако е по взаимно съгласие, не мога да им изискам частта от средствата, които са похарчени за обучението им. Могат да си тръгнат, но като си пуснат предизвестие от три месеца - в този случай ще възстановят средствата.
- Ще си плати ли правителството тези 250 000 лв. за полети на премиера и министрите с вертолетите „Кугар“ и самолета „Спартан“?
- Отделните министерства са ги изплатили. Остава малка част, която до края на тази, най-късно до следващата седмица ще бъдат изчистени.
- А защо тези пари отиват в държавния бюджет? Нали това са средства, похарчени за керосин, заплати на пилоти и техници и т.н.?
- Те са допълнителен приход и отиват в държавния бюджет. Ако вертолетът по план има тренировъчен полет на 18 октомври от Пловдив до София, той трябва да го извърши. И тъй като е транспортен, вози хора и товари. Но възниква необходимост да лети с министър-председателя по същата или по друга дестинация по-рано, да речем - на 6 октомври. И се изпълнява този полет като част от тренировъчния план, а другият отпада. Каква загуба в случая има за ВВС? Не забравяйте, че преизпълнението на плана за приходите над 52 млн. лв. се връща обратно в МО.
- Колко ще струват новият тип изтребители, които искаме да купим? Готов ли е проектът?
- Сега правим последна оценка на всички оферти. Оценяват се по специална методика и формула, като се пресмятат плюсовете и минусите. До края на октомври смятам да внеса проекта в правителството. Сложили сме лимит за поръчката - 400 млн. долара, не повече.


 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16