НО...

Паркинзи и пинизи

28561 | 31 март 2014 | 04:45

Екстаз на неприличието - от Кеворк КЕВОРКЯН


 


Плевнелиев е една ходеща енциклопедия на невежеството, това е ясно. А от неговите патила Джеф Тибълс може спокойно да състави един разкошен том от поредицата си „Най-големите гафове“ - най-големите смешки и изстъпления на П. ще са забавно четиво, вън от съмнение. Така ще си я караме с този човек.

да се срещаш тайно с шефа на корпорация, която дължи на държавата милиони, а отгоре на всичко отказва да ги плаща - това вече е кошмарно. Въпросният бизнесмен се опитва да мами държавата, на която П. е президент - това ни го казва Държавната комисия за регулиране. Обаче П. сладко-сладко си пие кафето с длъжника, той по начало си има слабост към длъжниците - такъв е и неговият опекун Прокопиев, другият носител на новите европейски ценности. Обаче сега вятърът е завил по-силно, дори от очакваното, около П., та си е позволил подобна нахална волност.

Но и ние за нищо не ставаме - слушаме този човек да говори неграмотно за Украинския възел, за Крим, Русия и всичко останало, да се перчи като

врабче пред зиналата паст на крокодил

да сипе глупости, от които дори в селските кръчми биха се срамували - това добре, ясно е, че той не може да се промени. Обаче на бърза ръка забравихме, че П. внесе в Конституционния съд прошението си, с което да свърши слугинската работа за „зелените“ чорбаджии (производителите на зелена енергия); каза се преди време тук-там нещо и после всичко бе забравено. А безпаметното население продължи да се диви на политическия буламач на П., който трябва да минава за президентско говорене.

Но дали това не се прави нарочно, дали някой разградски/селски Распутин не кара нашия наивник да си говори врели-некипели, за да бъде забравено, че той всъщност е главният адвокат на зелените тарикати? Напълно е възможно. Държавата изнемогва, тя, всъщност, почти не функционира, а П. тръгнал да защитава интересите тъкмо на въпросните тарикати, не на някой друг - това показва, че той си е чиста проба корпоративен президент, нищо повече. И вече няма никакво значение как се е домогнал до канцеларията си, дали е грешка на Бойковата наивност - защото той отдавна вече е извън обсега на влияние на своя Наставник. Писах още преди две години, че П. е човекът, който най-вероятно

ще забие първи ножа на Бойко

ако не броим цацата - като онзи Миро Найденов. Тия дни Бареков - тъкмо той, който му даваше трибуна, за да говори срещу ГЕРБ и Бойко - каза, че Миро Мършата изобщо не може да мине през Закона за чистите ръце; и сега не е лошо да бъде попитан - защо, нали устата на онзи беше широко отворена срещу Бойко, сякаш да погълне наведнъж цял вол.

Покрай волностите на Плевнелиев вече е абсолютно наложително да бъде задаван въпросът за скритата власт - защото тя не е там, където се очаква да се спотайва. Не е в старите комуняги, нито в Москва, а още по-малко в ДС - те са само параванът, зад който новите цивилизатори въртят вятърните си мелници. Между другото, все забравям да кажа нещо - тия, дето най-много дрънкат срещу ДС, да отидат да видят досиетата на бащите си и сетне да ги видим синковците. Никога няма да посмеят да го направят.
Пак още в началото на мандата на П. писах, че ние за първи път ще имаме президент, а и изобщо политик, толкова богат - и това ще бъде очевиден проблем. Само че тогава изобщо не осъзнавахме какви може да бъдат последиците. И изобщо не съм намесвал въпроса за източниците на това богатство, каквито и да са те - а е напълно възможно да не са съвсем прилични. Друго беше по-важно, а и досега си остава - ще има ли подобен човек нужната чувствителност към обикновените хора, възможно ли е това изобщо, или просто ще се опитва да увеличи още повече богатството си, дали няма лакомо да разчекне уста още повече. Желев си броеше стотинките, а този П. декларира смело 14 милиона налични пари. Какво се случва всъщност, така гледайте на нещата -  един малоформатен във всяко отношение човек, обаче богат, е президент. Какво печели от това дивата ни демокрация и какви са гаранциите, че той е наясно с етичните правила на високата политика, където - поне на книга - отзивчивостта към обикновената човешка съдба е задължителна. Няма гаранции и това е очевидно.

Но да се виждаш по кьошетата с едър шеф на чуждестранна корпорация, това  вече е извън всякаква мярка. Това ни казва, че нашата политиката е загубила всякакво приличие, че някои хора гледат на нея като на бизнес; и пет пари не дават за публиката.

Колкото и да е прав Волен Сидеров, желанието му за импийчмънт на П. всъщност върши услуга на нашия бизнес президент. То ще събуди дежурните, рутинни възражения, понеже е поискано именно от Волен, накрая всичко ще се размие. А и поначало не е възможно да се случи, ето защо:

за БСП П. им е направо небесен подарък

за тях е много по-важно в сградата на „Дондуков“ да подскача някакъв нефелен президент, за да има с кого да си острят моливите, да демонстрират яловата си активност и пр. Плевнелиев им е полезен, защото поне една проста сметка те могат да си направят - ако той внезапно се затътри към някой от любимите си германски паркинзи и трябва да се избира нов президент, той е повече от ясен и вие добре знаете кой ще бъде - в следващите години нашето политическо котило няма да роди човек, който да пребори в пряк сблъсък Б. Б. И какво - комунистите да го вкарат на бял кон в президентството? Това е изключено - те ще търпят до второ пришествие сляпото котенце там, само и само Бойко да е надалеч.

Но да оставим тия сметки: отвратителното е неприличието, с което Плевнелиев демонстрира бизнес същността си, той само се е наметнал с един ямурлук и се преправя на президент на народа, а иначе все още е верен на истинската си природа. И както става ясно, няма намерение да крие това.
Какви са източниците на това неприличие, на това незачитане на общите правила - това трябва да се изследва.

Едното възможно обяснение е следното: достигнал неочаквано неподозирани висоти, малкият човек вече не може да се контролира.

Комплексът на демонстрираното днес неприличие

вероятно е роден в ранно детство, когато не си бил зачитан или си бил пренебрегван по една или друга причина, колкото и десетилетия по-късно учителките ти да твърдят, че си бил нещо съвсем друго. Учителките на българските държавни мъже не се уморяват да фантазират небивалици за младостта на питомците им - те винаги са някакъв мелез от Питагор и Цицерон, тези преувеличения пък са утешенията на нашите даскалици, които пърхат като гургулици около миналото на днешните големци, дано по този начин и те извисят ръст покрай тях. Въпросното неприличие на П. е

някакъв дълбоко вкоренен  ексхибиционизъм

всички са наясно, че не е редно да се срещаш с шеф на бизнес корпорация, обаче ти упорито се разголваш, без да се интересуваш, че това погнусява околните; правиш го, защото ти доставя удоволствие, някакъв екстаз на неприличието е това.

Паркинзите (тъй нарича той паркингите) са били любимото обиталище на президента, когато е прохождал в Германия, те са неговият Кейп Канаверал към неочакваните висоти. Точно те обаче го повреждат за цял живот. Паркинзите учат на тарикатско мислене, на мислене, говорене и държане в категорията на пинизите. Един такъв пиниз е уж изпуснатото в Лондон признание, че П. бил от ГЕРБ. Това е типичен пример - прикриваш се с подобна маневра, показваш уж някакво пристрастие, за да се занимават кретените с това, а пък всъщност ти си си от отбора на Шишковиц от енергийната компания; не си от ГЕРБ - ти си от ония, които драпат за спокойствието на производителите на зелената енергия; ти си от

Паркинга на политическото безчестие

несмисленост и неприличие. Срещата с Шишковиц . той пък поне можеше да извърти някакъв по- дискретен виенски валс - е дреболия, тя е само видимата част от танца по Паркинга.
И тепърва ще видите още прояви на екстаза на неприличието.

Историята на Курвата Преход изобилства от подобни срещи - по-малко или повече неугледни, но нито една не е била толкова нахален пример за пиниз практиката. Някои от тия срещи станаха ясни едва след 15 години,примерно срещата на Костов с Добрев - фиктивният антикомунист, застанал на четири крака на килимчето пред правоверния Добрев, но в този случай Историята поне се опита да съчини някакви оправдания.

Нито една от тия сгледи обаче не е толкова нахална, като тази на днешния Главен Пинизчия. Става очевидно, че хора като него прикриват с пинизи истинските си цели, пинизът е главният инструмент, с който оперират.

Всичко това, в края на краищата, се превръща в криза за държавността - защото непосилният товар от плещите на случайника се пренася върху самата държава. И за това също не си даваме сметка.

Представете си, на какъв бум на случайното сме свидетели - могъл ли е този П. да си се представя в младостта си като нещо повече от прилежен комсомолски или партиен дребен функционер; ами мечтанията му по паркинзите - където се е чудил как да припечели една марка повече; ами дори допреди пет години, не повече - пет години! - възможно ли е било изобщо да се е мислил за нещо повече от донейде сръчен бизнесмен с алъш-вериш със софийски земи под носа на нотабилите от Софийската община. И изведнъж - президент! Сигурно от време на време се затваря в някоя стая  и до изнемога си подвиква, че е точно такъв. Много станаха безумията в нашата политика.


----------------
* Други публикации на автора можете да намерите в pressdaily.bg и kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 88 (794 от 31 март 2014) 


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36