НО...

Съпричастност по поръчка

40259 | 7 апр. 2014 | 06:31

Притворни етюди - от Кеворк КЕВОРКЯН


Най-лошото за Генка Шикерова би било да започне да се изживява като политическа жертва, а митингчето пред МВР на 4 април целеше именно това - нещо, което е истински отвратително. Този притворен етюд се манкираше главно от група храбреци, които от миналото лято насам станаха известни като пощальони на политическата поръчка.

Разбира се, случилото се с Шикерова никак не е приятно - още повече че не са известни причините за ненавистта към колите Ӝ; това поражда страх и несигурност, човек започва да мисли, че злото може да изпълзи отвсякъде. Тя трябва и сама да си помогне - като се разрови внимателно в паметта си, понякога в нашия занаят, дори без да си даваш сметка, можеш да промениш нечия съдба. Но Ш. не е известна с особено скандални журналистически разкрития - спомням си, че веднъж бе унизила извън мярката някакъв свещеник заради имот край морето, нищо друго. Най-лошото за нея би било да започне да се изживява като политическа жертва, а митингчето пред МВР целеше именно това - нещо, което е истински отвратително. Този притворен етюд се манкираше главно от група храбреци, които от миналото лято насам станаха известни като пощальони на политическата поръчка.

Един мъж като Найо Тицин би бил на място, ако участваше в протест срещу идиотския сериал на държавната телевизия „Четвърта власт“, никъде другаде. Между другото не знам какво се случва с Вяра Анкова, че се доверява толкова сляпо на някои хорица около себе си - най-напред те показаха колко струват със сериала за евреите, а сетне публиката трябваше да изтърпи и маниащините им с „Четвърта власт“. В БНТ се навъртат неколцина дървари, които се изживяват като големи журналисти, а са си едното нищо - и докато се пенявеха край Симеон или палеха свещи за Черния Ангел (фалцетния Тицин) или пък несръчно се лигавеха с изборите в САЩ (разградската кинолюбителка Шишманова), това все още се понасяше; обаче да се афишират вече и като филмови продуценти, това е повече от нахално.

Добродушният Петър Чобанов ще свърши поне една работа като финансов министър, ако хвърли око на финансовите разсипии в държавната телевизия; да види за какво се харчат парите, които и той като предшествениците си охотно изсипва там. Няма да векува като министър, а оставя и впечатлението, че не е лаком за власт, затова не е лошо да си свърши работата. БНТ е една черна дупка, в която потъват купища пари - нека си ги лапат там, но и хора като Тицин да ги харчат, е повече от нелепо.

Митингуващият некадърник

Поне от едно десетилетие около БНТ цари нещо, което на руски се нарича „круговая порука“, не намирам достатъчно подходящ израз на български - шуробаджанащина е много нежно; хванали са се ръка за ръка и типично по мафиотски са отворили алчни уста - и какво друго им остава, освен да правят филми за мафията. По времето на Пръмова БНТ претърпя пълен разгром - и това не са празни приказки: вижте им постъпленията от реклами, които направо се сринаха, за програмната им политика - да не говорим. Всички знаят кой се облизва от години около държавната телевизия, обаче политиците ни са лакоми и мислят единствено как да наврат физиономиите си в още един ефир. Могат да разсипят някой гламав селски кмет, че е разпилял пет хиляди лева за някаква дреболия, обаче изобщо не ги интересува за какво и как се харчат повече от 70 милиона лева. БНТ все още има хиляди служители, но това са уплашени хора, които не смеят и дума да кажат, те са наясно, че законът на „круговая порука“ е непреодолим.

Да се върнем при случая с Шикерова. Нелепо е да се опитват да го използват, за да притискат министър Йовчев; обаче активистите на кръга „Капитал“ не пропускат нито една възможност да го правят. Беше смешно да искат обяснения от Йовчев защо не се е появил на митингчето им, сякаш той лично е запалил колата на Шикерова. Впрочем преди време имаше един сериен подпалвач, за когото се твърдеше, че е изпепелил 25 коли, но съдът го оправда, това между другото.
Някои хора се опитват да правят политика от всичко възможно, дори да са сигурни, че няма да имат никакъв успех.

Себепоказването
за тях е по-важно
от всичко друго

Те охотно аранжират прояви на мижава, нечестна съпричастност, техните акции са игри на неискреност, нищо повече. Това е съпричастност по избор. Когато се правиш на много загрижен в случая с Шикерова, защо тогава си безучастен, когато палят коли на телевизия СКАТ или унищожават билбордове на АЛФА. Съпричастност по поръчка или по избор - това е направо омерзително. А после ония моми се чудят защо нямат популярност мижавите им протести. Колкото и уплашени да са хората от нашия занаят, те все още усещат тяхната неестественост и преднамереност.

Отблъскващо е и друго: трябва да запалят нечия кола, за да се заговори за „солидарност“ - макар че в този случай тази дума едва ли е използвана уместно. Солидарност имаше в първите години на Прехода, когато журналистическите профсъюзи все още бяха реална сила, а днес те вече са нещо отдавна демодирано, архаично; журналистите са превърнати в крепостни селяни, в безсловесни роби, няма кой да ги защити. И малцина живеят в някакво относително съгласие със себе си. Ясно е какъв манталитет ще придобият хора, които са храненици, примерно, на безподобния Прокопиев.

Трансферите на работна рая,

повечето от които са комични, са една мимикрия на принципен избор мнозина са готови за хиляда лева повече незабавно да се прехвърлят в противниковия лагер. Всичко тръгна още тогава, когато онзи хитрец Мърдок акостира тук, макар и задочно - обаче постепенно у нас се настаниха и мръсните стандарти на мърдокизацията. Той все още беше собственик на една наша телевизия, когато в Англия го разчекнаха за отвратителните му стандарти, безчестието му бе толкова очевидно, че бе принуден да закрие един от най-тиражните си вестници, а и самият той да пролее няколко фалшиви сълзи заради коварството си - унизително за всеки разумен човек от нашия занаят бе да го гледа как притворно се извинява в английския парламент. Но заразата бе плъзнала и тук - и не само покрай него.

Не мога да изброя вече и десетина души от занаята ни, които да са предани единствено на призванието си, да са солидарни с него. Промяната на собствеността превръщаше за една нощ цели редакции в послушни папагали: до вчера си лизал задника на Бойко, а днес воюваш с него на живот и смърт. Или пък онзи ден си ритнал бурето под осъдения на обесване, а днес правиш изкуствено дишане на трупа му.

Няма място вече за лични принципи, а Библията се пише от всеки нов собственик. При всичко това каква солидарност очакваме да ни доставят? Никаква, разбира се. Посочете ми колко души напуснаха изданията си, понеже те са направили чудовищен пирует в ориентацията си - един, двама или трима? Вижте каква сеч е в повечето медии над обектите на поредната им ненавист; и спомняте ли си поне един журналист да се е извинил заради пристрастността или кръвожадността си, проявени по адрес на този или онзи политик? Няма такъв. Сега е модерно да казваш мазно на някой силен на деня - „Бог да ви пази!“, а сетне да твърдиш, че е престъпник.

Никой не се интересува от качествата на този или онзи журналист, важното е какво ще изсъска някоя Минка – а някои от нас все имат по някоя такава змия зад гърба си. Уплашени и несигурни в бъдещето си хора не могат да бъдат солидарни с нищо и никого.

Някои се перчат, че са царе на разследванията - ами тогава да не ходят да врещят под прозорците на Йовчев, а да направят едно солидно разследване на случката с Шикерова, не да чакат някой преуморен полицай, на когото му се е запалила главата от работа, да свърши това. Поне профилът на подпалвача може да се изолира: недоволен бизнесмен ли е, или разсърден политик - дотук отговорите ще са отрицателни; или просто някой лумпен или психопат - но и той ще е оставил някакви следи, поне едно-две любовни писма или обаждания. Иначе Шикерова ще я произведат в героиня за еднократна употреба а пък знамето Ӝ ще го вее някой мъжкар като Найо.

Поне да си беше надянал маската на Костов.

Онзи ден Великата Българска Несъобразност роди нов шедьовър - капитан на рибарски кораб паднал зад борда, бяха го търсили неуспешно няколко дни и един от моряците каза пред телевизионната камера: „Търсихме го, ВИКАХМЕ ГО ПО ИМЕ!“
Викали го по име - може би за да не извадят някой неподходящ корабокрушенец.

Да викаш по име е най-великото усилие в такива случаи за нашите търсачи, най-великата чест, която могат да окажат. Викали го по име…
А пък в случая с клетата Шикерова викат по име най-неподходящото - притворната солидарност, и примлясват нещичко за министър Йовчев; пак употребяват по отвратителен начин политиката, а говорят за съпричастност. Изобщо не ги интересуват последиците от този нелеп цирк.

Както не ги интересува впрочем и какво оставиха зад гърбовете си в Софийския университет. А то е само едно: провалена и опропастена идеята за смислено несъгласие, за смислена съпротива, и то провалена за години напред; някакви неграмотници се правеха на нещо си, колкото мнозинството изобщо да се погнуси дори от най-справедливата идея за солидарност.
 

(в. Преса, печатно издание, брой 95 (801 от 7 април 2014) 


 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23