НО...

Производство на вятър

12940 | 14 апр. 2014 | 05:19

Пощальони лъжци от Кеворк КЕВОРКЯН


София, 22 септември 2013 г., учредяване на партия БАСТА с председател Мирослав Найденов. Неговата БАСТА щеше да влиза в парламента, незабавно щеше да бъде приета за член на Европейската народна партия и пр. „Желание и заявка за присъединяване към новия политически проект декларират цели структури на партия ГЕРБ…“, редеше мазно той пред репортерите...


Удивителен е начинът, по който някои хора произвеждат вятър. Още по-удивително е търпението, с което публиката приема това. Всичко вече може да й бъде казано - никой не се притеснява да изрече и най-голямата небивалица. Сякаш говорят на безсловесни говеда. В това отношение много интересен е министър Драгомир Стойнев, когото наскоро Бойко нарече във „Всяка неделя“ „пощальона лъжец“. Аз направо се облещих, обаче Стойнев се направи, че нищо особено не се е случило.

Злите езици разказват, че няколко дни по-късно, по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, министърът занесъл на Бойко един голям шоколад, за да си хапнат двамката и да се помирят. Какво се е случило сетне, засега не е известно. Обаче факт е, че Стойнев продължава упорито и талантливо да произвежда вятър.

Например направи победоносен рейд по всички медии, за да съобщи как ще отнеме лиценза на кръвопийците (електроразпределителните дружества) - даде им ултиматум и посочи и датата, след която ще им дръпне шалтера. И естествено, нищо не се случи - освен производството на още малко горещ вятър. А момчето изобщо не си дава сметка, че тези празни заплахи правят смешна самата държава. Днес всичко, разбира се, вече е забравено - и изхвърлянето на Стойнев отиде в

Историята на Българската хвалипръцковщина

която усърдно се попълва от четвърт век насам. Какво се случва обаче с „говедата“, пред които министърът разигра този кух спектакъл - и докъде пропада тяхното отношение към политиката и нейните герои; и изобщо, останало ли им е дори и капчица доверие към тях - от това никой не се интересува.

Разбира се, най-много вятър произвежда горкият ни президент, неговата вятърна централа е най-продуктивна - но той е специален случай, и да не се занимаваме прекалено с него, за да не го поощрим към някоя нова дързост: например като нищо може да ни вкара обратно в Съветския съюз, понеже смята, че по-рано сме били част от този съюз, авторитетно го съобщи и пред „Уолстрийт джърнъл“ - това се случи само преди 8 месеца, но вече никой не си спомня за това откритие. Ние проявяваме удивителна търпимост към подобни пориви на вятъра.

Горе-долу по същото време, когато Плевнелиев споделяше с нас историческите си познания, бе проведено социологическо проучване, според което близо 60 процента от населението предпочитат авторитарното еднолично управление - и може би причината за това е желанието на хората измишльотините да се произвеждат от едно място, вместо да ги ръси всеки министър или депутат.

Преди много години, в един горещ летен ден, когато стаята на отдел „Критика“ на вестник „Литературен фронт“ не бе обсадена от нахални автори на новоизлезли книги, с Румяна Узунова сладостно се бяхме отдали на любимото си занимание: да прелистваме стари течения на вестника.

И така ни завари проф. Иван Славов и рече, че сме му изглеждали като ученици в килийно училище, макар че и той обичаше да се рови в различни издания, по-късно направи една грамадна колекция от вестникарски изрезки и ги публикува в някои свои книги. Четенето на стари издания е много полезно, но вече никой не се сеща за това, и така постепенно паметта на публиката закърнява и тя вече светкавично забравя всичко.

Например през лятото на миналата година еврокомисарката Рединг ни съобщи, че „олигархията и демокрацията са врагове“, еврокомисарите много си падат по подобни фундаментални открития; Рединг ни достави прозрението си в присъствието на същия Плевнелиев, който толкова усърдно кимаше с глава, че публиката се уплаши да не я повреди - клатеше я старателно, вместо да обогати знанията на Рединг, като й съобщи, че у нас пък точно

обкръжението
на един олигарх

поощрява новата площадна демокрация, той дори бе впрегнал в това начинание и собствената си съпруга, както и шерпите от изданията си.

Един допълнителен порив на вятър пък ни съобщи, че след летните протес­ти на миналата година „България вече не е същата“ - и тя не е, нали. И ние като Б. Б. бихме могли да наречем въпросния вятър „пощальона лъжец“, но да не сме толкова дребнави. България вече не била същата и по още една причина: понеже буржоазията се била пробудила. Това пък го редеше един професор, и може би беше прав, ако е имал предвид споменатия по-горе олигарх от селски произход.

Други пък анализатори - няколко месеца по-късно - убедено твърдяха, че протестите, след които България вече не е същата, са обречени на радикализация. И точно това се случи: те съвсем замряха и накрая позорно изчезнаха.

А уж я бяхме докарали дотам, при избори партиите вече да дават предимство на „гражданските листи“, каквато и глупост да значи това. Сега, 40 дни преди изборите, стана ясно, че те не ощаст­ливиха дори един-едничък наивник от въпросните листи. Кунева например не спря да ломоти за това - и вече е ясно, че успя да върне България на гражданите, но пък забрави да включи някой конкретен главанак на избираемо място за евроизборите.

Ами вятъра, който произвеждат политическите еднодневки - като онзи Миро Н., който неизвестно как бе успял да се навре под кожата на Бойко, сигурно е правил масажи на някоя от каракачанките му. А после го предаде - и като отвори една уста срещу бившия си благодетел, не спря месеци наред да произвежда вятър. Вижте си сега старите дописки и предавания - и се гръмнете. Не остана медия, през която Миро да не мине по няколко пъти и да не ги усмърди така, както навремето миришеше край торовия завод в Стара Загора. Неговата БАСТА щеше да влиза в парламента, незабавно щеше да бъде приета за член на Европейската народна партия и пр. „Желание и заявка за присъединяване към новия политически проект БАСТА декларират цели структури на партия ГЕРБ…“, редеше мазно той пред репортерите и почти еякулираше, когато твърдеше, че Цветанов си отива веднага. Представям си, как са се забавлявали с Барон Ветеринара-Мюнхаузен каракачанките в Банкя. И този формен фантазьор още го канят в различни предавания - какво ви става, бре?

Миро, на когото
викали Свежото месо

спокойно може да кандидатства за титлата „Лъжец на Прехода“, което ще бъде значителен успех за него, като се има предвид какви измамници и карагьозчии ни обяздват от 25 години насам.

Хайде, медиите може и да са се забав­лявали с него - но и той, който здраво ги хрантутеше почти цели четири години с европейски пари, сигурно вече е напълно убеден в тяхната наивност и глупост. И е прав - след като отделяха толкова внимание на вятъра, който произвеждаше.

Веднъж пък един известен политолог изръси, че хората вече не били готови да се доверят на никого от политиците, за да ги представлява. И беше доста учуден от този факт - понеже не се сещаше колко вятър са произвеждали през годините самият той и неговите колеги; с какъв овчи възторг посрещаха всяка нова власт, как се опитваха да осмислят - а всъщност осребрят - проникновенията си; и как едва към третата година на поредния мандат се досещаха, че са осмисляли вятъра.

Преходът несъмнено се оказа Епохата на Провалените проекти: пълна катастрофа претърпя разумното мислене, скоротечно изчезнаха партии, които трябваше да бъдат за дълго стражи на Мечтата ни, маргинализираха се или направо изчезнаха Месии като Костов или Царя, Народът се превърна в нещо неясно и аморфно, което произвежда само нещастие и се задоволява с това, и пр., и пр. Изобщо живеем сред развалините и некролозите на надеждите си.

Само производството на вятър продължава да има небивал разцвет. И както би се изразил Ерофеев, вятърът на промените се оказа едно срамно пърдене.

Други публикации на автора можете да намерите в kevorkkevorkian.com и в pressadaily.bg, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21