Д-р Арман Клессе: Срамувам се да бъда европеец

14329 | 11 окт. 2012 | 09:20

Плурализъм в САЩ? Та там няма опозиция!, казва философът и личен приятел на американеца Ноам Чомски


Интервю на Мариела Балева за греховете на Запада, войната и мира, демокрацията и свободата

63-годишният философ д-р Арман Клессе е директор на Люксембургския институт за европейски и международни изследвания. Един от интелектуалците на Европа, критик на Запада, дисидент. Личен приятел е с американеца Ноам Чомски, известен лингвист и политически активист, един от най-големите критици на управлението в Америка. Срещнахме се с д-р Клессе миналата седмица във Варна, където той даде специално интервю за „Преса“. Той бе в България по покана на фонд „Славяни“, оглавяван от проф. Захари Захариев, и изнесе лекция по време на международната конференция „Диалогът Европа - Русия - Азия“. Възгледите му са крайни, но безспорно любопитни.


-  Чърчил е казал, че демокрацията има много недостатъци, но нищо по-добро не е измислено. Как се развива демокрацията днес - в началото на XXI век, увеличават ли се недостатъците й, г-н Клессе?

- Демокрацията ли? Не, тя вече не е онази истинска, жива демокрация, която да ангажира хората и да се прилага за всички граждани. Сега тя служи на определен кръг от хора, нека ги наречем олигархията. В Западна Европа не само не е правдива, но и не е коректна. А за САЩ е направо нечестна. Там непрекъснато се говори за плурализъм. Боже мой, какъв плурализъм би могло да съществува в страна, където има само две партии! И те обслужват интересите на по-богатите, за средната класа почти нищо не се прави.

- Не е ли много крайна такава позиция?

- Не смятам, че съм краен. Това е реалността и аз просто я отразявам почтено. Аз съм независим интелектуалец и мога да си позволя да кажа истината, която всички виждат и усещат. Освен това смятам САЩ за една полутоталитарна държава - те нямат уважение към основните фундаментални човешки права. Зад Океана оставят хора в затвора без всякакъв съдебен процес, измъчват ги, не спазват вероизповеданията, дори убиват.

- Подкрепете думите си с пример.

- Пример за това е Гуантанамо. Ами убийствата на абсолютно невинни хора, дори на деца? Съществува уважение само към т.нар. американски начин на живот. Каква демокрация има в Америка, като там няма опозиция? Къде са милионите американци, които да протестират срещу кланетата, насилието срещу човешката личност - ето, това е елемент на тоталитарната система.

- Извинете, но хора от цял свят наричат САЩ „най-демократичната държава“, самите американци се гордеят, че правят всичко в името на демокрацията. Учудващо е човек от Западна Европа да говори и мисли по този начин. Бихте ли обяснили защо?

- Ще обясня със следния пример. Знаете ли, основният проблем е интелектуалната корупция на Запад. Корупцията е в университетите, защото хората мислят това, което им заповядат. В тези институции на почит са парите. Жалко е и много тежко да призная това. Почти всички институти в Европа се финансират от Еврокомисията. Те са зависими от нея - материално, морално, мисловно. Парите са тези, които днес формират мисълта. В Европа почти няма независими интелектуалци, останали са само няколко, които са истински уважавани. Толкова са и в Съединените щати, познавам ги всички, един от тях е близкият ми приятел Ноам Чомски.

- Казвате това за Европа, която през XVIII-XIX век преживя периода на Просвещението и роди такива големи мислители?

- Да, но сега няма такива интелектуалци. Вижте Бернар-Анри Леви (френски интелектуалец, един от най-уважаваните философи днес - б. а.), който призова за намеса на НАТО в Сирия и бе сред подстрекателите за отстраняването на Кадафи в Либия. И това се случва във века на демокрацията! Излиза, че с демокрацията се дава разрешително за извършване на престъпления особено през втората половина на XX век и сега.

- Какво имате предвид?

- Афганистан, Ирак - сега се говори за тях все по-малко, нали? Списъкът може да бъде дописван дълго... Какво имаше в продължение на десетилетия - империализъм, колониализъм, геноцид - все в името на демокрацията и спазването на човешкото достойнство. Колко цивилни граждани, сред тях жени и деца, загинаха в името на тези ценности. Нали в името на сигурността Осама бен Ладен днес е мъртъв. Но той успя да покаже колко тоталитарни са мислите и действията на Запада. Днес там има все по-малко свобода в замяна на огромни мерки за сигурност. Това се прави, за да се плашат хората  - и те приемат всичко. В днешния свят, тъй като хората сме глупави и страхливи, се поддаваме на по-силните от нас и това е в природата ни.

- Колко уплашени са хората днес?

- Хората се страхуват и точно страхът ги кара да се съгласяват на ограничения в свободата им. Казват им - в опасност сте, и те вкупом искат само едно: дайте ни сигурност. Няма го вече свободния дух. Голямата война свърши през 1945 г., най-младите не познават войната. Те вече са привикнали към един малък комфорт и са готови на всичко, дори да заменят свободата си, за да го запазят. Така беше и след Първата световна война - хората се плашеха, че няма да могат да поддържат нивото на живот, което са имали преди нея. И управляващи, и управлявани се страхуват. Сега човек се плаши от другия, а цената е тотален контрол навсякъде.

- Това не е ли унижение?

- Разбира се, и тук е проблемът. Унижават ги, а хората дори не чувстват нищо. Само заради това, да се усещат сигурни в комфорта си. Вижте какво става в Северна Европа, прословутия Скандинавски социален модел, който дава една голяма хармония. Там почти всички хора са съгласни с това, което се прави. Само че да търсиш хармония на всяка цена, е нещо много опасно. Най-голямата опасност за демокрацията е да казват на хората как да живеят. Това, което виждаме днес в Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, е силно проявление на крайното дясно. Ксенофобията и хомофобията (страх  и враждебност към хора с различна сексуална ориентация -  б.а.) настъпват с голяма скорост.

- Накъде върви лявото, в България левите провеждат дясна политика?

- Вече няма ляво, лявото е дясно в цяла Европа. В Западна Европа няма нито една истински лява партия. Всеки започва да завива по малко надясно. В т.нар. Запад има непрекъсната ерозия на основните свободи, която се извършва с малки хомеопатични дози - по интелигентен начин. Затова и не осъзнаваме как точно се случва. Правата и свободите пред очите ни ги отнемат, а ние като овце приемаме всичко в името на сигурността. Ето го унижението, за което ме питахте. Нали виждате, че в САЩ е същото - дали ще е Обама, или някой друг, разлика няма.

- И каква перспектива виждате?

- Продължаване на упадъка на демокрацията, в момента даже се наблюдава и умора от нея. Това се нарича синдром на прегарянето. Конфликтите са около нас, демокрацията навсякъде е куха, а сърцевината й е лъжата. Според мен демокрацията е политическа система, нестабилна по своята природа. След 50 години историците може би ще отбележат, че и тя не е могла да оцелее. В демокрацията има една вътрешна тенденция за постигане на посредственост. Хората търсят бързо задоволяване, постоянно удоволствие.

- Политическият елит как се справя с кризата?

- Справянето се състои в това да се създават някакви изкуствени предизвикателства: политически и икономически кризи, и те да се оплакват непрекъснато от тях. Само че, от друга страна, те имат нужда от кризата - ако тя не съществува, ще бъде създадена. Вижте какво стана по отношение на политическата криза в Израел, например. Израел не може да съществува, без да води войни. Без заплахата и без външния натиск. В това няма нищо лошо, израелците са интелигентни хора.

- Обяснете какво искате да кажете?

- Израел е общество, в което има толкова много гледни точки: етнически, религиозни. Това е малка страна и в нея консенсус може да има само ако има много силен натиск. Дори война, която може да мобилизира всичките енергии.

- Може ли да има мир в Близкия изток?

- Това е невъзможно и е крайно наивно да се мисли за него. Там мирът е немислим заради двуличността на американците и на европейците. Всички те се правят, че искат мир в този регион.

- Момент, но там от години все се подписват мирни договори.

- Правят го, за да осигурят позитивно световното обществено мнение. Това е симулация и в нея няма абсолютно никаква истина. Мир между Палестина и Израел не е възможен. Защото евреите са на територията на палестинците. И няма да се оттеглят от земите им.

- Какво мислите за конфликта в Сирия? Там би ли могло да има стабилно правителство, Израел може ли да има някаква роля в ситуацията там?

- Демокрацията е в опасност и ставащото в Сирия е резултат на политиката на предателство на Запада там, която се основава на кървави икономически сделки. Башар Асад беше способен да осигури определена стабилност между всички групи там - сунити, християни, кюрди... Християните например много се боят, шиитите също. Израел не иска Асад да падне от власт, защото според мен това не е в негов интерес, но не го казва публично. Трябва да признаем, че израелците не са за това да дойдат ислямисти и фундаменталисти на власт. Ако в Дамаск такъв режим успее, на Израел ще му бъде доста трудно.

- А Западът какво иска в Сирия?

- Много е трудно да се разбере какво иска Западът. И за мен е неразбираемо. Политиката трябва да бъде много интелигентна, умна, смислена с добър анализ. Навсякъде в региона има промяна на режимите. Ситуацията се влошава, дори в Тунис е трудно да се разбере какво става. Тази политика не ми изглежда никак умна.

- Убийството на Кадафи достатъчно интелигентно ли бе извършено?

- Това беше огромна подлост. Хората, които накараха да убият полковника по този отвратителен и варварски начин, ги видяхте - французите и англичаните, които го приемаха с пълни почести в Елисейския дворец, на „Даунинг стрийт“ 10. А италианците в Рим - та Берлускони беше голям приятел на Кадафи. Всичко това показва какъв голям двуличник, нечестник и подлец е Западът. Как може да се уважава морално и политически една Европа, която е толкова подла. Демокрацията изисква публичен процес срещу диктатора. Не е само Кадафи. А Мубарак в Египет... Лично аз се срамувам да бъда човек от Запада. Да, признавам си, че се срамувам да бъда еврепеец.

- Въпросът е какво следва оттук нататък?

- Кой може да си представи, че САЩ ще свали от власт Кадафи, после примерно Асад, а след това няма да направи същото в Саудитска Арабия? Ето това е опасното. Великобритания и Франция сега са толкова жестоки, колкото бяха преди 50 години. И всички си мислят, че създават прогреса в историята...

- Как ще се прилага демокрацията за в бъдеще?

- Според мен т.нар. демокрация ще бъде прилагана от безпилотните самолети. В момента те се оказват по-ефикасни и от ЦРУ и техните агенти. Могат да нападнат когото си поискат. Американците могат да унищожат всеки с натискането само на едно копче и за това те мечтаят отдавна. Задавали ли сте си въпроса какво ще стане, ако след 5-10 години САЩ започне да използва тези безпилотни самолети. Та с тези технологични възможности те могат да убият Башар Асад. И не само него.

- Политиката следва технологията, така ли?

- Точно това става. Технологията, разбира се, е нещо много важно. И на практика дава възможност да се прилага известна политическа диктатура. Сега в 2012 г. виждаме как американците създават военна система в Космоса, като целта й е САЩ да бъдат недосегаеми. Това не е фантастика, а плашещата перспектива на бъдещето. И ако не си отговорим бързо на въпроса каква е цената на демокрацията и всичко, което е свързано с нея, сме обречени.


 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32