Роми

НО...

Поругателства и самосезиране

31505 | 28 апр. 2014 | 07:49

Интернационалът и воят на чакалите


 


ия дни онзи Киро, който се самонарича цар, се изпусна по един невероятно зловонен начин. Но мнозина се направиха, че не са го чули; други пък направо пренебрегнаха ругатнята му, сякаш за да демонстрират някакъв аристократизъм, който обаче никак не е уместен, понеже се отнася до устоите на българското. Между другото, в една държава, в която се толерират типове като въпросния „цар“, няма как и отношението изобщо към монархията да не е неясно, несериозно или направо разколебано. Навремето от едно шоу много искаха да поканят Симеон - беше предизборно време и не можеха да минат без него, а той се усукваше и не даваше ясен отговор. Водещият на шоуто се беше видял в чудо и понеже, поне по онова време, минавахме за приятели, дойде разтревожен у дома, питаше ме какво да прави. „Ами тогава покани другия цар, онзи циганин!“, рекох. Моят приятел ме зяпна, но сетне направи точно така и се измъкна от неловката ситуация.

Дали публиката схвана тънката гавра, не стана ясно, най-вероятно изобщо не се е сетила. Но сега си казвам, че нашите „царски“ особи имат навика да изпускат глупости; циганският цар твърди, че бил „по-честен и по-достоен от българите“ - тъкмо той с безкрайните си криминални перипетии; а другият пък, Симеон, обиди същите търпеливи българи още по-грубо - той направо ги посъветва да си сменят чипа.
Ако го бяха послушали, може би щяха да се доближат до честността и почтеността на Киро…

Както и да е, да не разпускаме прекалено много юздите на въображението си, за да не се гневим излишно.
Киро изхвърли мръсотията си - и сега тя вече е

венецът на системното поругаване на българските ценности

което върви от години. Бяха осквернени гробове, също и портрети на български светци, Левски бе обладаван с неприлични движения, сетне уринираха върху паметника му - край нямат тия истории. Обаче ако с изстъпленията на обикновените диваци все още можем да се примирим, дързостта на Киро е извън всяка мярка, тя е нетърпима, и едва ли някой ще седне да оспорва това.
И добре - какво следва?

Миналата неделя подхвърлих в предаването си, че може би е редно прокуратурата да се самосезира - все пак Киро се изстъпи по национална телевизия, а и аз повторих съзнателно репликата му, колкото да отворя ушите на някои хора. Нищо не последва. И защо? В прокуратурата сигурно има немалко патриоти - защо тогава там се ослушват, каква може да е причината? Не си ли дават сметка, че подобни реплики имат разрушителна сила, последиците от която е трудно да се предвидят? А вече е очевидно, че българската търпимост системно се провокира, всички граници съвсем съзнателно се преминават.
Не ми се иска да повярвам, че причината за оглушителното мълчание в прокуратурата са наближаващите избори -

златното време на циганската всеразпуснатост

когато циганите придобиват, макар и само за няколко дни, особена значимост, превръщат се в арбитри на примитивната българска политика; ухажват ги и им се мазнят, без да се интересуват, че това е знак за пълното ни пропадане.

Добре, Киро каза ясно, че подкрепя БСП и ДПС, а вероятно има ресурс и да го направи - сигурно има и още няколко тефтера като онзи, който внезапно изчезна, в които прилежно ще си запише новите си благодеяния. Но БСП, и особено ДПС, как ще приемат подаянията му, особено след като той само преди дни е твърдял, че българите са нечестни и непочтени, и изобщо провалени хора, че не струват дори колкото него, фалшификатора на алкохол. Сега той фалшифицира нахално и публично качествата на народа ни, обаче и това няма да накара някои политици да приберат протегнатите си за просия ръце. Изцяло абсурдно пък е да дочакаме някой партиен лидер да се запъти сам да сезира прокуратурата за Кировата провокация.

От тази история се убеждаваме за пореден път, че вече няма никаква връзка между отделните послания - повечето от които са просто празни звуци - които се чуват в клетото българско пространство; отдавна всяко от тях живее само по себе си;

всеки ломоти сам за себе си

сякаш вече не сме в състояние да спрегнем едно общо, валидно за Бъдещето, изречение. И всеки, който би се опитал да го стори, веднага става неудобен и излишен. Как ще пробие Алекс Алексиев в нашите изборни баталии, когато е ясно, че говоренето му се отличава магистрално от дърдоренето на нашите политикани - затова такъв човек изобщо не е нужен, той само ще размъти словесното блато.
И накрая мръснишката изцепка на Киро ще остане без всякакви последствия.

Прокуратурата пределно е ангажирана от други очаквания, които я обсебват почти изцяло - специално „сезирането“ отдавна вече не е правен инструмент, а политическа игра, свръхнатоварена с всевъзможни измишльотини, в това отношение политиците просто нямат умора; „сезирането“ е може би единственото им занимание, в което проявяват упорство и дори въображение. То отдавна се е превърнало в безпардонно клепане на опонента - създава се втори образ на противника, няма никакво значение каква е достоверността на обвиненията; повечето от главните ни политически персонажи имат своите двойници нейде в прашните папки; и във всеки момент двойникът може да бъде изтикан на сцената.

И медиите мрат да канят всякакви идиоти, които са се специализирали публично да „сезират“ прокуратурата - а всъщност да я задръстват с всевъзможни измислици; тия пък все палят някакви кьорфишеци, само дето по никакъв начин не могат да докажат твърденията си. Формени клеветници, обаче любимци на телевизиите.

„Сезирането“ е компрометиран инструмент

той създава отровен продукт, от който на прокурорите им лепнат ръцете до лактите, без в повечето случаи да имат някаква практическа полза от заниманието.
И на този фон изведнъж Киро нанася отвратителна обида на българския народ - при това по категоричен начин, без да се крие зад обичайните цигански лафове, с  достатъчно ясен български език. Изхвърля сладострастно мерзостта си и дори се усеща герой, понеже знае, че няма да има никакви последици за него. Това не е ли лесен казус - и пределно ясен - за прокуратурата? И не си ли струва една малка доза от привичния й патос да бъде отделена за този нахалник?
Медиите - извън онази, която ни достави проникновената ругатня на Киро - също останаха безучастни. Техният пък критичен патос в немалко случаи дори не може да бъде обяснен логично: те са способни с безкрайно любопитство да изслушват фантазните небивалици по адрес на някои от политическите ни първенци, но в случаи като Кировия остават напълно равнодушни. Все пак не вярвам вече да има европейска програма, която да поощрява българофобията. Иначе е известно, че се харчат доста пари, уж за да ни предпазят от отровата на ксенофобията - по-скоро мнима, отколкото реална, и в същото време да обругаваш българина все още не е осъдително.

По начало истинска загадка е как се формира критичният патос на медиите. Тия дни много от тях се бяха втренчили в несебърския кмет, сякаш той е някакъв Голиат на Далаверата на Прехода. В същото време, ако не беше вестник „Банкеръ“, изобщо нямаше да научим в какъв грях е заченат, например, Нов български университет, какви държавни подаръци са му правени през годините, включително от премиера Костов, който сега уютно е приютен там. Безжалостни към цацата, милозливи към истинските кръвопийци - такива са нашите медийни Екзалтанти. И сякаш всички са търкали банките в Нов български университет, та не смеят и дума да обелят за въпросната далавера.

Споменах случайно Костов, та се сетих, какво обяснение ми даде тия дни Ал. Томов за бандитската продажба на „Кремиковци“ за 1 долар. Главната причина е бил страхът на бившия премиер да обяви фалита на комбината - затова предпочел направо да го подари. Храбрият реформатор мамин - уплашил се от гнева на металурзите и направо харизал „Кремиковци“.
Сега пък хората на Станишев, в чиито глави до края на света ще кънти „Интернационалът“, са решили да правят „реиндустриализация“, включително на въпросния долар. Но никога няма да кажат и една дума срещу идеолога на най-грандиозния грабеж в българската история. Както няма да кажат и половин дума за скорошното изстъпление на Киро. Но там поне имат оправдание - „Интернационалът“ им пречи да доловят воя на чакалите българомразци.

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“. 


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36