Симон Боливар

Освободителят

21822 | 28 апр. 2014 | 15:39

Венецуелският революционер е на особена почит в цяла Южна Америка

Автор: 

„Всички, които служеха на революцията, разораха морето.“ С тези горчиви думи на 27 април 1830 г. Симон Боливар се отказва от делото на живота си и подава оставка като президент на Република Велика Колумбия.

За по-малко от 9 години революцията му се срива под тежестта на собствения си успех, а неговата държава мечта се разпада неудържимо. Само няколко месеца по-късно той угасва от туберкулоза, за да се роди легендата му.

 

Симон Боливар е единствената историческа личност, чието име носят едновременно две държави - родината му Боливарска република Венецуела и Боливия, а за още над 130 милиона души в Колумбия, Еквадор, Перу и Панама той е героят, от когото започва съвременната им история. Всички лидери, политици и бунтовници на Южна Америка се обръщат за легитимност към неговия образ и идеи, независимо че са на диаметрално противоположни позиции - от Пиночет в Чили през Ернесто Че Гевара, „Сендеро луминосо“ и дори колумбийските наркобарони, до Уго Чавес и Николас Мадуро във Венецуела и Ево Моралес в Перу днес.

Време на революции

Боливар живее в решителни времена за Латинска Америка. През 1808 г. Наполеон помита испанската монархия и нейната власт над колониите в Южна Америка отслабва. Време е за бунт и независимост. Симон Боливар е роден в Каракас на 24 юли 1783 г. в едно от най-богатите и влиятелни семейства на испанската колониална върхушка във Венецуела. Като момче Боливар получава военно образование, а по-късно, през 1799 г., както повечето богати колонисти, заминава за Европа, учи право и обикаля континента. През 1804 г. живее известно време в Париж и там присъства на коронацията на Наполеон за император в Нотр Дам.

През 1805 г. посещава и САЩ, където вижда осъществени идеите на американската революция, и започва да гради планове за освобождение на южноамериканските колонии. 

Революционите усилия на Боливар успяват едва на третия опит - предишните два потъват в интригите на латино- американската политика. За 7 години след 1811 г., когато става офицер в армията на Първата венецуелска република, Боливар три пъти е принуден да бяга в чужбина, търси подкрепа, събира наемници, пише революционни манифести и прокламации. През 1813 г. начело на революционна армия в т.нар. Възхитителна кампания превзема повечето градове на Венецуела, обявява втора република и получава за първи път прозвището Освободителя. Властта му отново просъществува не повече от година.

Решителна победа

Големият обрат настъпва през 1819 г. Боливар предприема дързък поход. От Венецуела нахлува през Андите в Нова Гранада (днешна Колумбия) и на 10 август 1819 г. превзема Богота. Испанската власт и вицекралят са толкова притеснени от успеха му, че бягат презглава, като оставят цялата си хазна и въоръжение. Тази кампания дава на Боливар безпрецедентна военна, политическа и финансова мощ. Тя отваря пътя към постигане на мечтата му за голяма независима федерация в Латинска Америка. И на 7 септември 1821 г. е обявено създаването на Република Велика Колумбия - обединение на контролираните от революционерите територии на днешна Колумбия, Венецуела и Панама. Уловил революционния момент, Боливар продължава експанзията и през 1822 г. войските му напълно овладяват съседната провинция Кито (днешен Еквадор). До 1925 г. освобождава Перу и земите, известни дотогава като Горно Перу. На 6 август 1825 г. в тези територии се обявява създаването на Република на Боливар, която по-късно се преименува на Боливия.

Испанската корона е сразена в Латинска Америка и никога повече не успява да възстанови влиянието си. Революцията на Боливар е постигнала пълен успех. Но се оказва, че неговите големи проблеми едва сега започват. Това, което прави Боливар любимец на всички латиноамерикански лидери след него, е забележителното съчетание в идеологията му - революционен плам плюс краен консерватизъм. Той е дълбоко убеден, че Латинска Америка трябва да намери свой собствен път към демокрацията, просперитета и общочовешките цености, който да отговаря на нейните особености и интересите на местните хора. Боливар е ентусиазиран привърженик на френската и на американската революция, възхищава се от Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън, черпи вдъхновение от Волтер и Монтескьо. Но смята, че тези примери не са адекватни на действителността в Латинска Америка. Според него САЩ са създадени на земя, която е била „особено плодотворна за развитието на демокрацията“. Докато Латинска Америка е под „тройния гнет на невежеството, тиранията и порока“, който е изкоренил предпоставките за демокрация сред населението. И за да се управляват добре такива хетерогенни общества, „е необходима безкрайно твърда ръка“. За да успее революционната република на такава земя, трябва да се направят отстъпки по отношение на свободата. Боливар се кара на подчинените си, че се опитват да имитират „някаква ефирна република“, и не обръща внимание на политическата реалност.

Монархия без крал 

Идеите му за управление кристализират най-добре в написаната лично от него конституция на Боливия, в която той на практика обявява монархия без крал. Боливар предвижда доживотен президент с право да посочва наследника си и Горна камара на парламента с наследствено членство. Тази силно централизирана форма на управление Боливар се опитва да наложи и във Велика Колумбия и това изправя срещу него дори най-близките му сътрудници. Идеите му довеждат до засилване на недоволството, разпадането на държавата и падането му от власт. Великият латиноамерикански революционер умира 8 месеца по-късно, на 17 декември 1830 г., на 47 години, докато чака кораб в колумбийското пристанище Санта Марта, за да емигрира в Европа.


   
   


Мануела Саенц

     

Любовница спасява живота му в атентат

Мануела Саенц е любимата жена в живота на Симон Боливар. Тя е извънбрачна дъщеря на испански аристократ от Кито. Заради прелюбодейство с неблагонадежден армейски офицер, което проваля шансовете й за добър брак, на 20 години баща й я омъжва за два пъти по-възрастен от нея английски търговец и двамата заминават за Лима, Перу. Мануела се изявява като активна шпионка за революцията.

През 1822 г. изоставя мъжа си, отива да се включи в борбата в Кито, където среща Боливар, и любовта им продължава до края на живота му. През 1828 г. Боливар се провъзгласява за диктатор и в Богота недоволни офицери се опитват да го убият. Спасява го Мануела и той я обявява за „освободителката на освободителя“. След смъртта на Боливар Саенц изпада в забвение, живее в еквадорското рибарско пристанище Пиата. Пише любовните писма на неграмотни китоловци, за да изкара прехраната си. Но там животът я среща и с американския писател Херман Мелвил, и с италианския революционер Джузепе Гарибалди. Мануела умира през 1856 г. на 58 години от дифтерит.

 

   
 


Заради инфлацията тази банкнота в момента има стойност малко над 1 лев.

   

От пари до пури

В Южна Америка няма значителен град, в който централният булевард, площад или парк да не носи името на Симон Боливар. Валутата на Венецуела е наречена боливар през далечната 1879 г. По онова време тя е била обвързана със сребърен стандарт и един боливар е бил равен на 4,5 г чисто сребро. Заради непредивидимата политика на левия режим във Венецуела днес боливарът е подложен на тежък инфлационен натиск от валутни ограничения и черен пазар.

Сред търговските марки с лика на Боливар най-известни са луксозните пури на кубинската държавна компания „Хабанос“. Кубинците произвеждат над 30 разновидности на популярната марка, създадена през 1901 г. След кубинската революция американска компания се опитва да произвежда пури „Боливар“ в Доминиканската република от доминикански и никарагуански тютюн. Според експерти обаче те така и не успяват да се доближат по качество до кубинския оригинал.

 


Кубинските пури „Боливар“ на „Хабанос“.


 


От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39