Икономика на популизма

6591 | 21 май 2014 | 08:21

Популизмът бълва небивалици и някои от медиите повтарят част от тях, без да се замислятПопулизмът е болестно състояние - заболяване вследствие на политическите и социалните изкушения, но за разлика от глупостта може да се лекува. Заболяването е характерно с острата си форма при политиците и обществениците, но „бацилът на популизма“ е силно заразителен за лековерните и наивните хора. Популизмът бълва небивалици и някои от медиите повтарят част от тях, без да се замислят и да ги проверяват, защото тиражираните небивалици съвпадат със социалните им предразсъдъци. Умствено се изтощавам от непрекъснато бълваните въпроси, безплодните дискусии и интуитивните призиви от медийния ефир за високо заплащане, за ръст на доходите, за ръст на потреблението, без нито едно слово и нито една мисъл за ръст на БВП, за ръст на приходите и производството, за производство на нови продукти и услуги, за иновации...

С подобни призиви няма как несправедливият живот да се превърне в справедлив, глупаците да поумнеят и всички да станем не само богати, но и доволни. Лековерността е липса на култура и нормална човешка любознателност, миражно бълнуване на човешкото болно съзнание. Популизмът и утопията нямат политически лимити. Изобилието от обещания ни залива и достига до критичния момент, в който може икономически да ни удави: За 800 дни България ще достигне средноевропейското ниво на стандарт, минималната работна заплата да бъде 500 евро, минималната работна заплата да е индексирана със средноевропейската; постоянно ниски и дори намаляващи цени на енергията, безплатни лекарства, здравеопазване и образование, минималната пенсия да е 500 лева; увеличение на първо време с 20% на всички заплати, създаване на от 150 до 450 хил. работни места.

България генерира БВП на глава от населението около 5 пъти по-малко от средното за ЕС-28 и е съвсем нормално заплащането да е в същите пропорции, без да се отчита структурата на производство. Характерното е, че ние потребяваме значително повече като пропорция в сравнение с останалите европейски страни, т.е. консумираме, без да се съобразяваме какво произвеждаме.

Трябва да намерим оптимизма, който се излъчва от тези данни, а именно, че темповете на ръст на БВП и ръстът на заплащането в България са по-високи от средните за ЕС-28. Необходими са труд и търпение и естествено, да не се вслушваме в тези политици и общественици, които създават нереалистични, измамни и понякога горчиви очаквания. Искам да вярвам, че живея до достойни хора, които могат да спорят по съдържанието на проблемите, които могат да осъзнаят заблудите си и дори да намерят хумора в изявленията. България няма време и не трябва да вярва на нови и нови безкрайни обещания. България няма време да отглежда тези абсурдни обещаващи личности. Личности, които или са заблудени, или ментално не са пораснали, или просто са изградени като напомпани, но великолепни манипулатори. България трябва да бърза.

Изпълнителен председател на БСК.


 


От категорията

EДИНЕНИЕ: Държавата се разпада, властта е неадекватна! Почваме действия за спасяване на България

-1543333247.jpg

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все ...

21 ян. 2020 | 14:15

The Times: Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос

Снимка: Фейсбук-1579717279.jpg

Американският лидер смрази стотиците бизнес и политически лидери с думите, че ...

22 ян. 2020 | 20:20

„Лидерът на народа“ срещу „човек от народа“. Кой ще надделее след трите години на "Дондуков" 2?

-1552319015.jpg

Президентът Радев се изгради като алтернативен образ без оперативна власт. ...

22 ян. 2020 | 16:32

Германска тв: Милиони от ЕС потъват в строителство на ненужни стадиони в България

Факсимиле: "Тагесшау"-1579697890.jpg

"Съоръженията са малко посещавани, но за сметка на това се нуждаят от ...

22 ян. 2020 | 14:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.