Икономика на популизма

6477 | 21 май 2014 | 08:21

Популизмът бълва небивалици и някои от медиите повтарят част от тях, без да се замислятПопулизмът е болестно състояние - заболяване вследствие на политическите и социалните изкушения, но за разлика от глупостта може да се лекува. Заболяването е характерно с острата си форма при политиците и обществениците, но „бацилът на популизма“ е силно заразителен за лековерните и наивните хора. Популизмът бълва небивалици и някои от медиите повтарят част от тях, без да се замислят и да ги проверяват, защото тиражираните небивалици съвпадат със социалните им предразсъдъци. Умствено се изтощавам от непрекъснато бълваните въпроси, безплодните дискусии и интуитивните призиви от медийния ефир за високо заплащане, за ръст на доходите, за ръст на потреблението, без нито едно слово и нито една мисъл за ръст на БВП, за ръст на приходите и производството, за производство на нови продукти и услуги, за иновации...

С подобни призиви няма как несправедливият живот да се превърне в справедлив, глупаците да поумнеят и всички да станем не само богати, но и доволни. Лековерността е липса на култура и нормална човешка любознателност, миражно бълнуване на човешкото болно съзнание. Популизмът и утопията нямат политически лимити. Изобилието от обещания ни залива и достига до критичния момент, в който може икономически да ни удави: За 800 дни България ще достигне средноевропейското ниво на стандарт, минималната работна заплата да бъде 500 евро, минималната работна заплата да е индексирана със средноевропейската; постоянно ниски и дори намаляващи цени на енергията, безплатни лекарства, здравеопазване и образование, минималната пенсия да е 500 лева; увеличение на първо време с 20% на всички заплати, създаване на от 150 до 450 хил. работни места.

България генерира БВП на глава от населението около 5 пъти по-малко от средното за ЕС-28 и е съвсем нормално заплащането да е в същите пропорции, без да се отчита структурата на производство. Характерното е, че ние потребяваме значително повече като пропорция в сравнение с останалите европейски страни, т.е. консумираме, без да се съобразяваме какво произвеждаме.

Трябва да намерим оптимизма, който се излъчва от тези данни, а именно, че темповете на ръст на БВП и ръстът на заплащането в България са по-високи от средните за ЕС-28. Необходими са труд и търпение и естествено, да не се вслушваме в тези политици и общественици, които създават нереалистични, измамни и понякога горчиви очаквания. Искам да вярвам, че живея до достойни хора, които могат да спорят по съдържанието на проблемите, които могат да осъзнаят заблудите си и дори да намерят хумора в изявленията. България няма време и не трябва да вярва на нови и нови безкрайни обещания. България няма време да отглежда тези абсурдни обещаващи личности. Личности, които или са заблудени, или ментално не са пораснали, или просто са изградени като напомпани, но великолепни манипулатори. България трябва да бърза.

Изпълнителен председател на БСК.


 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

"Коммерсантъ": България все още остава някак чужда

Снимка: МВнР-1571756798.jpg

Що се отнася до преследването на фигури, симпатизиращи на Москва, по информация ...

22 окт. 2019 | 18:05

Проф. Пламен Киров: Президентът не може да бави указа за назначаването на новия главен прокурор

Проф. Пламен Киров: Президентът не може да бави указа за назначаването на новия главен прокурор-1571754074.jpg

Ще се правят опити да се въздейства върху президента като се упражни обществен ...

22 окт. 2019 | 17:21

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ - израз на персонално доверие

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ - израз на персонално доверие-1571726595.jpg

Там ръководителите на прокуратурата и специалните служби са имали продължителен ...

22 окт. 2019 | 09:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.