Борисова градина или булевард?

10695 | 22 май 2014 | 15:41

Общината поне да сложи светофар, за да не стане беляНад тридесет години живея на улица до Борисовата градина и всеки ден си правя сутрешния крос на свеж въздух. Минавам оттам и когато отивам на работа. Известно ми е до болка всяко кътче. Знаят ме и бездомните псета в нея. Казвам това, защото онзиден комшия ме шашна с въпроса имаме ли наистина Борисова градина? А поводът бе следният. Миналата неделя май месец за първи път зарадва столичани с истинско пролетно време. Та с моя приятел реших ме да се порадваме на слънцето и да се поразходим в парка. Той обаче по-скоро приличаше на булевард с интензивен трафик на движението.

Всичко беше задръстено с коли. Тъй като асфалтовите алеи не стигаха, автомобилите паркираха и по тревните площи. Колите едва се разминаваха и хората се провираха между тях. Невнимателен шофьор за малко да блъсне дете. Същият инцидент се повтори миналото лято и почти се стигна до бой между бащата на момченцето и водача. Тогава зевзек, наблюдаващ свадата, предложи поне кметството да сложи светофар, та да пресичаме на зелено, за да не ни блъсне някой.

Във въпросната неделя приятелят ми се обади на дежурния в общината, но оттам му отговориха: „Ами какво да направим. Знаем, че е така. Ще докладвам за сигнала. Едно време имаше истинска Борисова градина.“ Не разбирам как „какво да се направи?“. На входа на парка срещу бул. „Драган Цанков“ до радиото има забранителен знак за автомобили, който трябва да се спазва. А за да се спазва, някой трябва да контролира. Толкова е просто. През есента на 2011 г., близо месец преди кметските избори, двама общински полицаи стояха по цял ден на пост и санкционираха нарушителите. И имаше ред. Изборите минаха. Йорданка Фандъкова пак ги спечели. 

Общината поне да сложи светофар, за да не стане беля

Полицаите си отидоха и повече не ги видяхме. Бедата е, че у нас всичко става постфактум, след като се преобърне колата. Общината се сети да монтира осветление и видеонаблюдение в парка, след като изнасилиха и удушиха Яна, под натиска на общественото негодувание. Сега вечер в алеите наистина е приятно, но защо за сметка на живота на едно младо момиче.

В случая трябва ли някой да бъде прегазен, за да се вземат мерки. Преди доста време в гората на Борисовата градина имаше детски картинг - прекрасно място за забавление на малките и отдих на младите семейства. Един кмет обаче го даде, говори се, на една естрадна певица, защото била негова съученичка. Картингът се трансформира в ресторант „Весело село“. Сега не знам кой го стопанисва, но всяка вечер там цвърчат мръвки и се лее вино. В съседство с него имаше детски канал, където палавниците гребяха на малки лодки. Той пък беше превърнат в треторазрядно кафене, което пустее. Вече не се учудвам на въпроса имаме ли наистина Борисова градина.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23