НО...

САДО-МАЗО

38645 | 27 май 2014 | 10:14

Скучният сблъсък ББ – СС


 


Този човек очевидно е избран от Съдбата да погребе БСП - и дори не на Бузлуджа, а в неизвестен гроб в Бакърената фабрика - даден даром, по милост, от общината.

В този смисъл не е прав Юнкер, който преди две седмици каза в София, че социалистите са като Колумб - не знаели къде точно отиват.
Станишев знае: Бакърената фабрика
Обясненията му в изборната нощ го представиха като един напълно обсебен човек. Обсебен от Провала, за който обаче винаги има обяснения, защото той се превръща в негова втора природа.

Това ни кара да мислим, че той сякаш вече напълно е загубил връзка с Реалността. Всеки, който е имал глупостта да гледа пресконференциите в изборната нощ, положително би се притеснил от феноменалното му упорство. А то, изглежда, е присъщо изобщо на днешните социалисти - щом като и неговият опекун Мартин Шулц каза, че резултатите на БСП не били толкова лоши.

Тия хора искат да променят Европа с „не толкова лоши резултати“.
Няма защо тогава да се чудим на успеха примерно на главанака Фарадж.

Клакьорите, добре отглеждани и хранени през годините, побързаха да заскрибуцат с новата плоча: евроизборите далеч не изразявали предпочитанията на избирателите, парламентарните избори щели да покажат съвсем различни резултати. Между тия хора има феноменални лъжци. И българската свобода, изглежда, е обречена вечно да бъде

захранвана с
отровното им мляко

Някои говориха повече от две години с животинско настървение срещу Бойко, а сега угоднически го приеха като победител; но те са си такива - затова и най-тежките думи, които са казвани за тия търгаши, отскачат от тях, сякаш са направени от бронирано тенеке, произведено в някакъв украински завод. За щастие, колкото и зловонни да са изпусканията, които се представят като социо/политология, те все пак са само извратеността, вечно съпътстваща изборите тук, нищо повече.

Изборите наложиха един-единствен важен извод: неизтощимата - все още - виталност на Бойко; и също неизтощимото упорство на Станишев.
Любопитно би било да се видят изборните резултати чрез психографията на тези два образа; и двамата пределно са обсебени от властта - но при единия (Бойко) доминират изключителният инстинкт и талантът му на победител, а при другия - патологичният инат, който всъщност прикрива една неувереност.
Трябва да потърсим думата, която най-точно изразява подобно състояние на несмислено упорство - и това никак няма да е лесно.
Садо-мазо?

Наистина е садистично да твърдиш на пресконференцията си, че изборното фиаско не е за БСП - но без изобщо да виждаш ролята си в това фиаско. Същият налуден ефект се получи и когато Ст. заяви, че изборните резултати не били „насочени“ срещу правителството. При подобна обсебеност е неизбежно да се запита, как ли би действал този човек в други времена - ако примерно функционираше през петдесетте или шейсетте години на миналия век. Тогава той би бил един завършен червен фундаменталист, готов мазохистично да изстисква от себе си пределна преданост към някаква идея, колкото и фалшива да е тя - но без нито за миг да забравя и собствените си интереси.

Ст. като никой друг изразява в наши дни истеричното упование на поета Радевски: „Партията е права, когато съгреши дори.“ Нашият герой обаче сигурно би внесъл една корекция в тази митологема и би заявил:

„Аз съм прав -
и то завинаги!“

И когато казва „Ще изровя земята, но ще спечеля изборите“, на човек му се иска да му подскаже, че е по-добре да порови вътре в себе си.
И това няма да е преувеличено, понеже същият този Ст. продължава да твърди, че за него „властовите въпроси винаги са на второ място“?! Нали.

Изборните резултати недвусмислено очертаха и краха на медийната кланица, която се опитваше по всевъзможен начин да унижи и обезсили Бойко и изобщо ГЕРБ.
Пропагандата на управляващите разчиташе и на делото срещу Цветанов - оказа се обаче, че и това нямаше никакъв ефект. Така щеше да бъде, дори и в неделя да бяха обявили присъдата му - а тя очевидно трябваше да има ефекта на Костинбродската афера. Която пък ще остане едно от най-позорните насилия върху волята на избирателите през годините на Прехода.
Иначе Цветанов очаквано бе оправ­дан в деня след изборите.

Пресконференцията на ДПС беше шедьовърът на езиковия фокусник Местан. Той е безпримерен политически акробат - можеш да го разбереш по десет начина, когато например говори за бъдещето на кабинета - и всеки път ще си прав. Това е цяло чудо. Знаменит е, наистина - въпросът е, кога ще започне сам да не се разбира. Той е

загадъчният концепт
на българската
политика

- ура. Може би все пак Доган трябва да вземе мерки, като вкара отново в употреба един стар призив (живковски): „Приземяване“ - макар и на езиково ниво.
Местан спомена, че кампанията била, общо взето, толерантна - така беше: ако за него бяха казали и една хилядна от измишльотините, които изсипаха върху Бойко, Местан щеше вече отдавна да ходи забулен с фередже.

Поредната победа на Бойко, разбира се, няма да реши засега нищо във вътрешен план - но със сигурност ще увеличи агонията на БСП, ще  направи нейните конвулсии абсолютно видими.
АБВ със сигурност ще получи на парламентарните избори, когато и да са те, значително повече подкрепа.

Разпродажбата
на БСП е в ход

Ст. се оплака, че от АБВ му нанес­ли „удар в гърба“ - ето така вижда той всъщност безпрецедентния опит на една партия - чрез вътрешно разцепление - да се освободи от неуспешния си лидер.
В някои епизоди от пресконференцията си Ст. се държеше не като политик, а като романтичен очеркист - например когато трогателно разказваше историята на едно недъгаво дете, което останало без инвалидната си количка. Тук публиката със сигурност е усетила един неосъзнат проблясък на признание на соцлидера: дали не е мислил за недъгавостта на собствената си партия, натоварена на собствената му инвалидна количка?

Но в същото време давал ли си е сметка на какво се дължи тази недъгавост?
Едва ли, след като продължава да говори за „перспективите“ на европейския социализъм - въпреки че непрекъснато губи битките в собствената си страна; лидерът на европейските социалисти за пореден път не успява да мобилизира собствения си ляв електорат, който все още е най-преданият и хомогенен. И е напълно изоставен.

Един въпрос ме занимава: в крайна сметка каква е представата на Ст. за „политическото небитие“, където отивали според него враговете на БСП (поне така се изрази за АБВ)?
Този въпрос наистина е любопитен - особено когато отговора му ни го дължи човек, който схваща оставката си като услуга за противника - а не като услуга за собствената си партия.

В крайна сметка бакалските сметки около прелегитимирането на кабинета не са толкова важни, колкото последиците след поредния сблъсък на Бойко и Станишев - и хоризонтите, които се откриват пред двамата.
Бойко

закачи още един
скалп на Станишев

на пояса си и спокойно ще чака парламентарните избори. Следващият им сблъсък, особено ако е в началото на 2015 г., ще му даде още по-съкрушителна преднина.

Шегаджиите от Реформаторския блок бяха сложили пред участниците в пресконференцията им табелки „Оставка“ (за Орешарски). Но главната им шега беше сготвена седмици преди изборите от Костов - когато той посъветва избирателите им да гласуват преференциално за партиите от блока, на които са привърженици. Още тогава той отряза главата на Кунева, но я остави да се кипри на подноса още известно време. Този човек пък си остава поразително устойчив в своята самовлюбеност.

Докато дописвах тази дописка, в Брюксел Станишев отказа да отговори на един напълно нормален въпрос: „След унизителната си загуба в България би ли си подал оставката като лидер на ПЕС?“
„Въпросът е политически и го задава човек, който принадлежи на друго политическо семейство“ - рече политикът Станишев и политически усмихнат си тръгна. 

------------

Други публикации на автора можете да намерите в presadaily.bg, www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“. 
 

(в. Преса, печатно издание, брой 140(846) от 27 май 2014)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36