Чуколов

НО...

ВСЕКИМОМЧИЛ

12066 | 3 юни 2014 | 06:48

Случайността е Богът


На снимката:  28 май 2014 г., едно заседанията на парламента, които ще се запомнят главно с вулгарни ругатни (в случая от устата на Десислав Чуколов, „Атака“). Там, на онази сцена, от доста често преднамерената простотия се използва като прикритие, словесната агресия трябва да скрие отсъствието на идеи.


Публицистичните статии от популярната авторска рубрика на Кеворк Кеворкян „Но...“, която „Преса“ поддържа от първия си брой (3 януари 2012 г.), традиционно излизаха в първия ден от седмицата. Но по желание на автора те вече ще бъдат публикувани всеки вторник.​Стана ясно, че всеки Момчил може да стане евродепутат; и това е най-малкото - може да стане всякакъв.

Писа се немалко за комедията около Момчил Неков, който на изборите катурна Станишев - обаче има и друго, извън процедурната бъркотия, в която се втренчиха всички. Например, че Случайността е Богът на Прехода. Да де, и самият Станишев в немалка степен също случайно стана това, което е - независимо че накрая направи сияйна кариера.
В случая с Момчил най-смешното е как се осмисля и обговаря случайността. Не вярвам Т. Енчева (Би Ти Ви) някога да е имала събеседник като въпросния Момчил - тя направо щеше да се пръсне от неудобство, докато го слушаше, за зрителите да не говорим. От краткото Ӝ интервю стана ясно, че Случайността почти незабавно се изражда в самомнение - слушайте го това момче, личи му отвсякъде.

Това самомнение

по-късно може да направи големи поразии - най-голямата от тях е, че всеки Момчил си вярва, че става за всичко. Това е най-голямата извратеност на нашата политика - нашествието на Всекимомчиловците. Въпросният Всекимомчил не е единствен - Страхил, пак от хората на Станишев, направи щуротии в Сирия, един друг пък се превърна в репродуктор на севернокорейците, въображението ни е бедно да провидим какво още ще се пръкне от процесите на обновление в БСП.

Във всеки случай историята с този Всекимомчил е невероятно конфузна, тя поставя в невиждано неудобство Позитания: ако го защитят и го представят за новото начало на партията си, направо ще изглеждат като глупаци; ако го натирят, ще са по-близко до природата си, обаче пък нямат смелост да го направят. Те с лекота натирват бивши премиери и председатели на партията (Виденов), или президенти (Първанов) - обаче за Всекимомчил нямат кураж. Отгоре на всичко се оказа, че всъщност всеки може да замести Станишев, това е очевидният факт - а пък Първанов оре вече трета година и все не може да го разкара.
Случайността

надува платната на пиратския си кораб

и веднага е готова да вземе на абордаж всичко, което срещне по пътя си - посто­ве, лостове, дори на самата История може да посегне.
Трябва не само да го скрият това момче по най-бързия начин, ами и да го пазят от всякакви контакти - защото ако някой му удари една спринцовка с барбамил, който развързва езиците, ще бъдем свидетели на невероятни неща.

Сега капанът, който щракна с Всекимомчил, крие и още, и още опасности - да излезе на показ самата същност на Прехода, и то за сметка на БСП, макар че в интерес на истината там хората дълги години бяха по-школувани и дори по-качествени в сравнение със сбиритока, който заприижда отдясно веднага след 1989 година.


Тия дни питаха Валерия В. в едно телевизионно предаване на какво се дължат особено сочните разправии в парламента миналия петък и тя каза: „На простотията!“ Това твърдение обаче не е съвсем изчерпателно. Там, на онази сцена, доста често преднамерената простотия се използва като прикритие словесната агресия трябва да скрие отсъствието на идеи. Примерно, когато се затегне възелът на една полемика, поначало неособено смислена, тогава изскача Кирчо Добрев и нарича някакъв депутат плешивец, грозник и дюстабанлия - последното го спести заради липса на въображение; обиждат се на наркомани и капути и пр. Явор Бориславов, който написа „Естествена история на българския смях“, ако не се погнуси прекалено много, може да състави и един том със сквернословията на парламента от годините на Прехода. Преувеличенията и откровените лъжи са другите аксесоари от тази словесна джунгла - например в рамките само на половин час Чуколов от „Атака“ намали изборните разходи на Бареков от 50 на 30 милиона. А един депутат, при това отличен енергиен експерт, толкова се беше ядосал на друг дюстабанлия, та започна да надписва елементарно: ако се увеличи цената на еленергията от 16 стотинки с 40 процента, тя щяла да стане 25 стотинки. Ето така пресмятат всъщност и големите, съдбоносните въпроси у нас.

Българската Съдба заради това е напълно объркана

- тя вече не знае какво искаме, за какво се молим, на кого се молим, кога сме искрени и случва ли се това изобщо. И тогава никакъв проблем не е да се появи Всекимомчил, миличкият - дали вече не си мисли, че е Големият Избраник, който ще изведе БСП до нови сияйности, а всъщност ще я изкорми окончателно. Трябва да има „Час по Всичко“ с Всекимомчил, който да се предава едновременно по националните телевизии, за да се убедят всички докъде сме докарани.


От Първа инвестиционна банка продуцират по телевизията едно богоугодно дело, като излъчват кратки актьорски изпълнения по класически стихотворни текстове; това е наистина полезно дело - само дето от банката трябва да отделят гигантски рекламен бюджет и да продължат кампанията с години, защото сега тя само ни кара да изтръпваме, понеже изглежда като кръпка върху океана от пустословие наоколо - това е все едно да ти възложат

да изгребваш океана
с чаена лъжичка

както казваше Р. П. Между другото, ако ме питат, бих обърнал фокуса на тази великолепна инициатива на банката - от прекалено възвишените текстове към ярко сатиричните, които да отворят очите на публиката за всекимомчилщината, която изобщо не е от днес. Ако тя изобщо вече е в състояние да си държи очите отворени.


Политическата простащина доста често е израз на студенокръвна незаинтересованост. Например истинска простащина е министърът на здравеопазването да каже, че проблемът със Спешна помощ бил наследен, и да реши, че си е свършил работата. И Андреева, също като колегите си от правителството, вече цяла година обръгва в министерския си кабинет - и си е абсолютна наглост да се оправдава, че някакъв проблем е наследен и толкоз - сякаш на тази женица са Ӝ възложили грижата за Космоса и тя, видите ли, прави всичко възможно да му запуши черните дупки. Това е нетърпимо предизвикателство - да хвърляш цялата вина върху предшествениците си. Навремето дори и крайните седесари бързо разбраха - още в началото на 90-те години, че този номер не върви, бърсаха си известно време ръцете и краката в несъстоялия се социализъм и се отказаха, защото се сетиха, че тяхната пък всекимомчилщина е видна и за слепците.

Оправданията с „наследството“ обаче инфантилно продължават да се използват и в наши дни - и дори това се смята за силен коз в препирните. Само дето този коз е фалшив и това е известно на всички. Вместо да говори нелепици, министър Андреева по-добре да отиде да се тръшка пред Орешарски, а не пред някакво „наследство“ - и да измоли светкавично онова, което е нужно на Спешна помощ. А ако Орешарски Ӝ откаже, просто да се изнесе от министерския си кабинет. Преди да я разкарат, каквато е практиката през последните години. Д-р Тотко Найденов подхвърли чудесна идея - Спешна помощ да отиде в МВР; това министерство има цял милиард бюджет, практикува все пак в някаква субординация, има чудесна болница, има и влиятелен министър - това би било добро решение, истинско, бързо и експедитивно, а не овъртолване в ялово и безрезултатно прескимбичване - каквото ще бъде смяната на Андреева с някаква друга кака от типажа на намерената преди време на едно шосе Борисова, имаше и такъв министър. И важното е да се свърши бързо работата - защото българските ни глупости имат и тази особеност, че продължително и напоително се обсъждат. А отгоре на всичко, тия хора говорят така, сякаш са по на хиляда години и ще живеят още толкова - затова все дрънкат за наследеното. Седят гърбом към Миналото, докато дрънкат за Бъдещето, което също никак не ги интересува - и междувременно днешният ден им се изплъзва или пък нарочно не го забелязват. Време за Всекимомчиловци - това странно нещо обитаваме ние, да не си правим излишни илюзии.


Не е изключено да има и една веселяшка причина за пръкването на Всекимомчил.
10 хиляди гласа от АБВ, 20 хиляди от Бойко, за да напомпат Момчил, плюс лесно предвидимите грешки от законодателния принос на вечно афектираната Мая Манолова - и готово, лидерът на БСП е опозорен и може да се накичи с проскубания си преференциален венец. Такова обяснение може да ни успокои донейде, но походът на Всекимомчилов­ците продължава. И така ще бъде „до края на света“, както се пееше в онази песничка, дето трябваше да се чува на всеки километър. Където и да се намират сърцата ни - вляво или по-наляво, все тая.


И БСП може да извърти една шегичка - тъй и тъй Всекимомчил си е повярвал и неговата увереност нараства с всеки изминал ден, да вземат да си го изберат направо за следващия председател.
След триумфа на Всекимомчил там имат право да мечтаят, че всеки може да стане шеф на партията им. Това може да го представят и като израз на абсолютната демократичност, която властва на „Позитано“ 20. И пр.

----------------

Други публикации на автора можете да намерите в presadaily.bg и във www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

(в. Преса, печатно издание, брой 147(853) от 3 юни 2014)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36