НО...

Ти какво каза вчера

35015 | 10 юни 2014 | 09:00

Взривеният мост от Кеворк КЕВОРКЯН


Май 2014 година, лидерът на ДПС в началото на кампанията за европейските избори. Но движението има в запас един вариант, който винаги може да произведе ефекта на неутронна бомба: повторната поява на сцената на Доган. В критичен момент това ще придаде съвсем друг фасон на спектакъла; в нито една друга партия няма резервен играч от толкова едър калибър.


Учителката казала на класа: „Затворете читанката“.
А пък Иванчо я попитал: „На коя страница?“
Това иска да направи Станишев, и не само той - затварят поредната глава от Разпътния Преход и после, след време, продължават от същото място и по същия начин, без изобщо да помнят какви са ги вършили и какво са говорили на простия народец.
От БСП сякаш внезапно прогледнаха след изборите: ако резултатите бяха други, сега изобщо нямаше да са извадили сметалата и да тракат оглушително с тях.

Сякаш са били
пълни слепци

сякаш Станишев беше обитавал социалистическия рай, който само той познава - далеч от нашите кални реалности. Само допреди две седмици той говореше и обещаваше съвсем друго, а днес иска да се изкара пак херой, да спасява държавата, макар че можеше да го направи сто пъти през изминалата година, като си вдигне шпагите за Брюксел - фехтовчикът Станишев, който досега не е нанесъл нито едно точно боцкане (любимата дума на Бойко). Онзи, който направи предизборните клипове на БСП, е или пълен идиот, или не е устоял на изкушението тънко да им се подиграе: фехтовчикът Сергей, боксьорът Сергей - олеле, какво ляво кроше имам, и накрая шахматистът Серьожа, новият Ботвиник. Мнозина от тия, дето се ­отъркват в днешната политика, така и не схванаха, че в нея има само един шахматист - Доган, който сега разиграва новата партия, а останалите припяват като хора на софийските девици, и само Бойко признава без никакви уговорки качествата му. А тия дни и Костов бил казал, че ДПС/Доган не бива да се демонизират - брех, само един лабораторен плъх може да изприпка така обратно към дупката си, та нали същият Костов казваше, че Доган е проклятието на България, че неговият етнически модел изобщо не съществува и всички останали дивотии.

Отново стана ясно, че в по-късните години на Прехода политиците ни имат поне едно безспорно постижение: противоречат си непрекъснато, талантливо злословят срещу самите себе си - и това все им се прощава, дори минава за някакъв изблик на проницателност; и продължават да правят медиите на идиоти - а ония си траят.

А работата е проста: имаш ли работа с български политик, първият ти въпрос трябва да е: „Помниш ли вчера какво каза, я го повтори!“
Сега всички се подиграват на социолозите измамници, а те са само

гузната сянка
на политиците

и пак продължават да ги канят, макар че повечето от тях са подходящи единствено за играта на Румен Луканов „Сделка или не“: те поне винаги ще му казват „Сделка“, ненаяли се, мамините; тяхната шизофрения е направо стряскаща - знаят, че подправят данните, и го правят задължително поне два месеца преди всички избори, а в същото време говорят какъв лъжец е този или онзи политик; и е цяло чудо как живеят с това раздвоение - Славка Бозукова трябва да ги включи в „Чудесата на България“.

Политиците са същите: сега пак правят безброй сметки и те все изглеждат убедителни, а пък накрая всичко ще се срути, понеже ще се окаже фалшиво.
Хубаво, Фехтовчика внезапно го е осенило прозрението и иска да разкара кабинета си - макар че всъщност играе този номер за пред Брюксел, където си търси подходящото място, а не върви да се натиска за нещо тлъсто, пък в същото време коалиционният му партньор да иска избори. Да де, но само преди броени дни пак
той се представяше

за Великия
Маратонец

който се бъхти от 120 години насам по балкани и дерета и няма никакво намерение да се отказва - сега обаче се събуди като Юсеин Болт и иска да спринтира нанякъде, преди кабинетът да го захлупи под развалините си.
Така изглеждат нещата, обаче само изглеждат - защото Юсеин както иска нови избори, така ги прави и невъзможни, понеже в същото време настоява за задължителното гласуване. Ако то се приеме - независимо от крайната му недемократичност, БСП завинаги ще остане без коалиционен партньор и още по-бързо от очакваното ще отиде в небитието. Това ли иска Станишев?
И още един нюанс: той мечтае да изглежда като трезвомислещ политик, обаче дума не обелва за предупреждението на американската посланичка за участието ни в „Южен поток“. То си е доста невъзпитано, обаче вече е факт, без значение, че няма никаква практическа стойност - но
все си заслужава

едно боцкане
с шпагата

но Ст. и това не прави.
Дотук е ясно, че бързи предсрочни избори е пресилено да се очакват, всеки е пуснал своя си фонтан, нищо повече - думите се изхвърлят с ясното съзнание, че няма кой да те пита: „Ти какво каза вчера?“

Под диктата на шизофренното говорене и задължителното гласуване няма да свърши работа, дори да заплашват с разстрел негласуващите.
Задължителното гласуване просто ще покаже, че е настъпил драматичният финал на политическото говорене, то ще е признание за неговото крушение.
Говорехме глупости, без да помним какво сме ви казвали вчера - а сега ще продължаваме да говорим още по-големи глупости, а вие ще марширувате под строй до урните. За многая лета.

Всъщност задължителното гласуване е търсене на милостиня от отегчената публика, която отдавна не вярва на нито едно послание.
Няма я вече словесната връзка между избиратели и политици, мостът от разумни идеи, изразени ясно и красиво, отдавна е взривен. Свършено е с това вече. Не се умориха обаче от толкова години да ни предлагат отвратителния си тюрлюгювеч от думи.

Турците трябва много да внимават, защото, без да го искат, фехтовчиците могат да ги тласнат към неприемливи и за тях алтернативи. В момента те изглеждат желани и дори предпочитани от всички, щом и Костов замрънка друго. Обаче като нищо могат да останат и в пълна изолация - а

изолираният
човек бързо

може да стане неразумен…
ДПС обаче има в запас един вариант, който винаги може да има ефекта на неутронна бомба: повторната поява на сцената на Доган; в критичен момент това ще придаде съвсем друг фасон на спектакъла; в нито една друга партия няма резервен играч от толкова едър калибър - толкова пестелив в публичните са проявления и в същото време толкова проницателен в гросмайсторските си етюди, разигравани далеч от тракането на сметалата. Всъщност Станишев така и не схвана, че винаги е бил марионетката на Гросмайстора.

Както показват засега сметалата, Патетичният участник в Прехода ще загуби най-много, макар да артикулира през годините нелоши идеи - големият заговор срещу „Атака“ най-сетне изглежда ще даде резултат.
Но по-фатални последици има другият заговор - срещу смисленото и отговорно говорене. Навремето
царят се

намърда в политическото
ни блато

само с безподобното си мрънкане - но сега и то изглежда безобидно в сравнение със словесните невнятности на днешните играчи.
Между другото, освен че словообменът им е фалшив, и слюнчевите жлези на тия хора също работят фалшиво - помните как се мляскаха Ст. и Местан на Орлов мост, сякаш щяха да управляват поне хиляда и една нощи. А тия дни се оказа, че всички хора на Станишев в Комисията за правата на човека са гласували за отмяната на декларацията срещу възродителния процес. Това бе поредното бламиране на Целуващия се Вожд - от май миналата година тия любезности към него трудно могат да се изброят, но до евроизборите всичко неизменно беше описвано с розова боя.
Нашите бояджии си ги знаем добре - с турците обаче трябва много да се внимава.
Затворете читанката. На коя страница?

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.

(в. Преса, печатно издание, брой 154(860) от 10 юни 2014)


 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21