Новият командир на пехотата генерал-майор Андрей БОЦЕВ:

Скоро няма да сменяме калашника

7990 | 30 юни 2014 | 12:11

Компромиси със строевата подготовка няма да има


 

Днес ще се извършат рокадите във висшето командване на армията, тъй като според президентския указ на 30 юни т.г. изтича мандатът на военен №1 ген. Симеон Симеонов, който ще бъде сменен от вицеадмирал Румен Николов. Новите командири на пехотата, ВВС и ВМС също встъпват в длъжност от днес. Ген. Андрей Боцев поема командването на Сухопътните войски. По този повод репортер на „Преса“ се срещна и разговаря с него.

 

 

Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в Гоце Делчев. Завършил е Висшето военно училище във В. Търново. Учил е във Военната академия „Г. С. Раковски“ и в Генералщабният факултет. Той е един от най-бойните ни генерали в момента. Не е прескочил нито едно стъпало на командирската йерархия. Сърмени пагони слага чак след 28 г. служба по бойните части. Командвал е взвод, рота, батальон, полк, бронетанкова и планинска бригада.

 

- „Горещият“ фронт за пехотата тези дни е изграждането на кльона по турската граница. Кога ще бъде завършен, г-н генерал?

- Оградата вече е приключена окончателно 50%. Изградени са близо 20 км от теленото съоръжение, което трябва да спира нелегалните бежанци. Намеренията ни са пълното изграждане на целия кльон да завърши до края на юли.

- Защо се удължават постоянно сроковете?

- Въпросът в известен смисъл е некоректен. Когато говорим за срокове, винаги сме подчертавали, че те са реални и възможни, но при нормални условия за работа. А ние сме силно зависими от метеорологичните условия. През последните седмици в участъка на границата, където строим, валя непрекъснато дъжд. А това затруднява доставките на бетон, защото има специфични технологични изисквания за изливането му. А като няма бетон, работата спира. През юни близо 10 дни не сме работили заради лошото време. Освен това местността е силно пресечена. Има терени, където техниката не може да мине. Тогава бетонът се носи на ръце. Въобще хората работят при много тежки и сурови условия. По проект платната на съоръжението са пет типа форми. Така е на хартия и изглежда лесно. Но като ги наложиш на местността, се получават големи различия. Тогава трябва да се реже, да се прекроява или да се поръчват конкретни форми на паната за всеки участък. А това също забавя работата.

- Господин генерал, тази година на парад на Гергьовден всички бойци се представиха под очакванията. Да не кажем лошо. Имаше доста критика за строевата им подготовка. От днес вече сте шеф на пехотата, ще заповядате ли бойците да маршируват повече?

- Мога да коментирам само представянето на блоковете на Сухопътните войски. Честно казано, и аз не съм доволен. А лошото представяне дойде заради слабата предварителна подготовка на бойците в казармите. Там трябваше да тренират усърдно за парада, но са липсвали отговорност и старание. Защото няколкото тренировки в София преди парада на всички участници са само за общо сглобяване. Не може за 2-3 дни преди празника да станат безупречни. В програмите за бойна подготовка са планирани занятия и по строева, и по физическа, но явно командирите ги подценяват заради други ангажименти. Уверявам ви, че ще има промяна. Ще държа стриктно да се спазват учебните разписания, ще има и специални проверки как се водят занятия по строева и физическа подготовка. Компромиси и оправдания няма да приемам, защото това са дисциплини, които каляват войника. Моето разбиране е, че боецът освен безупречен специалист в своята област трябва да е физически здрав, строен, стегнат. Въобще видът му трябва да буди възхищение сред гражданите.

- Предишният кабинет закри единственото поделение в цяла Северозападна България - във Враца. Но сегашното правителство реши да го върне. Кога ще бъдат назначени първите военни във възстановения батальон?

- Общата численост на новия батальон ще е около 250 души. Сега извършваме подбор и тече процедура за назначаване на първите 35 военнослужещи на основни командни длъжности, които ще бъдат командировани във Враца от 1 октомври т.г. Те ще подготвят предварително всичко, за да може формированието да започне да функционира. Постановлението на Министерския съвет утвърждава батальона като самостоятелна структура от 1.12. 2014 г. Затова те заминават по-рано за Враца. На 7 юли обявяваме регистър за вакантните длъжности в гарнизона, по който до края на август могат да кандидатстват военни от цялата страна. Вакантните места ще се попълват предимно от действащи военни. Ако не ни стигнат хора, смятаме да обявим конкурс за набиране на кандидати от цивилния живот. Засега около 150 души от Сухопътните войски са изявили желание да заминат да служат във Враца.

- Последният голям прием на редници за пехотата бе през декември миналата година. Скоро ще има ли нов конкурс?

- През 2013-а проведохме два конкурса и приехме 675 желаещи от граждански лица да станат военни. В началото на тази година имахме намерение да приемем още 400 души, но поради липса на пари се отказахме и отложихме конкурса за по-късно.

- Колко са вакантните места за войници, сержанти и офицери?

- При нас вакантните длъжности общо са около 10%. Това е в рамките на нормалното и не ме притеснява. Ние не сме изключение. Много армии в НАТО поддържат същия недостиг на хора.

- Сега каква е реалната численост на пехотата ни?

- В момента сме попълнени 90% с военнослужещи и 100% с цивилни служители. Реалната ни численост е около 12 500 души и отделно имаме близо 600 платени резервисти, приети на служба със сключен договор.

- От какви нови оръжия и техника се нуждаете, правени ли са изчисления за парите, които са необходими?

- Най-много ни е необходима съвременна бронирана базова машина. Вече разработваме основните параметри на проекта и техническата документация. Бронираната ни техника - танкове, БТР-и, бойни машини на пехотата и т.н., е от 70-те и 80-те години. За да подменим само нея, са нужни над 2 млрд. лв.

- А ще сменяме ли автомат „Калашников“, най-масовото оръжие на пехотата ни, със западен образец? Питам ви, защото скоро чух такъв слух?

- А аз бих попитал защо трябва да бързаме да правим това. Засега не предвиждаме да сменяме „Калашников“ с друга система. Това е много добър автомат, доказан и изпитан боец. Освен това за него има много боеприпаси. В случай че ни потрябват още - има производствени мощности у нас. Ако го сменим с нова система, ще се наложи да купуваме патроните за нея отвън. А всичко опира до пари, и то немалко. Иначе за контингентите ни зад граница, за силите за специални операции приоритетно са купени оръжия с натовски калибър. Става дума за снайпери „Хеклер и кох“ и пистолети „Зиг зауер“, оптически прибори, прибори за нощно виждане, камери и т.н.

- САЩ подариха на армията шест безпилотни самолетчета. Какви са възможностите им, могат ли да са ни полезни?

- Американците ни дариха две системи безпилотни летателни апарати „Рейвън“, всяка с по три малки самолета. Те могат да водят разузнаване от въздуха на дадена зона или район, да следят пътища. Използват се и в операции за бойно търсене и спасяване, за охрана на граници и бази. Самолетчетата предават чрез видеокамери в реално време. Всяко тежи 2 кг, лети на височина до 300 м, а продължителността на полета с радиус 10 км е до 80 минути. Малките машинки са „въоръжени“ с електроннооптични и инфрачервени камери. Могат да се ползват и за ранно откриване на пожари, наводнения и др. природни бедствия.

- Формирането на батальонни бойни групи (ББГ) в пехотните войски е нова тенденция във военната политика на пакта. По план ние трябва да имаме шест. Колко досега са сертифицирани и какви средства са нужни, за да се превъоръжи една ББГ, тъй като според изискванията тя трябва да е най-добре екипирана, оборудвана и попълнена с личен състав и техника?

- Досега сме сертифицирали 4 бойни групи, които са в състава на 2-ра и 61-ра механизирана бригада. До края на годината предстои сертификацията на петата, а в средата на следващата - и на последната шеста група. Те трябва да са подготвени и да имат способности да заминат за участие самостоятелно или със съюзнически войски в пълния спектър операции по линия на НАТО, щом се наложи. Изпращането им навън обаче става само с политическо решение. Превъоръжаването на една такава група със съвременна техника и оръжие е много скъпо, струва 400 млн. лв. В момента ние нямаме бойна група, въоръжена с нова западна техника по натовски стандарт. 

в. Преса, печатно издание, брой 174 (880) от 30 юни 2014)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37