НО...

Гаранции със снимка

30935 | 1 юли 2014 | 08:41

Победата на Привиденията от Кеворк КЕВОРКЯН


Липсващите персони от онзи сакат телевизионен кадър може да се видят на снимката от президентството. Струва си да се вгледаме в нея. Има някакъв хаос в подреждането на героите, който напълно отговаря на хаоса в държавата.


Навремето един писател казваше, че хората се нуждаят от завършек, затова търсят отговори. Но това е минало - днес хората вече изобщо не се нуждаят от смислени отговори, за завършек да не говорим; техният Господ са сплетните, малцина са тези, които се опитват да вникнат в същността на случващото се. Изобщо, чудесно време за интернет бандюгите, които аз наричам Привидения.

Днес те са

новите богове
на публиката

тя им се доверява напълно, понеже е загубила и последните остатъци от гнусливостта, която би трябвало да притежава. Двайсет души идиоти могат да побъркат държавата - дори да нямат никакъв повод, ето така - за да еякулират зловещата си сила.

Още преди няколко години писах за отвратителната природа на Привиденията. Тогава някои сметнаха, че настоявам за някакво ограничение на свободния обмен на мнения - макар да ставаше въпрос само за обмен на псувни и мерзости. Нито един сайт не взе мерки да ограничи тази напаст. В началото вилнееха единични налудни екземпляри,

сега са цели наказателни бригади

поддържани най-усърдно от някои кръгове, също и от политическите партии и още по-усърдно заплащани от тях. Говорят за морал в политиката, а продуцират словесни фекалии, превърнаха се в управители на фабрики за нечистотии. Някои политически централи дори си признаха, че използват услугите на словесните мародери и бандюги - например от ДСБ, понеже ги хванаха, само дето не си казаха какъв е репертоарът на Привиденията им, може би защото е ясно, че в този репертоар преобладават главно сексуалните излияния.

Мрежата в българското обръщение/потребление е превърната в един Клозет, какъвто впрочем от доста време се опитва да стане и самата държава. Но в нейния постен оборот поне се спазва някакъв фасон: имаме си дори гвардейци с лъснати ботуши; те пък обаче не се отучиха да гледат толкова стреснато - и човек си мисли, че всеки момент някой от тях

ще си изпусне пушката

и ще застреля
Иво Прокопиев

който най-често се навърта край президентството.

Но тъй или иначе някакъв външен живот все още се поддържа - ето и онази вечер излъчиха по телевизията един странен кадър от президентството, поне така се случи по Нова телевизия: Плевнелиев успокояваше населението да не се тревожи толкова за парите си, обаче камерата така и не пожела да покаже кои са край него - освен хората от ДПС (двама) и един от реформаторите, сякаш за да си помислим, че тъкмо те ще отговарят за сигурността на банките. Главните герои ги нямаше - нито Бойко, нито Станишев, нито Орешарски, за Искров да не говорим, старателно ги бяха изрязали.

Представям си как са се хилили Привиденията, докато са гледали въпросния кадър. Имат право: само за няколко години те екзекутираха нормалния език, в мрежата той вече има съвсем незначителна роля - някакво пискливо пиколо се опитва да заглуши боботенето на басбаритоните в този духов оркестър, който озвучава Хаоса и Безвластието. Езикът е свършен, обаче покрай това - покрай непрекъснатото производство на сквернословия - се случиха и други неща, най-страшното от тях е, че

населението вече напълно е подвластно
на внушенията

на внушенията на Привиденията. На 27 юни това категорично пролича, само един глупак ще тръгне да опровергава тази истина. Могат да излъчват колкото си искат кадри от президентството, обаче ония вече определят и дневния ред на държавата. Безспорен факт е, че в някои случаи тяхната сила е неизмеримо по-могъща от тази на хората от въпросния кадър, внушенията им - подмолни и подли - са несравнимо по-ефикасни. Днес атакуват някоя клета банка, утре могат да съсипят каквото друго решат, стига да са достатъчно изобретателни, а те са.

Властите се опитаха да направят нещо, но оставиха усещането, че не са съвсем наясно с проблема: да арестуваш няколко цаци, е нищо, трябва да сложиш тигана за едрата риба, но пък дали са наясно коя е тя? Не съм сигурен. Известният в миналото прокурор Иван Петров вече поясни, че трябва спешна законодателна промяна - защото сега Привиденията от банковата афера могат да ги накажат (хипотетично) само административно, с някоя дребна глоба.

Тъй наречените правозащитни организации от 1990 година насам похарчиха луди пари на наивните чуждестранни фондации срещу задължението да произнасят от сутрин до вечер двете сакрални думи „гражданско общество“ и сигурно вече три пъти са преизпълнили нормата си; в крайна сметка обаче не могат да изкарат и сто души на Орлов мост - а пък Привиденията за два дни изкараха хиляди хора пред банковите клонове, изчислете сами за колко народ става дума, щом са изтеглили 800 милиона лева.

Време е властите да придобият известна решителност, няма защо да си играят на стражари и апаши с Привиденията, а направо да ги лишават от базите и убежищата им, с това трябва да се започне срещу тази партизанска война, която

не се подчинява
на никакви правила

Най-напред трябва да закрият един-два сайта - а ако са толкова плашливи, нека видят какво се случва в Кралството, където тия дни осъдиха бившия главен редактор на един от парцалите на Великия медиен мародер Мърдок, след като без никакво колебание преди месеци бяха закрили и самия парцал. Останалите пък сайтове трябва да ги принудят да си спомнят правилата, които сами са определили, но изобщо не спазват: приличие на езика, зачитане на достойнството на коментираните публични лица и пр. лъжи. Иначе съвсем скоро банковата афера от лятото на 2014-а ще ни изглежда една дребна закачка в сравнение с онова, което ще ни сполети.

Липсващите персони от онзи сакат телевизионен кадър, за който споменах, може да се видят на снимката от президентството, която и „Преса“ вече публикува. Струва си да се вгледаме в нея. Има някакъв хаос в подреждането на героите й, който напълно отговаря на хаоса в държавата. На Станишев, като шеф на лява партия, му е отредено най-дясното място, той е решително разкрачен, тъй както е разчекнат между София и Брюксел. Вие познайте дали му дреме за банковата суматоха. До него е председателят на парламента - изглежда доста притеснен, говори се, че щял да замества Станишев, дори се намеква, че щяло да бъде за постоянно. Всеки на негово място би се притеснил, защото банковата суетня е цвете в сравнение с тази на „Позитано“. В другия край са Бойко, Орешарски и Искров. Ако в президентството разбираха от внушения, щяха да сложат Плевнелиев между тях и

най-близо до него да монтират Искров

който сега се е скрил зад Кунева, сякаш случайно е попаднал на седянката. Плевнелиев си говори напоително по всеки повод, това е добре известно, обаче на кого вярва населението, поробено от Привиденията - това е въпросът.

В олелията важна роля бяха отредили и на моята обична Татяна Лолова. По телевизията тя трябваше да внуши на хората да си държат парите в банките. Татяна е винаги приповдигната, нейната възторженост е неизчерпаема, обаче сега не можа да достигне висотите, които в други случаи с лекота преодолява. Не е известна като милионерка в артистичното съсловие и сигурно се е питала защо до нея са опрели. Нейната задача далеч по-заслужено можеше да изпълни Лили, нашето Лили, обаче бяха награбили Лолова. Всъщност не знам кой шегобиец е дал идеята. Но пак стана ясно, че ние сме царе на шаржирането, нищо друго да не можем, това винаги ще го правим - комедийни актьори ще ни мотивират, докато някой тръска дървото, и пр.

Иначе комедианти и на онази снимка има.

Други публикации на автора можете да намерите в pressadaily.bg и www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“. 

в. Преса, печатно издание, брой 175 (881) от 01 юли 2014)


 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21