Аню Ангелов

Армейска стрелба напосоки

10617 | 1 юли 2014 | 08:56

Двоен морал в политиката не бива да имаВотът наесен отприщи политическото говорене и партиите започнаха стрелба напосоки. Преди дни ГЕРБ изкара „тежката артилерия“ и даде брифинг на военна тема, като логично отстреля сегашния военен министър Ангел Найденов. Журналистите очакваха сериозен разговор за състоянието на армията, но останаха разочаровани. Предшественикът му Аню Ангелов и депутатът Валентин Радев, който бе негов заместник, го обвиниха, че дал неправомерно 3000 лв. на Независимия национален съюз на офицерите в България, защото бил регистриран в частна полза.

Затова пратили сигнал до прокуратурата. Оказа се, че съюзът е вписан в съда като организация за обществена дейност. Такова „дребно недоглеждане“ е малък грях. Въпросният съюз също е бил финансиран от ексминистър Ангелов, и то с повече пари. А този факт не е ли за прокуратурата? Или тогава е било законно, а сега - не.

Сегашният шеф на борда на директорите на „Терем“ инж. Мариян Йовчев бе обвинен в конфликт на интереси, защото бил на трудов договор в дружеството. Може и да е така. Но когато ГЕРБ управляваше в МО, шеф на борда стана пенсионирен генерал, който ръководи офицерски съюз. А защо бе назначен? Генералът защити Аню Ангелов, когато бе в конфликт с президента (2002-2012) Георги Първанов кой да е шеф на Военното разузнаване. Тогава генералът застана зад министъра с изявление, че президентът не е никакъв натовец и спъва реформите в армията. Заради тази „заслуга“ го назначиха.

На брифинга ГЕРБ официално обяви, че ще купуваме нови изтребители „Грипен“ без конкурс. Близо месец преди това Бойко Борисов съобщи, че на 8 юни подписваме договора. Темата е сложна, за да я разискваме в момента. Такива недомислия може да прозвучат от устата на чистачка, а не от експерти на партия, която се кани да управлява.

За да купим нови изтребители, трябва да има решение на правителството и на парламента. След което започва конкурсът. Защо му трябваше на бив­шето ръководство на МО да повдига проблема, след като ще инкасира негативи по казуса. Когато ГЕРБ взе властта през 2009 г., едно от първите министерства, в което отиде Борисов, бе МО. Тогава шашна медиите с разкрития за розови БМВ и че при ремонта на ведомствения стол са купували супници за 3000 лв. Първият военен министър на ГЕРБ Николай Младенов прати четири сигнала до прокуратурата срещу Николай Цонев.

Неморалното е, че по това време министерството плаща договора за доставка на обзавеждане с фирма „Мебекс“, като превежда на близка до тогавашната власт банка около 4 млн. лв., без да си вземе мебелите. Сагата е заплетена и не е зле прокуратурата да разсече възела заради щетата за военния бюджет. Сериозна партия като ГЕРБ трябва да се отнася отговорно към ресора отбрана и армия. А не да се занимава със супници и розови БМВ. И да преценява, че политическото говорене има граници. А те свършват, където започват националната сигурност и отбраната. 

в. Преса, печатно издание, брой 175 (881) от 01 юли 2014)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpg

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

22 ян. 2021 | 08:54

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29