За един месец се налага

Бърза диктатура на закона в парламента

7792 | 1 юли 2014 | 10:16

Офшорките и фискалният съвет чакат ред


Така изглеждаше парламентът през последните седмици, надеждата е, че през идващия месец ще се напълни с депутати.

 

Сегашното 42-ро Народно събрание ще бъде разпуснато с указ на президента на 6 август. Според конституцията до сформиране на служебно правителство кабинетът „Орешарски“ ще продължава да работи. В оставащия един месец пред депутатите се е натрупала доста работа. Приоритетните закони не са един и два, но някои са безспорно неотложни. 

 

Очевидно опитите да бъде разклатена банковата система чрез злонамерени слухове и заблуждаващи сведения ще обогатят Наказателния кодекс с нови наказания за посегателства срещу паричната и кредитната система.

Затвор за вредителите на банките

Българската народна банка вече изпрати предложение до шефа на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. Нов чл. 252а предвижда затвор от две до пет години за всеки, който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението. Банкерите предлагат още, ако в резултат на лъжовната информация са причинени „другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева“.

Поправката е в съответствие с позицията на политическите сили при президента Росен Плевнелиев онзиден и приемането й изглежда безпроблемно. Така отговорността за действия срещу банките става в пакет. В глава първа „Престъпления срещу републиката“ от действащия НК има наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода за вредителство срещу онези, които „с цел да отслабят властта или да й създадат затруднения разстройват или подравят паричната и кредитната система“. В особено тежки случаи затворът е от 5 до 15 години.

Избор на съдебен инспектор

Депутатите обаче трябва да намерят съгласие и за прашасалия проблем с избора на главен съдебен инспектор. Вярно е, че някои противоречия на депутатското воинство трудно биха събрали заветните 160 гласа за вота, но за честта на парламента изборът трябва да се случи. Инак това би бил третият провал на българското Народно събрание.

И от Европейската комисия напомнят, че следят за това. „Надявам се в оставащия един месец изход да се намери, заяви пред „Преса“ шефът на правната комисия Четин Казак. Безспорно дейността на инспектората, който следи за сроковете по движение на делата и противоречивата съдебна практика, е важна за сигурността на гражданите. Лошото е, че и съдилищата започнаха да се съмняват в легитимността на председателя в оставка.

Еднакви такси при доброволно плащане

Важна поправка за гражданите е предложението на Министерството на правосъдието частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да не събират пропорционални такси при доброволно погасяване на дълга. Поправката би станала с промяна от правителството в тарифата към Закона за ЧСИ.

Проблемът бе поставен от зам.-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов, който в писмо до министър Зинаида Златанова настоя за спешни корекции на тарифата. Има огромна разлика в таксите, събирани от частните и държавните изпълнители при доброволно плащане на борча, изтъкна съдия Влахов. Докато в тези случаи държавните изпълнители начисляват само по 20 лева за образуване на изпълнителното дело, при частниците сумите могат да стигнат и до хиляди левове. При ЧСИ дори и длъжникът доброволно да се е издължил, плаща всички „екстри“, включително и пропорционална такса спрямо размера на иска. Затова Министерството на правосъдието предложи в тези случаи тарифата на ЧСИ да стане като тази на държавните изпълнители.

Проблеми пред длъжници на трезорите

Изглежда, провокациите към банковата система ще отложат друг важен проблем за потребителите и длъжниците на трезорите. Депутати от управляващите обещаха да внесат промени в ГПК, според които закъсалите длъжници няма да губят имотите си, без съдът да се е произнесъл по спора им с банката.

Идеята одобри и омбудсманът Константин Пенчев. Според него длъжникът трябва да може да обжалва пред съда оценката на имота, направена от съдебния изпълнител. Той напомни, че по сегашния ред не е защитено и единственото жилище на хората, когато е ипотекирано срещу кредит. А междувременно Съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви аналогични разпоредби от испанското законодателство за противоречащи с правото на ЕС. В деловодството на парламента отлежават промени в ГПК, които да заковат правилото какво не могат да ни пипат бирниците. Става дума за защитени доходи от заплати, пенсии и други плащания. Автори на поправките са депутати от БСП, ДПС и „Атака“.

Призоваването

Друг проект за ГПК, внесен от БСП, се опитва да сложи край на омагьосания кръг с призоваването, в който затъват още на старта си куп граждански дела. Поправките предвиждат включително съдиите сами да откриват адресите на ответниците по дела, като правят бързи онлайн справки в Националната база „Население“. Предвидена е и друга, важна за гражданите, промяна - да се гарантира, че имотите на длъжниците ще се продават на действителните им пазарни цени, а не за жълти стотинки, което ги обричаше да са борчлии до гроб.

Съдбата на електронното правосъдие се оказва в дебелата сянка на политическата несигурност. Когато кабинетът „Борисов“ предсрочно сдаде властта през 2013 г., поправките в съдебния закон за въвеждане на електронно правосъдие останаха да трупат прах. Сега договорената предсрочна оставка на кабинета „Орешарски“ отрежда същата орис на акта. Макар че идващата седмица правосъдното ведомство ще пусне за обществено обсъждане подобрено издание на Закона за съдебната власт в частта за електронното правосъдие, усещането е, че работата ще довършва следващият парламент.

Петчленната комисия срещу конфликт на интереси след скандала с тефтерчето „Златанов“ остана в състав от трима души. Сериозна е надеждата, че парламентът ще съумее да го попълни преди разпускането си.

Новият НК се отлага

Очевидно е обаче, че новият Наказателен кодекс няма да се класира в 42-рото НС. По миналата седмица правосъдният министър Зинаида Златанова обяви намерение да оттегли проекта заради множеството критики от страна на съдии, прокурори, адвокати и прочее правници.

„Надявахме се в новия закон най-сетне да се направи разделението на простъпки, нарушения и престъпления и тежката съдебна машина да не се завърта за дребни провинения, но това си останаха наши „романтични представи“, обобщи проблема зам.-шефката на столичния апелативен съд Петя Шишкова на обсъждането от юридическата гилдия. Така пък новият НК остава не просто за следващия парламент, но очевидно проблемът ще остане за решаване от нова работна група, прогнозираха пред „Преса“ спецовете.

За следващия парламент се класира и надеждата на новия шеф на Националното следствие Евгени Диков за промени в НПК, които да увеличат броя на престъпленията, които да разследва магистратското воинство на следователите в България. 


 


Графиката на бюлетината може да се подобри от ЦИК, без да се пипа законът, обясниха от БСП.


Не бързат с поправките на Изборния кодекс

Наделина Анева

Въпреки упреците след евровота, че изборният закон е позволил отново да се купуват гласове, от БСП и ДПС едва ли ще предприемат стъпки, за да гласуват промени в оставащия им месец, показа проверка на „Преса“. От ГЕРБ също не са готови с конкретни предложения, а през последните 30-ина дни изцяло спряха да говорят за промяна в закона. На този етап само „Атака“ е внесла проект за промяна на кодекса, с който гласуването да стане задължително. Хората на Сидеров искат и отиването до урните при референдум също да е под заплаха от санкции.

Промените в кодекса първо трябва да се обсъдят в правната комисия и след това да влязат в залата. Ако се стигне до гласуване, интригата ще бъде голяма, защото ГЕРБ и БСП се обявиха за задължително гласуване. Те отхвърлиха искането за референдум по тези теми с мотива, че не са съгласни вотът да е мажоритарен и електронен.

Тъй като ще се гласува преференциално на парламентарните избори, политиците смятаха да променят графиката на бюлетината. Вчера обаче от БСП обясниха, че това можело да направи и ЦИК, без да се налага да се пипа законът. 

 

Офшорките и фискалният съвет чакат ред

Людмила Куюмджиева

В последния месец депутатите трябва да гласуват и няколко важни икономически законопроекта. Във финансовата сфера приоритетите са три - законите за офшорките, за небанковите институции и за фискалния съвет, обобщи пред „Преса“ шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев.

До началото на август народните представители трябва да приемат поправката, която дава право на офшорните фирми да имат до 10% участие в банки, в пенсионни и застрахователни дружества. На дневен ред е и внесеният миналата седмица закон за нефинансовите институции, според който компаниите за бързи кредити трябва да доказват собствен капитал от 1 млн. лева.

Създаването на фискален съвет сериозно закъсня. Заради изискване на Брюксел в началото на януари страната трябваше да е избрала петима експерти, които да формират съвет за наблюдение на бюджетните политики. След като беше приет на първо четене в парламента през март, законопроектът събира прах в парламента.

От април отлежават и промените в Закона за автомобилния превоз, които предвиждат увеличаване на възрастта на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години. От транспортната комисия определят тази поправка като топприоритет.

На второ четене трябва да бъде приет Законът за защита на растенията. С него в нашето законодателство въвеждат европейските норми за повишаване на качеството и безопасността на растителната продукция. Ако България не направи това в най-кратки срокове, сме заплашени със санкция от Брюксел. Предстои одобряването на второ четене на сливането на настоящите комисии за защита на конкуренцията и на потребителите в една мегаструктура.

Промените в Закона за туризма, минали на първо четене, предвиждат еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти. Ще може да се прави смяна в статута на пистите и терените, през които преминават лифтовете и влековете, и в режима на ползване на собствеността на земите.

Операторите на зимните курорти ще плащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавните земи, върху които има ски писти и съоръжения, обясни депутатът Дора Янкова. Чрез този закон трябва да се пренесат у нас европейските разпоредби за устойчива употреба на пестицидите. МС не е внесъл спешна актуализация на бюджета на здравната каса, ако постъпи в НС, депутатите ще я гласуват.

 

Държавният глава наложи вето на промените за храните 

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане приетите на 18 юни разпоредби от Закона за защита на конкуренцията, с които се направиха промени и в Закона за храните. Поправките бяха внесени от червения депутат Румен Гечев и негови колеги. Държавният глава приветства заявения стремеж да се предотвратяват нелоялни търговски практики, но смята, че не е било оценено въздействието на правната уредба върху потребителите.

В Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лв. Според президента оставало неясно как и защо законодателят е избрал този критерий. Според Плевнелиев част от приетите промени ще затруднят търговския оборот, а това ще повлияе негативно върху икономиката.

Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Ако това се случи, неминуемо ще засегне социалнослаби, безработни и пенсионери. 

 

в. Преса, печатно издание, брой 175 (881) от 01 юли 2014)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37