Добрич-бедствие

Бедстващи „второ качество“

11063 | 3 юли 2014 | 14:51

Десет години безхаберие от страна на общината доведе дотук, казват живеещите край Сухата река


Боклуци са направили бент в дерето край най-пострадалите къщи.


Докато всички очи са приковани към Варна и кв. Аспарухово след наводненията от 19 юни, в Добрич също бедстват, но малко извън вниманието на нацията. Варна привлече и повече доброволци и дарения, Добрич се радва на далеч по-малък приток на добри хора, които обаче оказват безценна помощ. По-малкият интерес към Добрич може би се дължи и на това, че пострадалите са българи, а не роми като в Аспарухово, смятат жителите на залетите улици в Добрич. Покрай по-малкото внимание към този град става все по-реална възможността да се размие и понасянето на отговорност за вината за пороя от края на юни. А хората от ул. „Бузлуджа“ в Добрич, чиито къщи бяха напълно сринати, порутени или залети с тиня, искат обяснения от кмета Детелина Николова. „Дойде, доведе президента и след това не се е появявала тук“, казват бедстващите там, докато чистят къщите си от кал и вода.

Те най-вече настояват да знаят какви пари са харчени за благоустройство, колко от тях са отишли за чистене на дерето до улицата им, което преля и причини щетите. Елементарна разходка покрай прелялото дере Сухата река говори за несвършена работа. Клони и боклуци са образували точно до пострадалите къщи бент с височина няколко метра. Всяка година се отпускат средства за почистване на части от дерето, казаха за „Преса“ от община Добрич. Много важно било да се знае, че става въпрос за части всяка година, не за цялото трасе. Преди бедствието е изчистен 1 км от него в градския парк „Св. Георги“, след това са изчистени още 9 км. Цялата дължина на минаващия през града участък от дерето е 11 км. Стойността на обществената поръчка за чистенето на коритото е 60 хил. лв. Те са отпуснати с решение на общинския съвет на фирма „Танатос“. Отделно от обществената поръчка за дерето е възложена и друга, на стойност почти 1 млн. лв., на фирма „Екострой” по оперативна програма „Регионално развитие“. Тя е била за корекция, укрепване и разширяване на река Добричка и е от 2011 г. Работата би трябвало да е приключила. А общо 9,4 млн. са предвидени от администрацията за благоустройство и комунално строителство за 2014 г. Очевидно изхарчените милиони не са успели да предотвратят бедствието в града и резултатите от тях никак не са видими. От общината обаче заявиха за „Преса“, че задръстеното дере не може да е основната причина за приливната вълна, разрушила и наводнила къщите. До края на месеца там ще правят анализ, за да уточнят виновника. Чак тогава ще определят кой е виновен. 16 къщи бяха напълно срутени от бедствието, 27 са за събаряне и още 27 за укрепване, каза пред в. „Преса“ секретарят на общината Румен Русев. Бутането на опасните сгради ще започне вероятно следващата седмица, уточни той. 24 жилища от общинския фонд са готови да приемат от понеделник хората, останали без покрив след потопа.

Семейството на Снежана от ул. „Бузлуджа“ е едно от 16-те, чиито къщи са били срутени при потопа. Бутнатият от прелялата вода дом е бил построен върху общински терен. След като и нотариалният й акт е заминал заедно с цялата покъщнина при наводнението от 19 юни, тя не знае дали ще има право на претенции върху бившия терен. Не е успяла и да застрахова къщата, тъй като застрахователите й отказали да подпишат договор с нея. Така тя е напълно на улицата. Искала общинско жилище, казали й, че ще й дадат, ако направи ремонта за своя сметка и предплати за два месеца. А дори дрехите, с които е облечена в момента, не са нейни, дарили й ги добри хора. Тя подозира, че може нарочно да не са ги предупредили за бедствието, за да избута водата къщите им и да ги прогонят от общинските терени. „Случаите ще се разглеждат един по един, започваме тази процедура, създава се комисия“, каза Румен Русев по повод на разрушените сгради и случаи като този на Снежана. Нямало универсален отговор. Тепърва ще се разглежда чия е собствеността на терена и какво право на претенции имат пострадалите. Общинските жилища пък били в много лошо състояние, трябвало да ги ремонтират, преди да ги раздадат на пострадалите, затова чак сега започват да пускат в този фонд останалите без дом. Но са готови да подслонят всеки, който се обърне към тях за помощ, стига да докаже, че е загубил при бедствието единственото си жилище.

Освен частни домове в Добрич има и пострадали фирми. На двора на шивашка фирма „Нико“ край Сухата река съхнат готови костюми за хиляди левове, повредени при потопа от 19 юни. Фабриката работи от 14 години, изнася за Европа. Щетите й след бедствието са за десетки хиляди евро, казва съпругата на собственика пред „Преса“. С вълната заминали счетоводни документи, повредени са и чисто нови машини. Във фирмата идвали да предлагат помощ доброволци, но ги върнали при частните домове, които са в много по-тежко състояние. Компанията е подала в общината заявление за обезщетение, но засега няма отговор. Не се и надява да получи нещо оттам. Всички работници, които са се събрали в сградата да чистят, смятат, че основна причина за наводнението е непочистеното дере. „Ако беше виновно насищането на почвата от дъжда, тогава водата щеше да се оттича бавно“, разказват няколко работнички, които били на работа до късно и посрещнали приливната вълна на 19 юни. В деня на големия дъжд си тръгнали от фабриката, когато вълната била до кръста. На сутринта, когато дошли, тя се била оттекла, разказват те.

Десет години безхаберие от страна на общината доведе дотук, казват живеещите край Сухата река. И се питат дали виновникът ще бъде посочен и наказан, но не вярват особено в това.Работници от шивашката фабрика „Нико“ край Сухата река чистят наводнената сграда. Полусрутена къща от ул. „Бузлуджа“. 

© НИКОЛАЙ СТОЙКОВПолусрутена къща от ул. „Бузлуджа“

© НИКОЛАЙ СТОЙКОВ


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35