Ивайло Калфин

Ивайло КАЛФИН: Действията на Дянков издават паника

11127 | 24 окт. 2012 | 12:55

Българската политика отсъства, тя не е фактор в европейските процесиИвайло Калфин е роден в София през1964 г. Той е лидер на българската делегация на социалистите в Европейския парламент. Работи в седем парламентарни комисии и делегации, заместник-председател на Комисията по бюджети. Вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009). Избиран е за депутат три пъти - в 37-ото, 38-ото и 40-ото НС. Между 2002 и 2005 г. е секретар по икономическите въпроси на президента Георги Първанов. Калфин бе кандидатът на БСП за президент на изборите през 2011 г. Женен е, има една дъщеря. 


 

Г-н Калфин, наскоро финансовият министър Дянков лансира идеята за данък върху лихвите на спестявания в банките, който нарекоха десятък. Какво ще се постигне с такава мярка?
Този данък е несправедливо разпределен. Държавата не само че няма нужда от него, но финансовият министър ще се изненада, като види, че или не събира никакви пари, или взема от хората, които имат най-ниски доходи и спестявания. Ако целта е да се накажат 75% от гражданите, чиито депозити са по хиляда лева, за да се напълни хазната, сигурно г-н Дянков ще е прав. Непрекъснато се правят аналогии, че в Европа имало такъв данък. Може, но никъде не е въведен по такъв начин, при който той ще излезе по-скъп на обществото, отколкото пари ще донесе на финансовото министерство.

Дайте пример - по колко пари например ще се вземат от един влог от 1000 лв.?
Веднага ще ги пресметнем. Имате 1000 лева на влог в банка. Ако получавате 4% лихва по тях и тя ще се обложи с 10%, това означава, че ще трябва да подадете данъчна декларация и да платите 4 лева на Дянков и още 2 лв. за банковия превод. Понеже двата лева за превод си остават, колкото по-малък е влогът или колкото по-ниска лихва отпуска банката, толкова по-висок става процентът на това, което плащате. А времето за попълване на милиони данъчни декларации от хора, които сега нямат основание да го правят? За мен самата идея е объркана.

А друг вариант има ли?
Вторият вариант е тези пари да се удържат служебно, но тук вече започваме да гадаем да се удържат ли служебно от банките. Даже чух, че искали да ги удържат на 3 месеца. Само че това няма нищо общо с данъчните декларации. Тези хора ще бъдат ли карани да попълват данъчни декларации сега, или ще има два вида доходи. Тези, които се обявяват в тях, и тези, които не се обявяват. Това е абсурдно.

Защо?
Защото ще създаде хаос. Ще струва много пари на банките, които ще трябва да го събират, да се адаптират дори технически, ако искате. Хората с големи депозити на практика ще ги преформулират като инвестиции и няма да плащат.

Министър Дянков посочи, че очаква 120 милиона лева приходи.
Ако Дянков очаква този приход от данък върху лихвите, да каже колко са разходите на гражданите и на държавата за събиране на тези суми. Ще се окаже, че ще си плащаме за удоволствието да си плащаме данък.

Между другото появиха се екстравагантни коментари, че Дянков едва ли не съзнателно тласка българите да гласуват за левицата. Възможно ли е ГЕРБ да дават заден ход?
Опазил я левицата Господ от такъв помощник като Дянков. За мен действията на Дянков са панически. Той се опитва да закрепи бюджета до средата на годината, докато дойдат следващите избори. Ако направи вноските на 3 месеца, няма да го интересуват въпросите нито за преводите, нито за данъчните декларации.

Каква е целта му тогава?
Той просто иска да накара банките през март и юни да преведат по една голяма сума от малките депозити на хората, за да си попълни бюджета. После не го интересува, но още до края на годината ще се види сбърканият ефект. Иначе в интервюта след това каза, че изведнъж сега е разбрал, че има други изключения. И между първо и второ четене ще обложи и доходите от хазарт, доходите от капиталовия пазар, печалбите и т.н. Ама как сега се сеща за тези неща, нали 3 години е финансов министър. Работа на коляно в последния момент не става. Грешните идеи не показват нищо друго освен паника и неспособност да се оправи с финансовата политика на държавата.

Остават около 8 месеца до изборите - има ли време за оставката на Дянков, както искат от ДСБ, или е късно за такова радикално действие?
Най-прав ще бъде премиерът, ако му поиска оставката заради всичко, което прави. Какво значи, че СДС и ДСБ искат оставката на Дянков, след като три години разправяха, че той бил най-добрият министър в правителството.

Защо мислите така?
За съжаление факт е, че традиционната десница в България позволи да бъде буквално премазана и разрушена от ГЕРБ. Има много хора, които са с дясно мислене и те не могат да си видят представителството във властта. Това е жалко, защото управлението на ГЕРБ не е европейският път на България.

Затова ли знакови лица напуснаха СДС и ДСБ?
Естествено. Какво да правят в тези партии? Да се борят за 2,5%  и да стискат палци дали ще вкарат 10 депутати в парламента. Хората, които действително биха подкрепили десницата заради идеи, би трябвало да гледат в управлението на държавата, а не дали 10 души ще прескочат бариерата и ще влязат в НС. Това вече са твърде дребни сметки.

Голямо надлъгване ще падне около бъдещия референдум за атомната централа. Събраната подписка даде импулс на БСП, но управляващите като нищо могат да вземат инициативата. Кой кого ще надцака?
Тази подписка накара институциите да говорят за инициативата на левицата. ГЕРБ в момента вдига обичайната пушилка. Всеки ден се хвърлят все по-екстравагантни идеи вероятно с цел на хората да им писне и да загубят интерес към политиката и към случващото се около тях.

А ролята на президента в случая каква може да е?
Разочарован съм, че президентът не направи така, че да вземе нещата в свои ръце - това щеше да е първият истински референдум в демократична България. Можеха да се съберат заедно и да уточнят въпросите, с които трябва да питат българските граждани. Те не могат да бъдат по-различни от това, за което са събрани подписите. Но биха могли да бъдат структурирани по различен начин.

Какъв, например?
Вътре трябва да има въпрос за бъдещето на атомната енергетика, не може да няма въпрос за бъдещето и на АЕЦ „Белене“. Според мен трябва да има и въпрос за това може ли частни капитали да контролират атомната енергетика в България.

Някои предлагат и съвсем различни въпроси не само за АЕЦ - за излизането ни от НАТО, например.
За мен това е неприемливо. Ако Волен Сидеров иска референдум за НАТО, да събере подписка с този въпрос. Сега темата е друга. Президентът каза, че той бил гарант на референдума и отговорността на политиците е да стимулират хората да участват. А не да ги отказват със скандали, объркани идеи и процедурни прецаквания, както прави ГЕРБ. Може би умишлено се търси хората да не участват в референдума.

Как ви изглежда българската политика, видяна от Европарламента в Брюксел?
Българската политика за съжаление отсъства, тя не е фактор в европейските процеси. В момента ние просто не създаваме по-остри проблеми от тези, които има ЕС. Затова не ни обръщат внимание, но не мисля, че може да се хвалим с това.

Какви възможности може да има страната ни?
България сега има възможност да е фактор и в региона, да има смислени, добри идеи и в Европейския съюз. Досега не съм чул една такава, като махнем загубеното хвалене с това колко нисък дълг имаме в държавата. Къде ни е сега активната позиция по дебата, който се развива страшно бързо - около еврозоната, създаването на нов бюджет, нов парламент, нови съвети. Къде сме ние, с кои страни работим ?

Вие сте един от най-високопоставените българи тук, зам.-председател сте на бюджетната комисия, която определя финансите на ЕС. Бюджетът му от 130 милиарда евро за догодина изглежда направо огромен...
Напротив, проблемът му е, че даже е твърде малък. Погледнато от България, 130 милиарда може да са много. Само че за Европа изглеждат нищо. Това е 1 процент от икономиката и е 50 пъти по-малко от сумата на националните бюджети.

Колко струва европейският бюджет на всеки българин?
На всеки български гражданин той струва 13 стотинки на ден, това е неговият влог. Т.е. във всяко едно евро има 3 цента български. Ние получаваме много повече, отколкото даваме в европейския бюджет, и той е важен инструмент, защото генерира и допълнителни средства, освен това е и инвестиционен.

Нали знаете какво мислят хората у нас - че тези пари се харчат за какво ли не?
Да, чувал съм хора, които твърдят, че там се дават едни пари и едни чиновници някъде ги харчат. Всъщност истината е различна. 94% от бюджета на Евросъюза се връща обратно в страните членки под формата на фондове и програми. Има ли в България една чешмичка да е направена или три пейки да са сложени без европейски пари? Едва ли.

Г-н Калфин, защо по време на тройната коалиция, в която вие бяхте един от вицепремиерите, не публикувахте стенограмите от Министерския съвет? Вижте какво правят сега управляващите, пускат я в интернет и всичко изглежда прозрачно...
(Усмихва се.) Сега Министерският съвет уж си публикува стенограмите. Нека публикуват нашите стенограми, те са отворени. Аз 4 години съм участвал в такива заседания и мога да кажа, че това сега е рекламна кампания на министър-председателя. Очевидно е, че въпросите се решават на друго място, за което не се пускат стенограми. Има заседание, в което 40 точки са минали за 20 минути, представяте ли си!? Днес в МС няма дискусия по важни въпроси. Там са монолозите на Бойко Борисов, който прави политически изявления, които пък след това трябва да влязат като крилати фрази в медиите. Всичко това изглежда като някакво царство, в което царят не пита никого и прави каквото иска. Бих попитал обаче друго. Защо Софийската община спря излъчванията на заседанията на общинския съвет? Там класифицирана информация ли се обсъжда? Защо избирателят да не знае какво се случва там.  


 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32