НО...

Голямото замазване

39505 | 15 юли 2014 | 06:50

Доверие, изнесено в чували от КЕВОРК КЕВОРКЯН


Съвместното заседание на парламентарната бюджетна комисия и управата на БНБ бе излъчвано директно по телевизията. Това до голяма степен, да не кажа напълно, провали операцията „Голямото замазване“, която е в ход от няколко седмици.


Иван Искров ми е много симпатичен, винаги е любезен, винаги е добре подстриган и пр. Сега обаче изглежда, че крайният бенефициент на неговата вечна любезност ще бъде Бойко, той ще извлече и най-голяма полза от пируетите му.

Искров заяви, че до март 2013 година ситуацията в Корпоративна търговска банка е била нормална, разгромът й се е състоял между март 2013-а и юни 2014-а - така

той поиска опрощение от Бойко

Но напълно заслужено не го получи, нещо повече - Б.Б. вече му поиска главата, и то с основание. Йордан Цонев ни направи голяма услуга, като поиска съвместното заседание на парламентарната бюджетна комисия и управата на БНБ да бъде излъчвано директно по телевизията. Това до голяма степен, да не кажа напълно, провали операцията „Голямото замазване“, която е в ход от няколко седмици. Нито един българин няма да си остави парите в банките, ако е гледал въпросното заседание. Нито един българин няма да си помисли, че гуверньорът Искров е в равновесие, когато го чуе да казва, че „се гордее с банковата ни система“. Разбирам го, той е уплашен, обаче да се хваща на просташките милиционерски фантазии, че на 19 юни 205 милиона лева са изнесени от КТБ в чували, не говори добре за разсъдъка му. Отгоре на всичко два дни по-късно се оказа, че изобщо никакви пари не са изнесени. Само покрай това идиотско твърдение, което трябваше да е диамантът на заседанието, става ясно, че

надзорниците от централната банка са напълно разколебани

и объркани, те са готови да се хванат на всякакви игрички, за да спасят кожите си. Усърдието, с което замазват аферата, подсказва, че на тях не може да се разчита изобщо.

Искров на няколко пъти повтори, че сега „наред са политиците“. Това е прекалено: един банкер ни внушава, че политиците трябва да му свършат работата. Вместо да ни каже в каква степен банковата афера се дължи на намесата на политици, например - как е избран шефът на банковия надзор, по чия препоръка е назначен, пред кого е ходатайствал опекунът му, кой е той, дали има нещо общо с това собственикът на катастрофиралата банка и пр. Истината за този кадрови обир е известна на мнозина.

След петъчната пресконференция стана ясно, че банковата ни система е в шок; публиката заподозря това, още когато отборът от наемници специалисти по финанси настървено твърдеше, прави го и досега, че всичко е наред. Няма какво да ги слушаме тия хора, понеже ентусиазмът им наподобява този на партийните агитатори от годините преди 1989-а, които

славословеха социализма

дори пред вонящия му труп. Как са наред нещата, когато гуверньорът твърди, че има спешна нужда от законови промени, когато става ясно, че централната банка хитричко се е спотайвала зад липсата на правомощия, и това й е било изгодно, и пр. Това са идиотщини. Представят ни една история като криминален сюжет, Искров дори оприличи Василев на Мадоф, вместо да си кажат, че не са упражнявали контрол, а дори и не са го искали този контрол, за да не си усложняват живота. Гуверньорът нямал право да се бърка - дори и тогава, когато аферата се е случвала пред очите му. Има и друго. Не бива прекалено бързо да отписват и самия Цветан Василев, той също трябва да бъде изслушан, писмото му до Искров поражда доста въпроси.

Кой ще спечели
от краха на банката

кой се е наточил за нейните колосални активи, кой вече ги придърпва към себе си, това гледайте - а не се оправдавайте като ученички. Искров трябваше да отиде в бюджетната комисия тогава, когато е вникнал в списъка на най-големите длъжници на банката, иначе трудно ще ни забавлява единствено с локуми. Вадете веднага този списък - и пазете залозите за въпросните кредити. Иначе ще направят втора бандитска приватизация, по-нахална дори от Костовата. Например военният завод „Дунарит“ има кредит от 53 милиона - за колко ще бъде прибран сега и от кого. И т. н. Същото се отнася и до одържавяването на „Креди Агрикол“ - на какво основание, извън дивия популизъм на централните банкери, ще я вземат от собственика й, ако банката е изрядна. Гасят с големия маркуч пожара, но създават условия за нови разправии и кризи.

Пак да повторя, добре че Цонев направи откритото заседание на парламентарната комисия, за да чуем някои смислени въпроси, зададени предимно от опозицията. Е, да, това придаде политически привкус на банковия казус, но нали самият Искров много се надява на политиците - и си го получи. Срещата му с медиите след това си остана в опаковката на несмисленото ахкане и охкане, сериозните анализатори изобщо не участваха в нея, те отдавна не се тикат между репортерското простолюдие, което освен да се вайка - сякаш някой се интересува от това, - понятие няма от проблема. Когато отиваш с празна глава на една пресконференция, няма да я напълниш кой знае колко.

Бойко единствен - поне засега, понеделник, 13 часът, се колебае дали вложителите да бъдат компенсирани в пълния размер на депозитите си, по-скоро е против. Това е рискован ход. Стоян Александров изчисли, че става въпрос за около 600 милиона лева и ако не се компенсират вложителите, това щяло да предизвика тотално недоверие в банковата система, олеле - и добре дошъл, Спасителю повторен. Но Бойко добре си е направил сметката: ще излезе, че мисли за всички останали, а не само за тия, които са се полакомили от изкушенията на КТБ. А пък, както е известно от историята, един нашенец спасил живота на султана, онзи го питал какво да му даде, при единственото условие, че ще даде два пъти повече на съседа му - и какво казал нашият храбрец? Ето какво: „Извади ми едното око!“

За политическия „контекст“ на аферата ще има много спекулации. Докато банкерите се гънеха в парламента, публиката се убеди, че

зъбите им са пластмасови

А отгоре на всичко искат да получат доверие, дори когато си служат с недомлъвки, а понякога и с лъжи - а то, доверието, отдавна е изнесено с чували.
Сега пък са започнали да спорят и ще се надлъгват до второ пришествие кой е дал болшевишката идея за „банкова ваканция“. Цонев обясни, че просто разисквали какво трябва да правят в „Ситуация А“, в „Ситуация Б“ и т.н. А то е ясно, поне за публиката, че трябва да вървят направо към „Ситуация Я“, което означава „Разкарайте се. Всички заедно.“

Да излезем на чист въздух

„Светът е футбол“ и пр. - през последния месец сигурно са ви напълнили главите с подобни клишета. Обаче ако сте гледали мача за третото място между Бразилия и Холандия, вече сте наясно как изглежда лицето на Екстаза.

Бразилците вече бяха опозорени от проклетите германци - сякаш станаха жертва на някаква колективна вуду магия. Такива слухове имаше и през 1998-а, когато в Париж на финала срещу Франция Феномена Роналдо внезапно се вдърви; във всеки случай загубата с 1 на 7 завинаги ще си остане нещо „имагинерно“, както се изрази Моуриньо. Опозорени бяха бразилците и нямаха никакъв шанс срещу холанд­ците - и така се оказа накрая, обаче ги видяхте как пееха националния си химн преди мача, особено след минутката, която ФИФА е отпуснала за всеки отбор - обаче бразилците редовно хитруваха и продължаваха още известно време акапелно да го изпълняват.

Никога няма да забравя едно момиченце

застанало пред Давид Луис, което неистово крещеше думите - и това бе лицето на Екстаза - неподправен, напълно искрен, извиращ направо от сърцето му и пр. Когато видя някое тукашно дете да пее по този начин химна ни, ще си кажа… Какво ще си кажа, мама му стара?

Между другото. За 13 юли „Всяка неделя“ бе обявена, но сетне решиха да отменят излъчването й - обаче дори в 16 часа в неделния ден в информацията на Нова телевизия фигурираше надписът „Всяка неделя“ с К.К. Предаването, утвърдило се през годините като истинска институция, е отново на екран…“ и т.н. Исках да видя с какво са заменили предаването ми и така научих, че върви филмът „Бавачката Макфий“ - и попаднах точно на репликата на бавачката с магическите способности (Ема Томпсън), която каза: „Ще съм тук, когато не ме искате. Няма да ме има, когато ме искате.“ Бре!!!

Направо се смаях. Стори ми се, че тази фраза удивително представя съдбата на „Всяка неделя“.

Други публикации на автора можете да намерите в pressadaily.bg, www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“. 

(в. Преса, печатно издание, брой 189 (895) от 15 юли 2014)


 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23