Цвета Караянчева: ДПС ще бъдат неприятно изненадани на изборите

11321 | 28 окт. 2012 | 10:03

Интервю на Красимир АНГЕЛОВ за политическия сблъсък в районите със смесено население, за работата с изселниците в Турция и „демократичнит


Цвета Караянчева е народен представител от ГЕРБ в 41-вото народно събрание. Избрана е от 9-и многомандатен избирателен район - Кърджали. Първият народен представител от 12 години насам, който не е избран с листата на ДПС. Заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Член на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. Един от специалистите в ГЕРБ за работа в районите със смесено население.


 БСП направи заявка за пробив в районите със смесено население и сред българските изселници в Турция. ГЕРБ също работи за това. Очертава ли се сериозна битка?

-  ГЕРБ успя да пробие монопола на ДПС в Кърджалийско на парламентарните избори през 2009 г. и това, което ни предстои догодина, е да разширим своето електорално поле и да надградим постигнатото. Ако в БСП имат амбицията да ни догонят, това може само да ни мобилизира още повече. Ние имаме конкретни, ясни цели. Постигаме ги стъпка по стъпка. И понеже в медийното пространство витаят много спекулации по темата защо точно сега ГЕРБ започва да работи активно с българските изселници, ще отговоря, че за да можеш да стоиш стабилно сред общностите зад граница, трябва първо да разбереш какви са проблемите на хората вътре в страната. Смятам, че през последните  5 години ГЕРБ успя да напипа пулса на живота в районите със смесено население.

Българските турци вече присъстват в структурите ни като наши членове, имаме организации в населени места, където доскоро беше немислимо да стъпи друга партия освен ДПС. След този успешно извървян път е естествено ГЕРБ да се обърне към българските изселници. Последователни сме в това отношение. Ще ви дам един прост пример. Имаше избори за кмет в село Рогозче, община Джебел. Ние имахме кандидат за кмет, ДПС имаха кандидат за кмет, а къде е кандидатът на БСП? Нека левицата да подреди собствения си двор, преди да
търси пробив сред изселниците.  Ние сме на принципа – първо тук, после навсякъде другаде.

Казахте, че сте напипали пулса. Ако трябва да степенувате проблемите на българските турци и изселниците в Турция, как бихте ги подредили?

- Държа да степенувам проблемите на всички жители на смесените региони, а не само на българските турци. Защото ГЕРБ не дели гражданите по произход. На първо място, разбира се, са доходите. Трудно е по време на криза. Трудно е и на самото правителство, и на нас, законотворците, да търсим начини за повишаване на доходите. Проблемите на българите, на турците, на българо-мохамеданите са еднакви - да изпратят децата си на училище, да има какво да сложат на масата и да живеят по-добре. Това е и желанието на ГЕРБ - да реши тези трупани с години проблеми. След доходите се нареждат инфраструктурата, водоснабдяването, алтернативното земеделие, напоителните системи и т.н. По време на тройната коалиция в Източните Родопи са изсипани доста пари, но за съжаление те не са послужили за подобряване качеството на живот на хората, а за задоволяване на лични интереси. Не са създали добавена стойност. 


Касим Дал няма нищо общо с ГЕРБ


Казвате стандарт на живот, работа, инфраструктура. А ДПС проблем ли е за хората в тези райони?

- Да, за съжаление ДПС е проблем. Вижте Кърджали - аз много пъти съм казвала, че във времето регионът ни е бил спазарен и оставен на грижите само на една партия. На това се дължи видимото му изоставане. Хубаво е, че днес хората ни припознават като различната партия. Независимо от техния етнически произход. Хубаво е, когато човек дойде, сподели своя проблем и той бива решен. Пуснахме водата в няколко села, сега работим за още. Това са ежедневни човешки потребности и хората са благодарни, че някой мисли за тях. Защото на територията на Кърджали нуждите на населението се политизират. И това е крайно порочна практика. 

 Съществува ли реална демокрация в районите, където ДПС е доминираща политическа сила?
  
 - Демокрацията в тези райони е условно понятие. От години ДПС налага силови похвати на работа, които се основават на здрава ръка и наливане на пари. Няма логично обяснение защо 150 избиратели ме посрещат в едно село с байраци на ГЕРБ и ми засвидетелстват подкрепата си, а след два дни на вота там имаме 30 гласа. Това се постига с насилие и заплахи за уволнение. ДПС определено се страхува от ГЕРБ и от това, което правим в Кърджалийско. През 2011 година имахме кандидати за кметове във всяка една община в област Кърджали и пълни листи за общински съветници. От 200 населени места ние имахме 150 потенциални кандидати за кметове, но издигнахме 95, защото останалите се отказаха под натиска на грубата сила,  която използва срещу тях ДПС.

-Следите ли какво се случва с тези хора?

- Да, ние непрекъснато контактуваме. Във всяко едно населено място имаме хора, с които работим. Опитваме се да ги защитим от натиска на ДПС, но невинаги успяваме. За съжаление. Машината на ДПС е много добре смазана. Но тези, които се престрашават да излязат с лицето си и да покажат характер, съумяват да отвоюват своята независимост и да развенчаят мита, че бастионът на ДПС е непробиваем. Тази партия трябва да разбере, че в XXI век хората не могат да бъдат манипулирани и заплашвани по най-варварския начин.

Напоследък ГЕРБ поддържа много активни контакти в Турция. Измести ли Бойко Борисов Касим Дал от сърцето на Ердоган?

- Аз мисля, че вече на всички е ясно - Касим Дал няма нищо общо с ГЕРБ. В края на септември бях в Република Турция с министър Цветанов на конгреса на управляващата Партия  на справедливостта и развитието и той бе един от малцината лидери, поканени на вечерята с премиера Ердоган. Там липсваха и Касим Дал, и представителите на ДПС. Този факт говори красноречиво кой има по-голяма тежест в съседна Турция. 

Имахте и много срещи с наши изселници. Какво искат те?

-Когато видяха, че при тях идват политици  извън ДПС, бяха приятно изненадани. Никой досега не им е обяснявал как самите българи са преживели възродителния процес. Как в смесените региони те понесоха загубата на приятели, на съседи. И когато аз им разказах как ние, българите, сме се чувствали, те плачеха. Интересното беше, че за тях България си остава Родината и никой не може да я измести от сърцето им. Имат проблеми с визите,  но това са неща, които могат да се решат в режим на диалог.


Парите, налети в Източните Родопи, не подобриха качеството на живот


Наближават избори. Има ли тайна рецепта, с която да пробиете в районите, където ДПС традиционно печели?

- Много е лесно да се прави политика, когато има финанси. И е много  трудно да се вземат всеобщо приемливи политически решения, когато в държавата няма пари. Не е лесно да се обяснява, защото доходите не могат да се вдигнат изведнъж, защото трябва да се правят икономии в бюджета. Но аз си мисля, че хората разбират какво правим. И знаят, че започнатото трябва да се довърши.
Наскоро бях на среща с жителите на село Рогозче, община Джебел. И те ми казват: „Ей, най-после да видим депутат на живо.“ А в Кърджалийско има четирима народни представители от ДПС. Ето, близо 5 месеца металурзите от ОЦК стачкуваха, правеха блокади. Аз се срещнах с тях няколко пъти, премиерът Борисов също няколко пъти беше в Кърджали. Направихме необходимото предприятието да не фалира, хората да си извадят изпълнителни листове и по съдебен ред да си получат дължимите заплати.
Аз си мисля, че на тези избори от ДПС ще бъдат неприятно изненадани. Хората видяха другото лице на политиката -  онова, което е обърнато към тях.

Смятате ли, че имате достатъчно лостове да защитите тези, които дръзнат да подкрепят друга партия, а не ДПС?

-  Надявам се натискът, заплахите към хората в смесените райони вече да спрат. Всеки да може да избира по съвест. Да го няма насилието, на което ставаме свидетели след изборите и по време на изборите. Не бива да се допускат подобни своеволия, защото все пак живеем в XXI век. В новия Избирателен кодекс ще има промени, насочени срещу подобни порочни практики. Много е трудно да се изкоренят те, но аз се надявам, че поне ще бъдат силно ограничени. И ще се радвам, когато хората ще могат да избират свободно, без да ги е страх, че на другия ден някой ще почука на вратата им и ще каже: „Вече не си на работа, защото гласува за ГЕРБ.“ Или за друга партия.

 Ако правилно разбирам, очертава се сериозна битка с ДПС.

- Да.

 А ако се наложи след изборите да управлявате заедно?

-  Не мисля, че има такава перспектива.


 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16