Румен Николов

Военен №1, вицеадмирал Румен НИКОЛОВ:

Сега нямаме пари за нови изтребители

7075 | 28 юли 2014 | 15:47

Снехме последните подводници от въоръжение, защото трябваше да гарантираме живота на подводничарите. „Слава“ и „Надежда“ бяха много остВицеадмирал Румен Николов е роден на 9 февруари 1957 г. в град Тервел. Средно образование завършва във Варна. След това учи във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Завършил е Военноморската академия на Русия и Генералщабния факултет на Военната академия „Г. С. Раковски“. Преминал е през всички основни длъжности на бойния ни флот. От 1 юли 2014 г. заема най-високия пост в армейската йерархия - началник на отбраната.


- За пръв път в родната история морски генерал застава начело на войската. Как изглежда армията от най-високото стъпало на военната йерархия?

- Аз съм все още на два петъка служба, както гласи армейският фолклор. В момента се запознавам детайлно със ситуацията в Сухопътните войски и във Военновъздушните сили (ВВС), тъй като с Военноморските (ВМС) нямам проблеми. Общото състояние на армията ми е познато, но като началник на отбраната това не е достатъчно. Аз трябва да съм запознат с детайлите. А става дума за огромен обем информация, за която е необходимо време за усвояване. Но искам да кажа нещо друго - финансовото състояние на държавата се отразява на планираните дейности във войската. Имам предвид, че не достигат средствата за капиталови разходи, за издръжка и бойна подготовка. Затова се отлагат проекти за придобиване на нова техника и строително-ремонтни дейности.

- Тази година какво не успя да купи армията?

- Трябваше да се купят нови автобуси. Ако видите някъде по пътищата на страната да се движи „Чавдар“, той вероятно е военен. От тях сигурно има и някой, останал по селата. Но основно са във войската и са на по 30 години. Тази година трябваше да се купят нови автобуси, но поради липса на пари не стана.

- Щом нямаме пари за нови автобуси, има ли смисъл да говорим за необходимостта от нови изтребители?

- И те са ни нужни, трябват ни и нови кораби, но всичко опира до пари, и то много. С това състояние на военния бюджет как да си позволим сега нови изтребители? Невъзможно е. Те не са по неговите сили, но това е друга и доста сложна тема.

- Доскоро бяхте командир на ВМС. Защо снехме от въоръжение последните две подводници, с които разполагахме? Така България май остана единствената черноморска страна без такова оръжие?

- Снехме последните подводници от въоръжение, защото трябваше да гарантираме живота на подводничарите. „Слава“ и „Надежда“ бяха много остарели и бе опасно да се плава с тях. Задбордната им арматура имаше нужда от много сериозен ремонт, за да се предотврати проникването на вода при потапяне в дълбочина.

- Каква е съдбата на екипажите им - уволнени ли са подводничарите?

- Сред тях има страхотни специалисти. Всички, които пожелаха, ги преназначихме да служат на други длъжности. 

- Не страда ли подготовката на бойния флот? Нали надводните кораби освен борба с други кораби и авиация трябва да тренират откриване и унищожаване на подводници?

- Съгласен съм, така е. Без подводници този вид подготовка страда. Но ние се стараем да я компенсираме в ученията „Бриз“ с международно участие. В тазгодишното издание на учението се включи турска подводница и нашите екипажи отработиха въпроси за борба с такъв противник.

- Трябва ли ни подводница, след като сме намерили начин да решим този проблем с подготовката на екипажите?

- Така решаваме проблема, но частично. Трябва да имаме подводница. Необходимостта от нея се оценява особено сега по време на събитията в Украйна. Нейното наличие предоставя големи възможности за скрито получаване на информация в горещите точки на Черно море. А също така дава възможност и за адекватна реакция, като отчитаме факта, че всички черноморски страни с изключение на Грузия започнаха да възстановяват подводния си флот (Румъния и Украйна) или значително да го увеличават (Русия и Турция). Например Русия до миналата година имаше една, но трябва да получи още 6 броя.

- Това означава ли, че освен от въздуха ще започне да ни разузнава и под вода?

- Нали може да не отговарям на този въпрос.

- Все пак имаме ли намерение да купуваме нова подводница? Чух, че се обмисля вариантът да вземем от Германия, но втора ръка?

- Сега не можем да си позволим да купуваме подводница. Но смятам, че когато се подобрят финансовите възможности на държавата, трябва да започнат преговори в тази посока. Нека не се лъжем - сега да мислим за нова подводница е илюзия. До 2020 г. такъв въпрос не съществува в плановете ни.

- Как ВМС може да се включат и да помогнат за контрола на трафика в Черно море?

- Нашите ВМС спешно се нуждаят от нови многофункционални патрулни кораби, които да се използват за осигуряване и охрана на залежи от газ, пренос на суровини и контрол на морския трафик. Новият тип патрулен кораб успешно може да бъде деклариран и за участие в многофункционални формирования във и извън Черно и Средиземно море. Той ще реши в голяма степен проблемите на ВМС за следващите 20 години. Трябват ни минимум 2-3 патрулни кораба от нов тип. Сегашните, които имаме на въоръжение, са стар съветски проект - една фрегата и две корвети. Отделно имаме и три белгийски фрегати (втора ръка - б.а.). 

- Но белгийските фрегати, които са гордостта на флота, нямат ракетно въоръжение. Предвижда ли се да им доставим?

- Смятам, че е по-целесъобразно да придобием нов патрулен кораб, въоръжен със съвременни системи, отколкото да купуваме само ракети за белгийските фрегати. Защото няма да се използват ефективно, като отчитаме амортизиране на системите за наблюдение и движение на фрегатите, които може да ни служат още около 5-7 години.

- Защо казвате „придобием“, а не „купим“?

- Защото новият патрулен кораб, освен да го купим отвън, може да бъде построен у нас.

- Ако се смени политическата конюнктура и пак започнат призиви за съкращаване на армията, как ще реагирате? Ще отстоявате ли позиции, че тя повече не бива да се свива, защото е на санитарния минимум?

- Ще защитавам позицията да се запази приетата към момента численост на армията, която трябва да бъде не по-малко от обявената в Бялата книга за отбраната (26 000 души - б.а.). Много е важно да не се забравя фиксираният в нея термин - „не по-малко“. Това означава, че не бива да слизаме под тази долна граница. А горна граница няма, което ще рече, че числеността на войската може да се увеличи. Нали, ако бъдат купени и доставени нова техника и въоръжение, трябва да бъдат осигурени с хора.

- Оптимист ли сте, че ще се намерят пари за съвременни оръжия?

- За да имаме възможност да купуваме нова техника, бюджетът за отбрана трябва да е минимум 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната (сега е 1,045 млрд. лв., или 1,3% от БВП - б.а.). Но ако искаме да отговорим на реалната военно-политическа обстановка в нашия регион и в света, той трябва да стигне 2%. 

- Според вас кой е най-важният проект за превъоръжаване на армията, който не търпи отлагане?

- Няма такъв проект, който да търпи отлагане. Всичките са належащи, ако искаме да гарантираме суверенитета на страната и участието ни в колективната защита на алианса. Всяко отлагане означава, а би могло да се изтълкува, че подценяваме евентуална военно-политическа обстановка или че не даваме искания от нас принос при формиране на сухопътни и военноморски групи, планирани за участие в опасни райони по линия на НАТО и ЕС.

- Ако пак има опити за орязване на социалните придобивки на военните, ще се възпротивите ли?

- Реакцията ми ще бъде категорично отрицателна. Трудът и отговорностите на военнослужещия трябва да бъдат адекватно компенсирани със социални придобивки. Военният е с орязани граждански права, трудът му е рисков, той трябва постоянно да е на разположение на службата да изпълнява задачи. Във всички армии това се регулира със съответните социални механизми. Защо ние да сме изключение? Затова не мога да се съглася, когато се твърди, че военните у нас имат привилегии. Това не е така.


Белгийските фрегати
може да ни служат
още около 7 години
Военните нямат
социални привилегии
Снехме последните подводници от въоръжение,
защото трябваше да гарантираме живота
на подводничарите. „Слава“ и „Надежда“ бяха
много остарели и бе опасно да се плава с тях.
 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37