Протестиращи празнуват

Радане, кажи си!

19007 | 7 авг. 2014 | 15:45

Когато дойде на власт, протестът става свой антиподПри встъпването си в длъжност във вторник новият служебен премиер проф. Георги Близнашки произнесе знаменателна реч. Той заяви, че „протестът вече е на власт“, цитирайки някои медии и съгласявайки се „донякъде“ с тях. И тогава част от „протеста“за първи път наистина се притесни и засрами. Друга, по-голяма част - напротив! - не спира да празнува и да се снима като победител с вдигнати ръце пред Народното събрание като партизанин пред царския дворец на 9 септември 1944 г. Дори и риториката, която наложи, потвърждава горното сравнение - при комунизма имахме „активни борци против фашизма и капитализма“, а от миналата година имаме „активно протестиращи“, които сами с гордост се наричат така, когато се изказват по телевизията. Те смятат сами себе си за по-заслужили от другите незнайни възмутени хора, защото имат програма, трибуна и успяват да се доберат до микрофоните.

 

Хубаво е, че поне част от демонстрантите на жълтите павета изпитаха срам от горната реплика на проф. Близнашки. Защото протестът не може да бъде на власт, дори и „донякъде“. Той като изразно средство на гражданското общество може само да бъде коректив, не бива да бъде възнаграждаван, да побеждава и властва. Защото тогава се превръща в своя антипод. За властта има партии. И когато водиш партийна битка за управлението на страната, не бива да се маскираш като „гражданско общество“ и „протест“.

 

Свенливостта да наречем точно тези неща с истинските им имена предизвиква и днешните сътресения в Реформаторския блок. Партиите в него от самото начало на протеста срещу правителството на Орешарски се правеха на „граждани“ и „алтернатива на статуквото“, а трябваше да поискат властта. Но вместо да действат политически, те се мъчеха да минат за стихиен бунт. После се оказа, че част от тях са имали скрити властови програми, които след оставката на кабинета на БСП и ДПС вече са привели в действие задкулисно. СДС и ДБГ вече са на власт заедно с „протеста“ и като част от него. В правителство, назначено от президента на ГЕРБ - партия, която е част от статуквото. А нали уж бяха срещу него?

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев хвърли оставка като говорител на Реформаторския блок и много сериозно подозирам, че го направи възмутен от този сценарий. Само че не иска да бъде откровен докрай. А това може да коства последната надежда да се създаде истинска дясна демократична сила в България. Затова ще перифразирам реплика, която неговият ментор Иван Костов някога, през 90-те години на миналия век не послуша и сбърка: Радане, кажи си! #Кой използва протеста, #кой го канализира, #кой възнагради послушните и изрита и дискредитира непослушните?

 


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35