Бойко Борисов, Ваньо Танов

Кой предложи Ваньо Танов?

11477 | 14 авг. 2014 | 14:44

Не бива да позволяваме абсолютното парламентарно мнозинство на ГЕРБ в следващото НС да се превърне в абсолютна власт.Едно от първите неща, които зрелият човек научава, е, че когато някой много често и натрапчиво му повтаря „имай ми доверие”, не бива да му има никакво доверие. По същия начин – когато Бойко Борисов изрично взима думата на медийния мегдан, за да заяви, че „няма нито един човек в новото служебно правителство”, трябва да се досетим, че

 

гаси зараждащ се публичен пожар.

 

И че истината е точно в обратната посока на заявленията му. Иначе защо ще го казва?

 

Обикновено публиката има навика да се вторачва в премиера, шефовете на специалните служби и силовите министерства, за да търси скрити зависимости и тежнения. А опитът показва, че който държи и разпределя парите, той притежава и властта. В него е хлябът, в него е и ножът. От него зависи много повече, отколкото от цялото МВР. Особено когато липсва парламент, който да санкционира събирането и харченето на средства.

 

Служебният финансов министър Румен Порожанов е дългогодишен кадър на финансовото министерство, чието кариерно развитие процъфтява безпрецедентно по времето на управлението на ГЕРБ. След идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. той става началник на кабинета на Симеон Дянков. След това от 2011 г. до встъпването в длъжност на правителството на Пламен Орешарски оглавява фонд „Земеделие”, в който са съсредоточени публични фондове за стотици милиони. Тези пари са структуроопределящи за политиката на един кабинет, а – твърди се – и източник за пълнене на партийни каси и отплащане на лоялни към властта. А от миналата седмица ГЕРБ-ерският президент Росен Плевнелиев назначи г-н Порожанов на най-високия финансов пост - начело на държавната хазна. След така изложените факти ни е някак си трудно да повярваме, че той не е човек на Борисов.

 

От тази седмица в паричната игра се върна и друг ГЕРБ-ерски кадър - ген. Ваньо Танов, който отново оглави Агенция „Митници”. А след него все още като мантия се влачи скандалът „Ало, Ваньо” от 2011 г. – изтеклият запис на разговор между него в същото му качество като днешното и тогавашния премиер Борисов, в който се ходатайстваше за благосклонност при проверка на един вече покоен бизнесмен. При желязната хватка на Бойко-Борисовото управление, този случай бе рядко надникване в онова задкулисие. Всички други опити да се вдигне завесата пред раздаването на картите в държавата между 2009 г. и 2013 г. претърпяха частичен или пълен неуспех. Затова и „Ало, Ваньо” се превърна в емблема на правителството на Борисов. И днес един от основните герои от тази емблема застава начело на митниците. А тази институция е толкова

 

брадясала от корупционна митология

 

че трябва да си направен от тефлон, за да не ти се залепи и на теб от мърсотията и да излезеш чист от управлението й. Особено пък след като са те изловили послушно да приемаш ходатайство за частно лице по телефона от върха на изпълнителната власт.

 

Митницата е символ на властовото грабене още от времето на Алеко Константинов и прочутия му вопъл: „Еле тази солунска митница - на сърцето ми е израснала! Ех, че келепир, майка му мечка!... Ама догдето е нашата партия на власт, че да ти се курдисам аз тебе на митницата... Че да ги пипна аз ония ми ти търговци, две годинки да им обирам каймака - стига ми!” Никакъв ДАНС не ти трябва, имаш ли Солунската митница.

 

Борисов яростно отрича споменатите назначения да са по негова молба или натиск. Дори се ядосва, когато му ги приписват. Дори и така да е – той да няма нищо общо, а чрез тях някой да плонжира пред него с надежда за бъдещи облаги след 5 октомври, тези назначения дават козове в ръцете на опозицията, за да го атакува

 

Виждаме как бавно и полека, овладявайки паричните потоци, още преди да е постигнал предизвестената си победа на изборите на 5 октомври, Бойко Борисов си връща държавата. Той ни показа, че се е понаучил на някои неща, откакто е в голямата власт – докато го чакахме да почне със силовите министерства и специалните служби връщането си на бял кон, той първо посегна към парите. Което е по-умният ход. Много е вероятно следващият да е смяна на шефът на НАП. Новата държавническа стратегия на Бойко Борисов, който наднича иззад рамото на президента Плевнелиев и премиера Близнашки, стана ясна и когато бе поискан празния чек за служебното правителство: той смята вече да заложи на парите, не на силовачеството и полицейщината като преди.

 

Чрез МВР пък тества евентуалната си бъдеща патерица от Реформаторския блок и й дава да вкуси от властта предварително и зарибяващо, поверявайки вътрешното ведомство на представител на СДС. Ако тестът мине успешно, това може да е и начин Борисов да се отърве от Цветан Цветанов, който му тежи като воденичен камък на шията, но се превърна с „незаобиколим фактор” със събраната по време на министерстването си информация.

 

Срещу назначението на Ваньо Танов начело на митниците свенливо се надигат граждански гласове. Негодуват и „активно протестиращите”, но някак си кротко, декоративно, като алиби, че са стожери на абсолютния морал. Обаче без активните и резки жестове, каквито правиха през цялата изминала година.

 

Няма го всенародния гняв

 

няма ги приповдигнатите есета за задкулисието, няма ги свирките, тъпаните, белите рояли и голите манекенки на площад „Независимост”; професори не се търкалят по жълтите павета и не се окупират университети като след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А случаят е аналогичен.

 

Днес въпросът #КОЙ? стои отново със страшна сила. #Кой предложи Ваньо Танов за шеф на митниците? Отговорите странно приличат на онези от миналото лято по повод назначението на Пеевски, но не палят гражданското общество, което вече май е на власт и като ме ли чака още по-удобно да се настани в управлението. Както казва и Алеко: „Баш сега му е времето да си мълчим, да кротуваме. Па и султанът не е простак: той вижда кои са кротки, кои са палави, и ще се отсрами с нещичко. Да гледаме само да не го ядосваме...”

 

За Делян Пеевски миналата година се твърдеше, че бил „най-подходящият за момента, за да нанесе ефективен удар срещу корупцията на предишното управление”. Същите думи – едно към едно! - изрече и премиерът проф. Близнашки за ген. Ваньо Танов: и той бил „най-подходящият за момента”. И какво му е на момента? Какво му беше и на онзи момент през лятото на миналата година? Умишленото създаване на усещането за извънредност е обикновено димна завеса, нарочно нагнетяване на хаос и размътване на водата. А в мътната вода знаем какво се прави.

 

Единствената преграда пред спечелването на властта от ГЕРБ през есента може да бъде само прекалената трескавост на Бойко Борисов да овладее държавата предварително. БСП е в тежък нокаут, няма сили да му излезе равностойно на вота на 5 октомври. Други политически сили с шансове за управление няма. Припряността на Борисов обаче говори, че той е твърдо решен да се пребори за повече от 121 депутата, не му стига обикновено парламентарно мнозинство, което му е в кърпа вързано. Затова започва много отдалеч да се готви за атаката. Остава да видим дали няма да прегори в нея и да събуди всенародна съпротива още преди да е дошъл на власт. За да предотврати това, заедно с парите трябва да овладее и гражданското общество и имаме всички податки, че вече се опитва и това да прави. И раздадените постове на „протеста” са върха на айсберга.

 

Тъжната констатация от всички тези процеси е, че побързахме да се зарадваме на нероден Петко – гражданското общество. То изобщо не се появи във вида, в който ни е необходимо и доста партии, най-вече ГЕРБ, се погрижиха за това. Другият неприятен извод е, че сме далеч и от коалиционната култура на стара Европа и че у нас широк съюз на политически сили в името на благото на държавата продължава да е невъзможен. Затова и Борисов се е запътил трескаво към абсолютно мнозинство в парламента. Най-големият ни тест като нация ще е да не позволим то да се превърне в абсолютна власт.


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35