Мизия, потоп

Ще има ли батальон във Враца

7061 | 18 авг. 2014 | 13:00

В Северозапада няма нито един войник


На снимката - наводнението в Мизия. След като няма батальон във Враца, сега се наложи да пращат в помощ на потопения град войска чак от Белене и Плевен.


Спомня ли си някой американския филм „Пощальонът“ с Кевин Костнър? Главният герой се опитва да върне държавността в малко градче, където пощата е закрита, а знамето на нея - свалено. Той произнася тъжно знакова реплика, че един е символът на Америка - знамето, а него го няма. Предполагам, че такива чувства са изпитали жителите на Враца през лятото на 2012 г., когато ГЕРБ закри батальона в града. Когато войската свали флага и си замина. Едни от бойците се разпиляха из страната, други станаха таксиметрови шофьори. А батальонът бе единственото поделение в Северозападна България - най-бедния регион в държавата. Така не се спази и разбирането за териториален принцип при разпределяне на отбранителните способности. Освен че даваше чувство за сигурност и усещане за държавност, казармата във Враца осигуряваше и препитание за местните хора.

 

Не мога да си обясня защо кабинетът „Борисов“ реши да я закрие? Дали защото Враца нямаше лоби в тогавашното ръководство на МО. Защо не махнаха батальона в Хасково, да речем, откъдето е ексминистър Аню Ангелов, щом целта е била икономии ?

 

Защо толкова години след Студената война частите ни пак основно са в Южна България, докато Северна все така е обезлюдена откъм военно присъствие. Да не би още да считаме Гърция и Турция за врагове? Една от важните задачи на армията е борба с бедствията и авариите. Когато жените на военните от Враца се вдигнаха на бунт срещу закриването на батальона, министър Ангелов отиде при тях. Те го попитаха какво ще правим, ако има наводнение или зимни бури. А той им отговори: „Ще прехвърлим войници с вертолети.“ Само че ако успеят хеликоптерите зимата да прелетят над Балкана, могат да пренесат единствено бойци с гребла и лопати. Жените сякаш са предчувствали трагедията с Мизия. Сега се наложи да пращат в помощ на потопения град войска чак от Белене и Плевен.

 

С постановление от 21 януари т.г. кабинетът „Орешарски“ върна батальона и на 1 октомври трябва да бъдат назначени първите 35 души. Но служебният кабинет отказва да стартира проекта. С витиеватото обяснение, че няма пари във военния бюджет. Средства за заплати не са нужни, защото поделението се попълва чрез вътрешно разместване. Няма да се купува и нова техника. Трябват пари само за ремонти на сградите, но те са осигурени от държавния бюджет и не могат да се харчат за друго. Истинската причина за нежеланието е друга - политически инат, тъй като решението за възстановяването стана през мандата на червен министър.

 

Когато миналия месец МО обяви вакантните места във Враца, генерал от запаса, който през прехода смени няколко партии, призова униформените да не подават рапорти, защото ще бъдат уволнени. Сиреч - батальон няма да има. Жалко, че у нас по въпросите за сигурността и отбраната се разсъждава с категориите на политическата завист и мъст. Наскоро прочетох мисъл, която ме порази: че единственият проблем на България са българите. Изтръпвам, защото в нея има истина.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37