НО...

Лакърдии и история

27503 | 18 авг. 2014 | 15:34

Самосъживяване


 


Лакърдия според речника на Найден Геров означава празна дума.
А лакърдиите, празните приказки отдавна са основното оръжие в политическите ни разправии.

Ето, тия дни и Близнашки изскрибуца поредната лакърдия - атакувала го истеризираната олигархия, която усещала, че губи власт.
Колко интересно, си казваме ние, и започваме да се вълнуваме за съдбата на професора. Обаче така и не научаваме кого има предвид той и какво толкова е направил за десетина дни, че да уплаши дори олигархията; и дали тя не се е уплашила най-много от неговия министър на правосъдието, който се оказа юрист с отнети права. Ехей, Българска Комедия Велика.

Кои нахални олигарси плашат нашия професор - например влизат ли в тази банда

някои от най-известните
копелета на Прехода

които набързо окрадоха ценни народни притежания, вещо ръководени от своя Черен ангел, и днес вече са борци за новите западни ценности, макар иначе да са си от котилото на червената номенклатура.

Разбира се, възможно е храбрият Близнашки наистина да води битка на живот и смърт с олигархията - но от неудобство, от приличие и скромност да не ни споделя подробности за този титаничен сблъсък. И нещо повече, да прикрива тази смъртоносна битка с действия и думи, които изглеждат доста наивни, а понякога и комични.
Например, отива на Успение Богородично в Троянския манастир и прочита „Символ верую“, което според канона е привилегия единствено на царя - и това, докато патриархът благо дреме край него. Какво? Близнашки вече се смята и за служебен цар ли, или и това е форма на прикритие?
Или пък се съгласява да има министър на изборите - може би за да прикрие по този начин познанията си на виден конституционалист.

От друга страна, възможно е, разбира се, в случая с Близнашки да си имаме работа с някаква форма на бързо самовживяване. А то ти пречи да запомниш единственото, за което си калесан - трябва да направиш едни що-годе прилични избори, нищо повече; не си назначен, за да се извисяваш над реалния си ръст; гледай изборите, нищо друго, гледай поне временно да минимизираш кражбите и всички останали щети и издевателства, които ги съпътстват.

Плевнелиев няма да му каже това на служебния ни цар - защото и той действа предимно в този режим на лакърдии. Поначало той трябваше да представи служебния кабинет с осем думи: „Мислете за изборите, на 7 октомври сте нищо!“, но не го направи, удавен в собствените си лакърдии.
Най-много лакърдии у нас се сипят тъкмо от онези, които са най-временни. Пак те се опитват

да надхвърлят
въображаемия паметник

който сами са си изградили - а дори да е само с лакърдии, това не е по-малко тягостно.

Лакърдии трещят от всички посоки. От храбрата чета на Лаборанта/Костов се обидили, че Бойко го посочил като скрития чорбаджия на ДСБ, а и на Реформаторския блок, който усърдно организира разпада му. Нещо, което е известно на всички - та нали Лаборанта нарече още в началото Кунева „червена кукувица“ и по този начин предопредели тестото на реформаторите никога да не втаса.

Отделен въпрос е, че ако Кунева е „червена кукувица“, тогава Лаборанта пък какъв е – след като е известно, че усърдно е кандидатствал да получи званието „червен боклук“, като стане член на БКП.
Но това трябва да е забравено вече, нали. Обаче празните игрички с празни думички няма да успеят да отмият общата ни памет - все още.

Според четника Москов в политиката имало шарани, имало и акули. Бойко бил шаранът, а Лаборанта – акулата, това трябва да ни стане ясно. Макар че от неговата Лаборатория нищо добро не е излязло досега - като се започне с разгрома на СДС и изобщо на дясното. Исторически погледнато, тъкмо Лаборанта е най-големият Шаран на Прехода, неговият личен проект е абсолютно, стопроцентово провален, откъдето и да го погледнеш - като се започне от криминалната приватизация и се стигне до отровната ненавист, която той впръска в кода на дясното; а накрая дори се хвана като шаран и на лихвите на КТБ.

Акулата впръска през годините и още една отрова - на неприличието и най-вече на безпаметството; той е Главният Анестезиолог на Прехода, ето и съвсем наскоро бе уличен, че е подхранван - през сметките на дъщеря си - от един банкер. И все едно нищо не е било – поне така се държат шараните край него; а вече стана ясно, че завинаги ще си останат в блатото - на 6 октомври всички ще се убедите в това.

А и каква „акула“ привиждат в Лаборанта неговите оръженосци, когато един невзрачен, макар и симпатичен в светски план човечец като Симеон го отгърмя без особени усилия през 2001 година - след 4 години уж успешно управление.


След като се опита да закрие православието - помните сакралната му фраза „Майната му на православието“ - и арменския геноцид („Каква ни е далаверата да признаваме арменския геноцид“), сега Соломон П. е тръгнал да закрива НДСВ, както се разбира от онзиденшната му лакърдия.
Вероятно следващото, което ще се опи та да направи Соломон, е

да закрие българската
държава

Да видим сега каква е далаверата (на Соломон) от закриването на НДСВ. Има някаква тънка сметка, понеже е комично да закриваш нещо, което отдавна е мъртво.

Между другото, ако все още помните, НДСВ означаваше в началото Национално движение Симеон Втори – Симеон Втори е Симеон Сакскобургготски, отначало Цар на българите, син на цар Борис Трети, сетне премиер на Република България, сетне собственик на едри недвижимости, получени светкавично от държавата и по-късно отнемани отново от държавата, макар и бавно, в агонизиращо темпо - същото, с което бе поругана и идеята за българската История/Монархия.

Тънката сметка на г-н Соломон прозира в следната негова лакърдия: „НДСВ реализира цели две от петте национални каузи, осъществени след Априлското въстание - НАТО и ЕС, след Освобождението, Съединението и Независимостта.“ Лесно се забелязва, че между обявяването на Независимостта и включването ни в НАТО зее цяла пропаст; промяната през 1989 г. сигурно се схваща като партиен преврат; времето на истинското СДС - като някаква невнятна историческа лакърдия; отхвърлянето на комунизма не се споменава, може би защото е частично или невъзможно, а и той е навсякъде, тече и в кръвта дори на самия Соломон, баща му беше един правоверен и честен комунист. И затова подхвърчаме направо към НАТО – като новия, сюблимиран символ едновременно на Освобождението, Съединението и Независимостта, амин.

А влизането в Европейския съюз вероятно трябва да бъде запомнено главно заради сълзите на Царя и сополите на Соломон - има една тяхна трогателно водниста снимка, която трябва да остане за Времето като символ на Великото Сливане.

Понеже споменах бащата на г-н С., да кажа, че Исак Паси беше влязъл още преди десетилетия в същия Европейски съюз, той беше европеец от висша класа, но пък и комунист. И? Де да знам – освен да ви кажа някой виц от репертоара на моите приятели евреи. Нататък.

Само НДСВ ли ни вкара в европейската кошара - това ли е истината? Симеон с шестте си езика може да бъде преподавател във всяко европейско езиково училище, обаче да се надценява толкова ролята му, направо не е справедливо, не е честно и няма нищо общо с истината.

Закривайки НДСВ, г-н Соломон иска приживе да направи паметник на Симеон, а и той

да получи някакво място
в краката му

И той като Близнашки със „Символ верую“-то - иска да надскочи ръста си и е прав да се надява, защото това у нас е напълно възможно. Надскачат боя си, а сетне пишат историята и я оставят на дивите българи, които след десет години вероятно ще мислят, че Соломон е създал НАТО. Безбрежно е морето на тукашните преувеличения.

Между другото, триумфът на Симеон - още като Симеон Втори - се дължеше на жаждата на народа по Историята. Питам се тогава - дали г-н Соломон е споделял с Царя фразата си „Майната му на православието“ и как е реагирал онзи – с обичайното си хихикане или се е кискал по-шумно. „Майната му на православието, Ваше Величество господин премиер!“ - а онзи се хили. „Дай да закрием православието и да открием НАТО и ЕС!“ „Готово!“ - отвръща онзи и пак хи-хи-хи…

Дребни български работи ли са това - на фона на Освободителите, Съединителите и останалите Кинкалеристи?
А истината, мрачната истина е, че нищо не излезе и от проекта на Симеон, включително от личния му проект да се превърне в главния Брокер в Българската История. Нищо. Кактонищо не остана от личния проект на Лаборанта. Претенциите на г-н Соломон и такива като него са само замазване на Истината, олигавяне на Историята.

Дали всичко не се повтаря по брокерската схема за недвижими имоти - сега и за НАТО и ЕС: „Ние ви продадохме, ние, само ние, ние, ние.“ Историята обаче ще им поиска рестото от брокерите, възможно е да се случи, колкото и объркана и невнятна да е тя.

---------------
Други публикации на автора можете да намерите в pressadaily.bg, kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03