НО...

Смели хора

33189 | 25 авг. 2014 | 15:45

Мекерета балони


 


На служебния Близнашки му приписват всевъзможни грехове - и това е очаквано, особено като се има предвид, че той няма никакъв управленски опит. Тъй че мястото му е под микроскопа, стига да не се прекалява. Той пък демонстрира завидно самочувствие и страст към самооценяване - много щедро, разбира се.

Обаче сега в медиите се твърди, че по време на среща с представители на фонд, „базиран във Виена, който проявявал интерес към КТБ“, Близнашки им казал: „Вие сте смели хора!“

Вие сте смели хора?
Това направо е невъзможно да бъде казано - колкото и да няма опит професорът във властта, все някой ще го е посъветвал да не си отваря излишно устата. „Вие сте смели хора?!“ Когато кажеш това на банкери, все едно им казваш:

„Бягайте оттук, идиоти

и то веднага, къш!“
Няма как да е изречено подобно нещо, дори и от най-неопитния управленец; защото е известно, че по време на подобни срещи трябва да си мълчиш, някак си да гледаш мъдро и да си придаваш фасон на неособено заинтересован. Това не е съдбата на клетата БСП, та веднага да започнеш да кършиш ръце пред търгашите от фонда - те са дошли да правят бизнес, а ти им пробутваш мъртвец, така излиза от думите, които се приписват на Близнашки.

Банкерите не са ти погребални агенти, те са хора практични, които след това претеглят всяка дума, която са чули в кабинета на служебния премиер, претеглят всяка сричка дори със златарски везни. Ако се изтървеш да им кажеш, че са смелчаци, ти все едно им казваш, че са тъпанари, нищо друго. Затова, колкото и да настояват медиите, не вярвам Близнашки да се е изпуснал по този начин. Освен ако не иска да продължи агонията с КТБ, за да се създаде още малко напрежение преди изборите и още ненавист към предишните власти - но и това е малко вероятно; Бойко вероятно се връща след месец и нещо, защо му е и това гайле с банката, той ще има предостатъчно възможности да играе ролята на Освободител, не му е нужна още една.

На Бойко не му вярват, когато казва, че няма нищо общо с измътването на служебния кабинет. А трябва да му повярват. Той няма никаква нужда да му лепват детските болести на служебниците - те вече

прихванаха коклюш -
кашлят врели-некипели

някои показват признаци и на скарлатина, която ако не се лекува навреме, води до трайни мозъчни увреждания. За какво му е на един човек като Бойко да се обвързва с тия хора. Каквото и да направят - все ще е добре за него. И каквото не направят - пак ще има същия ефект. Само Близнашки не е разбрал, че никой няма да гледа на Бойко като на негов приемник.

Бойко отдавна избягва да бъде виждан на някакъв фон. Предпочита той самият да си е фон и това му носи успех.Бойко и досега незабавно опровергаваше всякакви подозрения за контакти с разни мрежи и друга подобна слуз, също и с президентството; той обезателно ще започне на чисто, още от началото на кариерата си той е Г-н ТиядаСиХодятВсичкиЗаедно. Днес още повече е такъв.

Ако публиката най-после разбере, че той дори и приятелите си оставя да се оправят сами в критични за тях ситуации, ще го опознае малко по-добре. Например, ако кризата с КТБ се беше случила по времето на Симеон, Станишев, Костов и подобните на тях, досега приятелите им отдавна щяха да са изтеглили депозитите си, бъдете сигурни в това.

Кабинетът си е излюпен от Плевнелиев и неговите донори и ортаци. Това е вън от съмнение. Бойко вътрешно сигурно се е подсмихвал, когато са му съобщавали едно или друго име, но иначе неизменно е казвал: „Твоя си работа, не ти се бъркам.“ Иначе казано: „Ти си знаеш как сам да си го начукаш най-добре!“ И ония си го начукват с кеф. Знаменитият тайно записан разговор от резиденцията на Бойко, който навремето ренегатът Миро Н. от великата мъртвородена БАСТА достави на прокуратурата, е показателен в това отношение. В него Бойко се интересуваше главно кой е дизайнер в прокуратурата и подобни светски клюки.

Нищо чудно и сега да се е забавлявал със сексуалната ориентация на кандидатите за служебни министри и толкова.

На чисто - и с една-две
щипки реваншизъм -

това, предполагам, ще е формулата му след 5 октомври.
Близнашки е автор на една добра монография за Петко Каравелов („Петко Каравелов и демокрацията в България“) - българският министър-председател, който в Черната джамия е бил „подвергнат на неописуеми безчестия пред очите на главния военен прокурор на Княжеството“ (по Симеон Радев). Но когато чуждите кореспонденти го питат дали е изтезаван, той дава един отговор, който „вечно ще краси“ неговия живот: „В моето отечество такива работи не стават“.

Това е може би най-благородната лъжа, изречена в дивата българска политика. Не казвам, разбира се, че Бл. трябва да лъже за банката, но и да ги натирва гостите си по този начин, също не е особено разумно. Ако е изрекъл онези думи, разбира се.

Думите на Каравелов са толкова велики, че си струва дори да бъдат изчукани на два барелефа на границите на България; и може би на тях повече ще повярват, отколкото на онзи надпис на фасадата на Народното събрание, който изглежда все повече нелеп и дори вятърничав. Покажете ми един-едничък българин, който е все още убеден, че „Съединението прави силата“. Възможно е да е така по принцип, но тук - и това не е от днес - Кубратовият лаф за снопа с пръчки е опровергаван неведнъж в историята ни.

Ако от „Евробарометър“ направя проучване коя европейска нация мрази най-много държавата си, ние направо трябва да духнем свещта и да се измитаме. Защото със сигурност ще водим в класацията.

Веднъж преди години един западен посланик ме попита: „Защо толкова се мразите вие, българите?“
„Какво имаш предвид?“, рекох, колкото да спечеля време. И тогава той ми разказа неща, които и без друго ми бяха известни и които винаги са ме вбесявали, обаче от неговата уста създаваха едно нетърпимо усещане у слушателя.
Нито една неофициална среща на посланика не минавала без набор от обвинения срещу всеки и срещу всичко у нас, които дори и той схващал, че са преувеличени. И така ще бъде,

докато наистина
духнем свещта

Най-яростни продавачи на мръсотии били някои герои от неправителствените организации. „Ами защо тогава се ръсите за тия лъжци?“, попитах невинно. Посланикът се засмя и обясни, че подобни лъжи са доста удобен инструмент за натиск срещу нашите власти - не с тия думи, но смисълът беше такъв. „Знаеш как е!“, додаде той и се ухили. Ведър човек беше.

Нашите информатори бяха (поне засега) пожалени от тайфуна „Уикилийкс“, изпатиха си един-двама души, а може и да са подхвърлили имената им, колкото да замажат низостта на останалите български герои. Изпати си генерал Колев, иначе достолепен военен, който бе наречен „сигурен източник на информация“, и то тогава, когато беше началник на генералния ни щаб. Сега в НАТО е в по-друга роля и може да си дрънка каквото пожелае.

Западняците отдавна не инвестират у нас в тъй наречените класически „агенти за влияние“. Понеже хората, за които говоря, са се превърнали в обратни агенти за влияние - обратни не в смисъл на педали, макар че поне един взвод може да се комплектува и от тия.

Тези хора не формират влияние в полза на САЩ, примерно, защото нямат никаква репутация в очите на нашата публика - тя ги схваща като мекерета, които имат тежестта на балони. Няма кой да им повярва, тъй като отлично се знае какво представляват, колко користни са, колко въртеливи са, какви ветропоказатели са. Един човек, за когото се говори, че е учил в съветско военно училище, никога няма да има доверието на американците - могат да го потупват, но толкова; за сериозните неща няма да го подкрепя. Така бе отгърмян един бивш премиер (Костов), който чака часове наред да се срещне с президент Буш, а накрая пътьом бе възнаграден с една мижава снимка и тя не му свърши никаква работа в изборите, които бяха малко след това. Симеон също никога не се е ползвал с пълното доверие на американците - така е, когато се снимаш с резиденти на ДС в Алпите, и то още през 70-те години. Американците си дават вид, че допускат тия хора до себе си или дори че им вярват, но това е само привидно; те позволяват да бъдат ухажвани от нашите ренегати, но само външно им се доверяват. Тия дни огласиха с голямо закъснение и напълно ненужно досието на един известен български политик; но ако специално той събере кураж и някой ден разкаже за историите си - професионални - с ЦРУ, това ще бъде прелюбопитно четиво. А на него, примерно, има защо да му вярват от Фирмата - баща му е ликвидиран като английски агент, генът му е друг. Не е като на късния демократ Николай Младенов, който е отглеждан преди промените в посолствата ни в чужбина, там е закърмен с най-светлите комунистически идеали - не знам как Близнашки пропусна да го вземе в екипа си. Между другото, откакто Младенов е пратеник на ООН в Ирак - той успешно успя да се налапа със сладък пост, - там положението се влоши съвсем, не вярвам да се дължи на усилията единствено на Младенов, но няма как и той да няма пръст в тамошното ожесточение, което вече окончателно представя като напълно абсурдна иракската война на Буш.

Ако „Уикилийкс“ извади донесенията на нашите цаци, ще видим прелюбопитни неща - и тъкмо тия хора са „обратните агенти за влияние“, те формират у чужденците една

безнадеждност за
българските ни работи

Впрочем, обратни или не, но без никакви усилия веднага мога да изредя поне трима формени педерасти, които бяха посланици в много важни за държавата ни посолства - каква беше тази
тяга пък, също ще остане една от тайните на Прехода. След техните назначения на Запад гледаха подозрително на нормалните български мъже, те все им се привиждаха прекалено съмнителни.

Ето така се изместват представите на света за българската мъжественост – от Петко Каравелов насам.

Накратко за друго.
Ще си върнем честта тогава, когато за неразбориите около паметника на Шипка говорим поне толкова, колкото за прословутия ловешки леопард Алонсо.

Какво си казвате, когато гледате в захлас репортажите за расовите сблъсъци във Фъргюсън?
Ако не се сещате за българо-циганските вълнения в Бяла черква, духайте свещта.


 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47