Шаламанов

Училият в СССР майор Шаламанов ще ни скара с Русия

29040 | 27 авг. 2014 | 16:36

Не ни трябват врагове, а приятелиСлужебният министър на отбраната Велизар Шаламанов сътвори външнополитически гаф с последствия, които ще горчат в отношенията ни с Русия. За пръв път в официален документ тя се сочи за наш враг.

Дори позицията трябва да бъде поднесена от президента Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс идния месец като държавна политика. Не знам дали президентът осъзнава каква динена кора му подлага министър, когото назначи. Няма съмнение, че срамът ще бъде измит, но споменът от него - едва ли. Подобна позиция на ястреб спрямо една от великите сили в света не си позволява дори алиансът. Човек две неща не си избира – родителите и комшиите.
Защо да се караме с най-голямата държава в света, от която ни дели едно море. Недоумяващо е и че агресивните тези са одобрени от майор Велизар Шаламанов, защитил дисертация в СССР. А защо да не допуснем, че те може да са внушени от президента Плевнелиев. Неотдавна той няколко пъти се изказа за агресивната роля на Русия на международната арена.

Колеги на Шаламанов, с които е служил в Института по системи за управление на ГЩ, твърдят, че е болезнено амбициозен. Те обясняват, че през 1998 г. се е уволнил от армията и за седмица е станал зам. военен министър в правителството на СДС. Още тогава, вече влязъл в изпълнителната власт, започна да пише бели книги и концепции без особена стойност в съдържателно отношение. Такава е и сегашната: „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. Тя не говори нищо, не казва и нищо ново. Постановката за хибридните войни например е теза на шефа на НАТО Андерс фон Расмусен, но от визията на Велизар Шаламанов звучи наукообразно.

Или пък постановката, че се налага „спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента“.
И трябва да купуваме нови артилерийски и ракетни системи. Но за тази необходимост се говори от години. В инвестиционната план-програма на МО от 2012 г. са вписани проекти за придобиване на такива съвременни системи. Различното сега обаче е, че това се обвързва с „агресивната политика на руснаците“.

Големият проблем в случая е друг. Служебен кабинет в отсъствието на парламент поднася стратегически документ, от който няма нужда. Това означава ли, че сегашната визия на МО с хоризонт до 2020-а подменя Стратегията за национална сигурност, също с хоризонт до 2020 г., националната отбранителна доктрина и военната доктрина? Все пак те са приети от НС. А България още е парламентарна, а не президентска република. В Стратегията за национална сигурност например е отбелязано, че не ни заплашва военна опасност до 2020 г. Постановка, приета с консенсус от политическите сили. И сега изведнъж – имаме конкретен враг.

Историята е доказала, че оцеляват държавите, които отстояват националния си интерес. Трябва да си създаваме приятели, а не врагове. Да сме в добри отношения и със САЩ, и с Русия.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

-1523520082.jpg

Във Варшава по едно време активно се обсъждаше тълкуването, че Москва е длъжна ...

5 авг. 2020 | 15:48