Генерал от запаса Михо МИХОВ:

Нека хората гласуват за малките партии

6228 | 5 септ. 2014 | 14:15


Ген. Михо Михов е роден на 1 февруари 1949 г. в с. Сенник, област Габрово. Преминава през всички основни командни длъжности във ВВС, включително и като техен командващ. Пет години (1992-1997) е шеф на Генщаба. Бил е военен съветник на президента Георги Първанов и посланик в Република Македония. Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“. Сега е водач на листата на АБВ в Ямбол и в Бургас за предстоящите избори на 5 октомври.


- Г-н генерал, ще ви попитам директно - нормално ли е бивш началник на Генералния щаб да показва политически пристрастия и обвързаност в предстоящите избори? Не е ли по-логичен изборът на патриотична формация или на съюз на офицери от запаса, чиято основна политическа ценност е родолюбието?

- У нас освен казионните четири съюза, които имат достойно минало, напоследък се нароиха близо четиридесет военнопатриотични организации. И това не е случайно. Нас, бившите военни, не ни искат организирани и мощни духом. Мислили ли сте върху следния казус - защо един математик, преподавател, юрист, икономист може да е във властта, да упражнява между другото, докато е там, и професията си, а военният, който има управленски опит, като напусне армията, трябва да си пие кафето и да разказва войнишки спомени. Мисля, че това не е справедливо. Ако бившите военни са департизирани, това не означава, че са деполитизирани или оперирани от съвест.

Тук има и друг момент. Всички министри на отбраната след смяната на политическата система у нас не можаха да опазят и осребрят в интерес на армията и държавата огромната отбранителна инфраструктура, която войската освобождаваше. Това продължава и днес. Защо ние, които сме градили отбраната, да нямаме право да я защитаваме, опазваме и оползотворяваме с политически средства. А това

не става
със заклинания
от кафенето

Когато се заговори за отла- ганата с десетилетие модернизация на армията, защо парламентът да не бъде „вразумен“ от бивши военни като народни представители. Те най-добре знаят що е военна сигурност и как се харчат народни пари за боеспособност на войските.
- Да предположим, че ГЕРБ има мнозинство в бъдещия парламент след 6 октомври, но недостатъчно, за да състави самостоятелно правителство. В АБВ допускате ли възможност за коалиция, ако бъдете поканени?
- Нека да не избързваме и да смятаме отсега депутатските мандати в бъдещия парламент. Още е рано. Мисля, че е по-добре да призоваваме и убеждаваме хората да отидат да гласуват. Аз лично бих призовал да се гласува за по-малките формации, за да се разбие досегашната компания в парламента и окопалата се около нея задкулисност, която реди министерските кресла.
- Служебният кабинет в отсъствието на парламент изготви скандалната „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. Чрез постановките в нея за заплахите тя не подменя ли Стратегията за национална сигурност, приета от легитимен български парламент?
- Нямаше необходимост набързо да се сътвори поредното писание заради „потупване по рамото или снимка пред знамето“ на срещата на върха на НАТО в Уелс, ако използвам войнишкия жаргон. Визията, коя- то прочетох в първата й версия, не може да се приеме дори и като надграждане на приетата от Народното събрание Стратегия за националната сигурност. Подмяната на оценки в нея е недопустима за едно служебно правителство. Даже е много опасна. Да не говорим, че този факт дискредитира и военнонаучния ни потенциал по начина, по който нашите сегашни политици първоначално представиха и внесоха в Съвета по сигурността към МС документ със стратегически претенции.
- Възприемате ли сериозно първоначалната теза в документа, че Русия води срещу нас информационна война и това е една от заплахите за сигурността на страната ни, която впоследствие бе смек-чена заради обществения скандал, който избухна?

- Най-опасна оценка в текста за мене бе следната (впоследствие бе изчистена - б.а.): „Отчитайки характера на държавното устройство на РФ (Руската федерция - б.а.), това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на алианса като цяло.“ Както виждате, ние се вмеси-хме в държавното устройство на една суверенна страна. Това, че се води информационна война по всички азимути от големите и силни държави, е безспорно. Русия го прави и по отношение на нас, но опасното е да считаме, че то става с „посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации“, както отначало се сочеше във визията. А дали е така, това вече е работа и отговорност на родното контраразузнаване. Но дали това не правят и други държави? Нека си зададем и този въпрос.

- Разтълкувайте понятието „хибридна“ война, което също се споменава в документа. Тя се водела в Украйна и била риск за България. Освен това провокирала необходимостта от адекватни инвестиции в отбраната на България.
- Според военната теория и практиката на армиите на бъдещето неприятелите ни ще  се опитват да заобиколят силните страни на националната ни сигурност. Същността на „хибридната“ война се заключава в това, че се избягва пряката военна конфронтация, а вместо това се допуска използването на други форми и способи за воюване, като заплахи с радиационно, химическо и биологическо оръжие, тероризъм, информационна война или саботажи в околната среда - наводнения, пожари, земетръси и други методи, съчетани с използване на конвенционално оръжие. С други думи, тежко му на цивилното население. Ето и заради това военните не трябва да се изолират от политиката, те трябва постоянно да съветват държавниците, които ни управляват.
- Премиерът проф. Георги Близнашки скастри МО, че такъв важен документ не може да се публикува, без да е съгласуван с него и без да го е чел. Той каза още, че не може един конфликт между две държави да се определя като дългосрочна заплаха за нас. Прав ли е професорът?
- Прав е. Разбирам, че е била необходима подготовка за срещата на върха на НАТО, но това не би следвало да се прави само в МО. Форумът в Уелс е сериозен и ние като съюзници трябва да се представим достойно - с доклад и предложения за разрешаване на кризата в широкия Черноморски регион. Предишното правителство не дефинира точно какво става в Украйна и не внесе в НС доклад за състоянието на националната ни сигурност. Сегашните намерения за по-висок военен бюджет обаче

няма да се решат
с визии,
Бели книги

и научни разработки. Деморализацията на армията, за която се говореше в първия вариант на визията, е защото бойната техника и въоръжение на войската ни освен че са остарели, са и неизправни. Ако няма и горива и не се води бойна подготовка, ще настъпи и маргинали-зация. А за това ще са виновни политиците.
- Трябва ли ни нов тип изтребител, г-н генерал? Докога можем да разчитаме на руските бойни самолети? Вие сте един от въздушните асове на страната, летели сте на МиГ-29 и трябва да сте наясно с проблема.
- Летял съм до 2002 г. и оттогава говорим за доставяне на нов тип самолет та досега - цели 12 години. На МиГ-29 можем да разчитаме вече само като машина, която е обичана от пилотите, но не и от политиците и съюзниците ни. Значи няма бъдеще. Добре, съгласен съм, че въпросът не е в обичта, а в съюзната отговорност и държавната загриженост за стогодишната ни авиация. Редно е да купим самолет западно производство. И то нов, от за вода. Това откога сме го казали и кога най-сетне ще се намерят управници на България, които да убедят преди всичко себе си, че военните никога няма да ги подведат заради честта на пагона и всеотдайната им служба към народа? Дано такива политици вече ги има в листите за предстоящите парламентарни избори.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37