Павел ПИСАРЕВ: Първанов да си пише мемоари и да на се бърка в БСП

16739 | 3 ноем. 2012 | 13:32

Интервю на Мариела БАЛЕВА за Станишев, коалициите и какво трябва да правят бившите президенти


Павел Писарев е роден в София в семейство на царски офицер и майка германка, но от 19-годишна възраст е член на БКП. По-късно става журналист в „Работническо дело“, а след това и кореспондент на вестника в Париж. През 70-те години е директор на ДО „Българска кинематография“. Бил е първи заместник-министър на културата в екипа на Людмила Живкова и два пъти заема поста на генерален директор на БНТ.


За да се изведе страната от кризата, спасението е в целия интелектуален и експертен потенциал на нацията - това са думи отпреди дни на Сергей
Станишев. Как разчитате пос ланието на лидера на БСП, господин Писарев?

- Посланието на Сергей е вярно. Икономическото и социалното положение са тежки, предстоят парламентарни избори и БСП, ако иска страната да излезе на по-високо равнище в своето развитие, трябва да използва не само всички свои сили, но всички сили и на нацията. За БСП е много важен въпросът с кого или с кои ще води предизборната борба с ГЕРБ и с кого евентуално ще управлява, ако тя получи мнозинство в парламента.

 Да не би да смятате, че БСП е готова да получи доверието на хората?

-БСП сега не е готова да получи доверието на хората, но тя се готви да го получи – има още 8-9 месеца. Предстои тежка зима, спада авторитетът и на ГЕРБ, и на Бойко Борисов - вижда се от рейтингите. Затова има сериозно основание за такава политическа позиция и БСП вероятно ще се приготви за силна политическа атака, за да спечели изборите.

 Вие сте известен критик на политиката на червената партия, също и на сегашния лидер, когото сравнявахте със слаб ватман. Много оптимистично звучите сега, да не би да сте променили отношението си към Станишев?

- Лявото крило, ръководено от Янаки Стоилов, към което аз принадлежа, реши да окаже пълна подкрепа на Станишев, след като той беше избран за председател на ПЕС, най-високият пост, постигнат от българин в международния живот. Но празникът свърши. Предстоят избори. След като минаха вече няколко години, откакто ГЕРБ управлява и страната е доведена до задънена улица, трябват промени. На нас ни е ясно, че трябва да се положат всички сили БСП да изработи такава своя позиция на ляв радикализъм, която да спечели на изборите мнозинство. Трябва листа за изборите, в която

да няма компрометирани хора 

Затова решихме да участваме активно в политиката на Станишев и да го подпомагаме.

 Значи доказвате правилото, че БСП може да гледа в една посока само в името на властта?

- Властта не е самоцел, а средство за провеждане на политика. ГЕРБ не може вече четвърта година да извади България от криза, това правителство трябва да си върви.

 Проучванията показват, че ГЕРБ намалява своя ресурс, но това почти не се прехвърля към БСП. Може би защото хората не ви припознават като алтернатива?

- Да, състоянието сега е такова. Но промяна има. Съотношението между ГЕРБ и БСП вече се изравнява, рейтингът дори на Борисов пада чувствително,за този на управляващите да не говорим. Пада международният авторитет на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. Погледнете действията на премиера – та той е уплашен! Преди седмица говори в „Панорама“ по БНТ по начин, сякаш умоляваше българския народ да го подкрепи, за да управлява още един мандат. Не подценявайте и събраните от социалистите подписи за референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене“. Това е сериозен
успех, който показа, че БСП има все още голямо влияние сред населението. И който се опитва да подценява това, греши много.

Повечето от анализаторите са категорични, че след изборите догодина ни чака коалиционно управление. Почти всички от основните играчи се кълнат с кого няма да са в коалиция, от БСП обаче още не са казали думата си. С кого, г-н Писарев, като засега никой не ви иска?

- БСП през изминалите години е събирала огромно количество избиратели и след това ги е губила. Въпросът е сега тя отново да събере преобладаващо количество от тях, това е главният съюзник на БСП. Това може да направи, ако се върне към своите социални слоеве и им предложи политика. Какъв ще е вотът на хората за парламента, е друг въпрос. Нека минат изборите, БСП ще се огледа да види кои са влезли в НС и тези, които искат да подкрепят или да участват в социалната политика на БСП, с тях партията ни ще направи коалиция. Вратите на БСП са отворени широко за всякакъв тип коалиции.

 Коалициите обаче са ви изигравали и лоша шега.

- Нека да направим ретроспекция - досега БСП е правила няколко вида коалиции. Самата Кръгла маса какво представляваше - един вид преговори с други политически партии. Постигането на правителството на Д и м и т ъ р Попов какво е? Резултат на преговори на БСП с другите политически партии. Падането на правителството на Филип Димитров е споразумение между БСП и управляващите тогава - от СДС, че трябва да се направят предсрочни избори. БСП се е коалирала с ДПС, с НДСВ. Погледнато исторически, това са парадокси, но са и политически факти. В политиката има интереси, историята е за възпитание на масите, тя е за задоволяване любопитството на хората, за поуки, а текущата политика е друго нещо.

 Но с кого би могла да се коалира БСП след изборите, да разсъждаваме в тази посока.

- Задачата на БСП е да има мнозинство в парламента. И чак тогава идва вторият въпрос – с кого ще управлява. Може да го стори с всеки, който се съгласи да изпълнява социална правителствена програма. Ограничение няма да има. В политиката има принципи, но последна дума няма. Всяка е последна и след нея се казват нови неща. Твърдя, че с изключение на ГЕРБ социалистическата партия има широки врати за преговори. Разбира се, аз не съм в ръководството на БСП и говоря само от свое име.

 Според вас Георги Първанов би ли се включил в предизборната кампания и би ли застанал зад Станишев?

- Макар че не участвам в политическия живот, го наблюдавам внимателно. Сега в нашата страна има трима бивши президенти - Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Да видим какво правят. Желев изпълнява достойно своята роля на бивш държавен глава - изказва се по текущата политика от позициите на своя политически и жизнен опит. Стоянов участва известно време в актуалния политически живот, но разбра, че е излишно, и се оттегли. Смятам, че Първанов трябва да намери своето „аз“, мястото си в политическия живот.

 Какво имате предвид?

- Той е твърде млад и иска да участва активно и действено в политиката. Само че няма в света президент на една държава два мандата, да продължава да участва активно в действената политика.

 Какво да прави тогава?

- Неговата роля е друга - морална, политическа, да преценява нещата, да напътства. Затова смятам, че той ще си направи изводите и в изборната кампания ще участва морално в поддръжка на БСП. Но пряко той едва ли има възможност да се намеси. Предполагам, че той ще се оттегли постепенно от ежедневния политически живот. Какво ще прави сегашният президент Плевнелиев, като му изтече мандатът, а нали Бойко Борисов каза, че той ще се кандидатира за президент? А Плевнелиев, той е доста млад. Бил е бизнесмен. Как така ще се занимава с бизнес? Представяте ли си бивш президент да се занимава с бизнес? Да ходи да се пазари? Абсурд, това е недостойно!

 Доста мнения бяха изказани по въпроса Софийският университет ли беше мястото, където да се проведе конференция за Людмила Живкова, вашето мнение?

- Много хубаво е, че стана този скандал, защото отново се заговори за Людмила. Където и да беше се провела конференцията, реакцията, която бе организирана, щеше да бъде същата. Людмила Живкова е историческа личност, странна птица в социалистическия кафез, за която трябва да бъде дадена оценка и не виждам нищо лошо в това, че се свиква конференция за нея.

 Вие твърдите, че Живкова е имала пръст в отпечатването на книгата на д-р Желю Желев „Фашизмът“, но бившият държавен глава категорично отрича това. Каква е вашата версия?

- Знаете ли, в момента чета книгата на бившия секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов „Политически фрагменти“. В нея става дума и за назначаването на Желев за научен сътрудник в научен институт по културата през 70-те години. Тогава научният комитет на този институт нямаше достатъчно хабилитирани членове и не можеше да избира научни сътрудници. Михайлов разказва, че е било взето решение изборът на Желев да стане в най-близкия похарактер институт - този по социология. Тогава на заседанието на научния съвет присъствали 8 души и поради това всички трябвало да гласуват положително. Както и става. „Аз с лекота можех да предотвратя избирането на Желев. Но напротив- съдействах.“ Ето как секретарят на ЦК Михайлов признава, че е помогнал за избирането му. Какво има тук да спорим! Не виждам обаче нищо лошо в това. Да, д-р Желев много е преследван и към него се постъпи несправедливо. По онова време Желев не беше никакъв проблем за Людмила Живкова. Тя просто не се интересуваше от него.

 Значи сте категоричен, че „Фашизмът“ е излязъл с благословията на тогавашната власт?

- Ами нали я издава държавно издателство? Книгата е издавана, когато Живкова беше жива, и забранена, след като тя почина. Не търсете нищо смущаващо за д-р Желев. Той е личност, която е изиграла положителна роля в нашия политически и културен живот. Държи се почтено и защитава българския национален интерес. Анализира състоянието на десницата и правилно. От своите бивши и сегашни позиции той прави анализ на ситуацията. Ето това е ролята на бившия политик, който е примерно вече на 70-80 години.А

не да сваля сегашните ръководства

като им взема местата, да прави нови партии и разцепва тази, която го е издигнала.

 Сега пак в градината на Георги Първанов хвърляте камъни?

- Не са камъни, а казвам какво правят всички бивши президенти. Желев прави това, което правеха и Митеран, и Вили Бранд. Вижте Бил Клинтън - изказва се по морално- политически въпроси, но не организира събрания да сменя ръководството на Демократическата партия, нито пък се бърка в работата на предизборния щаб. Все пак един президент е действащ, един премиер е действащ, един председател на партия е действащ. Но бившите не са действащи. Те имат друга роля. И Първанов трябва да осъзнае това, да седне да напише спомените си, които ще прочетем с интерес. Да се занимава с моралните въпроси на нацията, да използва своя авторитет в полза на българския и европейския социализъм. 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16