Атанаска от Павликени

Атанаска от Павликени в огледалния свят

29445 | 9 септ. 2014 | 14:51

Вулгарността й е провал на всички нас.


Атанаска и баща й Янко, който я е отгледал след смъртта на майка й.


Любимият спорт на българите в интернет през последните дни е да се отвращават от 22-годишната Атанаска Тушева от Павликени, която пусна няколко скандални записа в мрежата, на които псува, разголва се и прави неприлични жестове. Или да й се присмиват и да се чувстват важни след това. Модата полази и по телевизиите, които започнаха да се надпреварват

 

да пускат вулгарните й клипчета

 

и да канят мастити коментатори, за да громят след това от екрана простотията и чалгата в нейно лице. А след всички възмутени реплики на застаналите във висококултурни пози усмихнатата предизвикателно Атанаска поклащаше глава пред камерата на ПТС от родното си Павликени и казваше пред пратената на директно включване репортерка: „Ама аз съм на тИлИвизора, нали? Не някой, който е чел книги. Постигнах каквото исках. Така у нас се става известен.“

Атанаска се превърна в медиен феномен, който вече няма как да заметем под килима и да се правим, че не съществува. Ако се плъзнем по линията на най-малкото интелектуално съпротивление, можем да заключим, че тя е обобщаващ образ на младежта, която израсна през последните 25 години у нас. Че това поколение е пропаднало, затънало в простотия, ниска култура, вулгарност и евтин алкохол. А след това да се потупаме самодоволно по рамото, че ние сме в някаква друга, по-елитна група.

Но Атанаска би могла да бъде и провалът на склонността ни към обобщения. Защото хората не са символи, събирателни образи и екстраполации, те са съдби, вселени. Дори и най-семплите. А вулгарното поведение на младата жена от Павликени би могло и да е протест, че никой не иска да я разглежда като отделна неповторима личност, че хората около нея полагат усилия колкото да й лепнат по някой унизитилен етикет и да я класират в някоя обидна и презряна група. Узурпирайки, разбира се, в пълна анонимност, моралната висота, на която не е известно дали имат право.

Ето някои от коментарите под видеоизцепките на Атанаска: „Отвратителна си. Вземи си блъсни главата някъде, ако не става от един път, то пробвай пак, докато ти дойде акълът в безобразната празна глава.“ „Имаш голямо бъдеще на проститутка.“

 

„Парцал гаден, дано те блъсне тир.“

 

„Ще те напръскам с райд и ще умреш бе, прилеп, размазан на чистачка на голф тройка.“

Тези коментари са много по-голяма чалга и простотия и от най-вулгарния клип на момичето от Павликени в интернет. Същото мога да кажа и за лъскавите реплики на мастити коментатори от тв екрана, които по същество казват същото, но го опаковат в интелектуален целофан. Авторите им се хранят с атанаските, за да забравят собствената си незначителност. Същите тези хора от горните коментари обаче се прехласват по всякакви николети и златки, които са просто едни по-вчесани, лъскави и хитри атанаски. И тайно мечтаят да са на тяхно място, ако са жени, или пък още по-тайно се потискат, че не са достатъчно богати, за да си ги купят, ако са мъже. Затова нападат беззащитната Атанаска, която

 

не е добила статут на елитна конкубина

 

- иначе биха й се побояли или поне биха се смутили от бабаита, който я спонсорира. Това е като да ритнеш куче или да пребиеш невръстното си дете, когато всъщност си ядосан на собствената си безпомощност и собствения си провален живот. Линчът на момичето в интернет и по телевизиите започва да прилича на някаква дигитална версия на другарския съд от комунизма, когато първичните партийни организации разобличаваха обикновените хора в морално разложение. Но не смееха дума да обелят за разгула на соцелита и неговите метреси - да ги наречем условно стоянките. И макар в сърцевината си стоянките, николетите и атанаските да са с една и съща закваска и мотивация, отношението към тях се определя единствено на базата на финансовия и обществения статут. Този двоен стандарт разобличава оценителите, а не оценяваните, разобличава социалното лицемерие, в което сме подгизнали и което обезверява хората и ги подтиква към ексцесии.

Дори студент в първи курс по психология би забелязал, че поведението на Атанаска е

 

вик за помощ

 

Репортерите, които я интервюираха, упорито я питаха какво мислят родителите й за това, което прави, без да са си написали домашното. Тя още по-упорито отказваше доскоро да отговори на този въпрос и това не озадачи никого, даже напротив - още повече настървяваше коментаторите, които настояваха родителите на момичето да бъдат популяризирани, за да си понесат срама. Докато не видяхме в неделя на тв екрана баща й - отруден беден човек, който я е отгледал сам, след като майка й е починала. Просто я е изпуснал без съпругата до себе си. И не знам колко души си дадоха сметка, че загубата на майка й е отворила огромна рана в душата на Атанаска, към която никой днес няма милост. Колко от коментаторите съжалиха за думите „парцал“, „боклук“ и „миндил“, отправени към едно младо момиче, което не е имало в живота си женски пример, а е било оставено на леещата се от всички медии пропаганда на николетите, златките и техните апологети? Много млади момичета се държат по същия начин и при живи двама родителите, които обаче ги пренебрегват. Липсите от детството бележат човек за цял живот.

Какво предлага обществото ни на младите момичета от Павликени, Червен бряг, Горно Нанадолнище? Ако в столицата и големите градове има някакви заченки на модерност, където жените се насърчават да успяват с ум, труд и способности и да бъдат независими, в патриархалния свят на малките населени места на тях се гледа като на придатък, на аксесоар, чийто най-голям успех би бил да си намерят богат мъж. Ако не успеят, ще ядат шамарите на проваления си пиян съпруг, ще гледат децата и

 

ще плачат на песните на Азис

 

и Софи Маринова за своя погубен живот. Те виждат в евтината бърза популярност единствения начин да избягат от този капан и да придобият някаква значимост. Защото хаотичното ни общество е разчистило само този коридор на успеха пред тях - коридора на вулгарното риалити. Другите пътеки към по-добър живот са им неизвестни, никой не ги е информирал за тях.

Атанаска не е обобщен образ на младото поколение у нас. Просто за нея днес се говори повече, отколкото например за всички елитни математици, които печелят златни медали по световни олимпиади. И за това не е виновна тя. Във всички времена обществото е имало горница и долница, елит и пълнеж. Елитът на новото поколение е по-добър от елита на предишното, което всъщност създаде и спечели състояния от чалгата и вулгарното риалити. И все още успява да промие някоя друга безхитростна и безпомощна главица, поддържайки митологията за успелите фолкпевици и „моделки“. Така си продава продукта. Чалга бизнесът все още има много по-добър бизнес план и по-добра медийна политика от истинския интелектуален елит на средното и по-възрастното поколение, които чакаме от години да се събудят от високомерната си летаргия и да очертаят критериите на обществото. Атанаска е и техен провал.

Тя е провал и на гражданското общество и на женските организации в частност. Които предпочитат да правят форуми за дами от бизнеса и политиката по големите градове, вместо

 

да образоват и овластяват жените

 

от малките населени места и бедните квартали. Или ако го правят, не го правят както трябва, защото не са постигнали никакви успехи в тази посока.

Атанаска е и провал на устойчивата държавна политика от последните 25 години за неглижиране и завиране на образованието в миша дупка. За съсипване на културата, на чието място бързо и нахално се настаниха чалгата и вулгарното риалити и се самопровъзгласиха за духовни стойности.

Атанаска не се е самопородила. Това сме всички ние в огледалото. Мразим я и я разтерзаваме, защото не обичаме себе си, не знаем как да си помогнем и се самонаказваме чрез нея. Иначе бихме й подали ръка, вместо да я линчуваме.


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35