Турция връща част от имотите на Българската екзархия

6987 | 13 юни 2012 | 15:04

Българската православна църква ще си възвърне собствеността върху седем от екзархийските имоти в Истанбул

Автор:



Министърът на външните работи Николай Младенов поздрави турската държава за решението да възстанови собствеността на седем екзархийски имота в Истанбул, съобщиха от МВнР. "Поздравявам турската държава за справедливото решение да възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул. Това става на базата на приетите през 2011 г. разпоредби, които позволиха възстановяването на собствеността на религиозните общности и малцинствата. Още тогава България и ЕС приветстваха законодателните промени", е заявил Младенов по повод решението на турските власти, цитиран от МВнР.

Решението на Генералната дирекция на вакъфите е резултат и от дългогодишните усилия на българското църковно настоятелство, на отличния приятелски диалог между правителствата на България и Турция, както и на новоприетото турско законодателство. Надявам се, че скоро ще има напредък и по останалите открити въпроси на българската екзархия в Истанбул, посочва министърът на външните работи. Българските екзархийски имоти в Истанбул не са само материална ценност. Те са част от съвременната история на нашия народ, свидетелство за продължителните му усилия за постигане на религиозна и политическа свобода. В продължение на десетилетия именно в Истанбул е седалището на Българската екзархия, която ние свързваме с епохата на национално Възраждане и духовен подем, отбелязва министърът. По думите му решението на турските власти се вписва и в интензивния добросъседски политически, икономически и културен диалог между нашите две страни. "По повод връщането на екзархийските имоти и във връзка с изключителните заслуги за това на българското настоятелство в Истанбул, Министерският съвет ще предложи на президента с държавно отличие да бъдат наградени господата Васил Лязе и Димитри Атанасов, който тази година навършва 85 години.", е заявил още Младенов.

От МВнР посочват, че имотите, собствеността върху които ще бъде възстановена на българската православна общност, са сградата на Метоха, както и гробище и няколко парцела в престижните квартали "Шишли" и "Бешикташ". След влизане в сила на изменението на Закона за фондациите през 2011 г. са подадени молби и заведени дела по 11 имота. На 7 юни т.г. Съветът на фондациите на свое заседание е взел решение за връщане на част от недвижимите имоти на Настоятелството. Според предварителната информация четири други имота, по които са заведени дела, не попадат под действието на новото изменение на Закона за фондациите.


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36