Станишев: Избраха ги като Индже войвода, те се превърнаха в кърджалии

12770 | 5 ноем. 2012 | 10:00

Интервю на Павлина ЖИВКОВА за поуките от грешките, политическите амбиции и харизмата


 


Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в Херсон, Украйна. Завършил е историческия факултет на Московския държавен университет. Работил е като журналист на свободна практика и като експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на ВС на БСП. Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание.49-и министър-председател на България (2005-2009). Председател на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

-  Г-н Станишев, в добра кондиция ли е БСП и как оценявате бойната готовност на партията да печели избори?

- БСП е в много по-добра кондиция, отколкото беше преди 3 години или дори преди една. За това има външни причини. Има и такива, които са свързани с партията. Първата е, че все повече хора проглеждат, става ясно какви са резултатите от това управление и никаква пропаганда, рязане на лентички, самохвалство и жалби от лошо наследство не могат да прикрият, че сме в края на един мандат, който получи доверие от хората и трябваше да свърши работа. Това е първото. Втората е, че самата БСП през тази година направи нещо, което не сме правили за последните двайсет години. Ние бяхме - никой не се съмнява - водеща сила в събирането на безпрецедентна подписка. При това не подписка ей така - „кажи си името и сложи подпис“, а с всички необходими изисквания за провеждането на референдум и постигнахме истински резултат. Естествено, има още много какво да се направи, но с оглед на това БСП да бъде основен гарант за честността на изборите. Защото аз съм убеден, че при честни избори ГЕРБ ще загубят, разбира се.

- А БСП ще ги спечели ли?

- Да.

- Най-благоприятните за БСП социологически проучвания обаче показват равен резултат с ГЕРБ, нещо като мача между бистришките тигри и селската команда на Манастирище. Как ще победите тигрите на Бойко Борисов? Имате ли някаква тайна стратегия, с която да ги надвиете?

- Имаме. Няма да е тайна, ако я кажа. Стратегията е ясна, защото аз съм привърженик на открита политика. Девет месеца преди изборите паритет между управляващата партия, при това такава като ГЕРБ с този ресурс, с този страх, който присъства в обществото и опозиционната партия, това е много добра база предизборна за работа. Ясна алтернативна политика на това, което се случва в страната. България затъва и не можем да си позволим още четири години безпътица, бездействие и само хвалби. България трябва да излезе от тази тиня и БСП има националната отговорност да предложи ясна икономическа, социална и политическа алтернатива за друг модел на развитие. Не го казвам като куха фраза. Освен това организационната дейност на БСП за гарантиране на честни избори е ключова за крайния резултат. Ние затова се готвим много сериозно. Дори извън самата кампания трябва да бъдем стена, преграда срещу всичките манипулации, фалшификации на ГЕРБ. И накрая - отваряне на БСП не механично, разширяване на коалиция от 6 на 10, 15 партии към обществото. Аз казах наскоро много ясно и категорично - за да излезе България от тази ситуация, са нужни интелектуалният, експертният потенциал не само на БСП.

- Тоест ще заложите и на външни експерти.

- Разбира се. При формиране на следващо управление, в това число и на политическо, и на експертно ниво, няма да се затваряме сами в себе си. Защото моделът ГЕРБ, когато чистиш от администрацията хора, които имат качества само защото са работили за предишно правителство, назначаваш Калинки, е порочен, вкарва всичко в задънена улица. И това трябва да се промени много категорично и ясно, това е послание към всеки един българин, който желае промяна.

- Симеон спечели много гласове с обещанието, че за 800 дни ще ни оправи. За Бойко Борисов хората гласуваха, защото обеща, че ще се справи с корупцията. Вие с какво ще привлечете избиратели. Кажете ми три конкретни неща, заради които хората да гласуват за вас.

- Първо, възстановяване на нормална демократична държавност. Държавността се разбива всеки един ден с всяко едно действие на ГЕРБ. Второ, ясен икономически план за догонващо развитие на България. Подкрепа на българското производство с конкретни и мерки, законодателни, икономически и действия, които предприемам вече и сега за привличане на чужди инвестиции. И трето, социална държава. Тази пропаст, която се получи с разрушаването и демонтажа на социалната държава, трябва да спре.

- За социална държава трябват пари. Откъде ще ги намерите?

- От работеща икономика и от по-висока събираемост. Сега се събират много по-малко средства като дял от БВП от данъци, отколкото по време на тройната коалиция. Това са факти. За ГЕРБ няма социална политика. Извинявайте, за три години са похарчили от бюджета със 17 милиарда повече, отколкото тройната коалиция. Питам: къде са парите. Защото не им е приоритет положението на хората, бедността, мизерията. Не им е приоритет. Да, ние можехме, аз можех да построя цялата магистрала „Тракия“ и много повече километри магистрали. Само че какъв е смисълът, ако хората не могат да си купят гориво и да пътуват по тези магистрали или по първостепенните пътища. Ами само за коледните пенсии се дадоха 750 милиона лева от моето правителството, защото беше приоритет хората да почувстват ползите от икономическото развитие.

- А открихте ли грешки в управлението си?

- Разбира се, че съм открил. Но сега важното е друго - аз съм си направил свои изводи. БСП си е направила немалко изводи. Най-важното е следното: Много ясна и категорична позиция още сега - ние отиваме на тези избори да спечелим доверието на хората, но не просто да управляваме и двайсет души за министри, еди-колко си заместник-министри или да направим някаква коалиция, за да сме във властта, а за да променим България към по-добро. Затова две ясни неща. Първо, в никакъв случай колаборация с ГЕРБ, защото това означава запазване на сегашното статукво. Неволно БСП, стъпка по стъпка ще се прелее, ще се обезличи и ще се получи това, което е днес. Няма да може да направим промяна. И второ, много ясни условия към всеки, който би искал да партнира с нас за съдържанието на политиката. Ясни условия.

- Българите бяха отвратени от корупцията по времето, по което вие бяхте премиер. Защо не успяхте да се преборите с нея?

- С корупцията като цялостен феномен не може да се пребориш за четири години, можеш само да я ограничиш. Да, не успяхме да се преборим с това докрай, но дайте да си говорим честно. Вие смятате ли, че сега е по-малка корупцията, след като това беше основно послание на ГЕРБ. Не, сега корупцията е по-голяма, по-мащабна, по-концентрирана и централизирана и това ще ви каже всеки, който се занимава с бизнес, участва в обществени поръчки и всичко останало. Вероятно днес българите би трябвало да са още по-отвратени.

- Вярно ли е според вас твърдението на Цветан Цветанов, че България е оазис на организираната престъпност.

- Вярно е. Призна си. Само че искам да задам въпроса: той като какъв го казва? Наблюдател на ООН ли е г-н Цветанов? Ами че той четвърта година управлява и отговаря за борбата с организираната престъпност и корупцията. Къде са резултатите? Трябва да ни каже Европейската комисия, че нещата не стоят добре, ли? Е, казаха ни го юли месец. И какво? Кой отговаря за това, питам аз.  ГЕРБ има толкова много провали, но главното, което те казваха преди изборите „ние ще възстановим справедливостта“. Избраха ги като Индже войвода, такова беше възприятието за Б. Борисов. А по време на мандата от Индже войвода се превърнаха в кърджалии. Знаете историята - Индже войвода започва като кърджалия, като разбойник, става народен защитник. При тях стана обратната еволюция.

- След вота бихте ли заложили на пореден съюз с ДПС? Казахте, че с ГЕРБ в никакъв случай, ако се наложи да търсите партньор за съставяне на правителство.

- Няма предопределен партньор за БСП. Нито ДПС, нито партията на г-жа Кунева, никой. Ние ще се борим за спечелване на доверието на хората, за максимален резултат за БСП. В това число най-добре да е самостоятелно  правителство. Но не правителство, което е само на БСП. Защото, пак повтарям, следващото управление без ГЕРБ ще трябва да решава задачите за спасяването на България и за перспектива на страната. Това не може да стане със силите само на една партия. И не говоря пак за механичен сбор от партии и разпределение на позиции. Ще търсим и аз ще търся, ако получим доверието на хората, максимално въвличане на целия потенциал на нацията. Около ясни цели за догонващо икономическо развитие, за социални ангажименти и преодоляване на бедността, която в България стана страшна. Не се търпи вече. За възстановяване на демокрацията в България. Това са национални цели, не са партийни цели.

- Имате ли обяснение за поведението на Меглена Кунева и за твърдението й, че няма да се коалира с никого и е готова да управлява два мандата?

- Преди да правиш такива заявления, е хубаво да спечелиш конкретното доверие на хората. Аз вярвам, пак ще кажа, в откритата политика. Винаги съм водил такава. Когато казваш, че си алтернатива на статуквото, трябва ясно да идентифицираш отношението си към управляващите. Досега това не беше направено, сега виждам някакви стъпки в тази посока. И второ - ти участваш в изборите, за да се идентифицираш и да си създадеш плацдарм за бъдещето или да решаваш проблемите на една страна.

- Старейшините съвсем наскоро обявиха Бойко Борисов за апостол. Хората все още вярват в неговата харизма. Като отиде някъде, се нахвърлят върху него, искат да го целуват. Как ще се преборите с тази харизма, имате ли ваше оръжие срещу нея?

- Поизтъняла е харизмата на г-н Борисов. И не го казвам със злорадство, но то си личи. Влезте във форумите в интернет - какво мислят хората. Когато за пореден път г-н Борисов се оплаква от тройната коалиция става смешен. Когато на фона на мизерията на хората гигантската безработица казва, че сме пример за всички, на хората им става зле. Каква харизма? Поляризира се отношението към г-н Борисов и дела на хората, които го харесват, намалява и ще намалява още.

- Не разбрах само какво е вашето оръжие срещу тази поизтъняла харизма, но все пак харизма?

- Нямам намерение с г-н Борисов да се състезавам като кон на надбягване. Кой е по-висок или кой е по-красив.

- Е, как ще се състезавате! Той каза, че е 29 пъти по-бърз от вас.

- Само смях може да предизвикват тези негови твърдения, и то при откриването на пореден наш обект. Те нямат никакво значение и честно казано абсолютно не ме интересуват. Голямата ми грижа е как да се направи така, че страната да излезе от сегашното положение. С ясна политика ще се състезаваме с г-н Борисов. Тъй като ГЕРБ нямат никаква политика със сигурност на този терен ще го победим.

- Искам да ви попитам допускате ли, че към датата на изборите може да се окажете и с присъда? Нали възстановиха делото срещу вас?

- Наясно съм, че след като получих доверието от конгреса на БСП, след като получих безпрецедентно за български политик доверие от европейската социалдемокрация, персоналните атаки срещу мен ще бъдат безпощадни. Но аз съм си сложил главата в торбата и съм го казал много ясно, и очаквам това от всеки един член не само на ръководството, на национален съвет, на местни структури. Защото не става дума за БСП. БСП ще има и след четири години, независимо от резултатите. И след осем ще я има. Става дума за това накъде върви България и можем ли да си позволим още четири пропилени години. Според мен не можем. И затова водя моята битка. Тя не е лична. А че ще ме удрят над кръста, под кръста и го правят всеки ден, ми е ясно.

- Поддържате ли тезите на президента за Македония и каква е позицията на БСП за Македония?

- Искам да попитам първо каква е позицията в продължение на три години на българската държава? Какъв въпрос сме поставили пред Македония? Какво сме поискали от Република Македония? Нищо. Няма движение. И сега в последния момент, преди вземане на решение за стартиране на преговори, казваме не или заплашваме, че ще кажем не. Само че какво се постига? 2008 година ние предложихме на македонското правителство конкретен договор за отношенията, за принципите на отношения между нашите две страни. Оттогава досега какво е направила новата българска власт, в т.ч. президента Плевнелиев, за да поставим тези отношения на една конструктивна основа, на европейска основа и добросъседството реално да се развива. Защото, честно казано, това, което виждам, за мен носи силен привкус на предизборна агитация. Колко сме бабаити, колко сме важни. Нали е ясно, че дори при започване на преговорите България, като член на Европейския съюз, на всяка една стъпка от преговорите може да постави своите условия във всеки един момент и да края на финала може да ги блокира.

- Няма как да не ви попитам и с какво ПЕС променя живота ви, живота на партията ви и международния й авторитет?

- Е, международният авторитет, според мен, е променен много категорично вече. Това е факт. БСП е известна в цяла Европа. Нашият глас се чува много ясно. Второ - тази моя позиция дава много възможности за България.

- Бетонира ли ви изборът за президент на ПЕС на лидерския пост в БСП?

- Това никога не е било водещо за мен. Честно казано, когато поех и временното председателство, и сега разглеждам това най-вече като възможност и за България, и за БСП. За мен това е само повече натоварване. Да, и то не е леко, както виждате, се справям.

- Ще задам по друг начин въпроса. В случай че загубите изборите, ще подадете ли оставка?

- Този въпрос за мен днес изобщо не стои, защото ние се борим да спечелим доверието на хората и изборите.


 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32