Иво Тонев: Шест отбора не участваме в черно тото

9678 | 5 ноем. 2012 | 11:34

Загубата от „Сараево“ ни коства много, но тази от ЦСКА боли повече


Иво Тонев е роден на 3 януари 1970 г. в Плевен. Син е на бившия ръководител на БДЖ Атанас Тонев.Завършва СМГ, а след това  „Икономика на транспорта“ в УНСС. Нападател на „Локо“ Дряново, „Локо“ Мз, „Янтра“, „Септември“ и „Миньор“. Приключва рано с футбола заради контузии. От 1994 до 2011 г. работи в „Локо“ Сф на различни длъжности. От края на миналата година е изпълнителен директор на „Левски“. Бивш общински съветник от ГЕРБ. Председател е на УС на Българския спортен тотализатор.


- Вече станаха ясни доста подробности около проекта за нов стадион. Отдавна ли работите по него?

- Да. В интерес на истината още отпреди лятото. В момента се извършват финални действия - правят се геодезически, геоложки проучвания. Трябва да се съобразим и с градоустройствения план. Надяваме се някъде между Коледа и Нова година да представим проекта и да покажем на всички как ще изглежда стадионът. Има някои неща, свързани със самия терен, които трябва да решим.

- Кога очаквате да се изиграе първият мач на новия „Георги Аспарухов“?

- Поставил съм като изискване до 20 май 2014 г. да бъде завършен първият етап. Обсъждаме варианти с изпълнителите, нормално е да разговаряме с 3-4 фирми.

- Вероятно имате предвид да са готови „А“ и „Б“ сектор...

- Не, няма да навлизам в такива подробности на този етап. Не искам да избързвам с информация преди края на декември. Ангажиран е доста голям екип, който усилено работи. Съобразяват се много неща, има изисквания на ФИФА и УЕФА за категоризация. Така че подготовката и самият проект са много сложни.

- А как стои въпросът с финансирането? Подобна инвестиция вероятно е за десетки милиони евро.

- Работим върху този въпрос. Имаме различни опции. Естествено, всичко зависи от финансирането. Няма как да построим стадиона без пари.

- Настоящият сезон се развива доста динамично за „Левски“. След загубата от ЦСКА титлата изглеждаше много далеч, след това и „Лудогорец“ започна да греши...

- Не искам да правя никакви оценки, преди да е ясно есенното класиране.

- Няколко пъти бяхте много критичен към съдиите. Смятате ли, че има тенденция да се свири срещу вашия отбор?

- Не бих казал, че съм бил критичен. Бяха допуснати някои грешки, но в крайна сметка и реферите са хора. Наскоро от „Локо“ Пд имаха претенции след мача им с нас, които се оказаха неоснователни и прибързани.

- Наистина ли възнамерявате да обявите официални премии за съперниците на „Лудогорец“?

- Не мога да коментирам, тези въпроси ги задайте на г-н Батков.

- След загубата от ЦСКА казахте, че атаките срещу клуба не престават. Какво точно имахте предвид, защото Наско Сираков се припозна в тези ваши думи?

- Атаките са непрекъснати - от ЦСКА, от „Лудогорец“. Това имах предвид. И това е нормално - „Левски“ винаги се бори за първото място, а съперниците търсят всякакъв начин да ни разклатят.

- Допуснахте само две загуби от началото на сезона – срещу „Сараево“ и срещу ЦСКА. От коя ви заболя повече?

- От тази от ЦСКА. Макар че мачът със „Сараево“ бе изключително значим. Излазът в Европа е най-важното нещо за всеки български отбор. Но всички си давахме сметка, че де факто с толкова много нови играчи и нов треньор ще бъде трудно. Изиграхме тези двубои само месец след началото на подготовката. В никакъв случай не омаловажавам отпадането от „Сараево“, но определено понесох по-трудно поражението от ЦСКА. Още повече че и отборът игра много слабо. Този мач обаче вече е зад гърба ни. Трябва да се концентрираме върху това, което ни чака.

- Каква е истината за Агиеманг Опоку?

- Появи се негов личен проблем, свързан с преминаването му от един в друг клуб преди години. Ставаше дума за недовършени финансови отношения между него и агента му. Имаше опасност това да му докара негативни последствия и в крайна сметка да се отрази и на нас. По тази причина го пуснахме да отиде до Катар. Не можа да реши проблема си и се разбрахме да се разделим по взаимно съгласие.

- Илиан Илиев ли е човекът, който може да върне европейската физиономия на „Левски“?

- Абсолютно. Но това няма как да се случи за два или за три месеца. Необходими са му време и доверие. Илиан има пълната подкрепа на ръководството и може да работи спокойно.

- Има ли реален интерес към футболисти на „Левски“?

- Само към един. Няма да кажа нищо повече по темата.

- Баща ви дълги години бе на важни ръководни постове в спорта. Какво научихте от него?

- С него сме много различни като характери. Научил съм много неща - той е бил ръководител не само в спорта. Мисля, че моите родители са ме възпитали добре.

- Върнахте Иван Вуцов в „Левски“...

- Той е сериозен управленец, изключително опитен човек. Поканих го като консултант към Управителния съвет. До момента съм търсил съветите му в три случая. Във всеки от тях бе много полезен. Помага ни дори и от гледна точка на възрастта си. Притежава спокойствие и умереност.

- Как си представяте „Левски“ след 3 години?

- Много неща ми се искат. Някои от тях вече започнах да ги реализирам. „Левски“ вече има две нови тренировъчни игрища за школата. Разполагат с поливна система от най-ново поколение, със стълбове, подготвени за осветление. Предстои напролет да съборим съблекалните на юношите и да изградим нови, както и да направим нова настилка и оросителна система на изкуствения терен. Това са все неща, за които съм си мечтал да се случат. Те са изключително важни за работата на школата. На нея трябва да се обърне най-сериозно внимание, за да създаваме собствени кадри и да им даваме път. Впоследствие много по-лесно се работи с такива футболисти. Те много добре знаят какво е „Левски“, отборът им е в сърцето и не е необходимо да им се обясняват нещата, както на чужденците. Искам децата да работят в изключително професионална атмосфера.

- Значи тенденцията ще бъде все по-малко чужденци за сметка на собствени юноши?

- Няма по-добър път от този. В последните 3 години обаче няма наложени млади футболисти в първия отбор. В момента има три изключително талантливи момчета и съм убеден, че Илиан ще им даде шанс. Става дума за близнаците Цоневи и Антонио Вутов. Иска ми се през следващата година-две към тях да се присъединят поне още трима.

- Как успявате да предпазите „Левски“ от черното тото?

- При нас и при ЦСКА не е възможно да има черно тото. Струва ми се, че същото важи за „Лудогорец“.  В „Литекс“ и „Ботев“ също е невъзможно. Да не забравя и „Черноморец“, защото познавам Димитър Димитров, чието мислене  не кореспондира с нелегални залози. 


 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59