Росен Плевнелиев

Център на НАТО у нас няма

10980 | 22 септ. 2014 | 15:20

Плевнелиев и Шаламанов резнаха лентата на нещо, което все още е извън законаПрезидентът Росен Плевнелиев и временният министър Велизар Шаламанов резнаха лентата на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Откриха го помпозно - с фанфари, гвардейци, генерали, военни аташета и посланици. Без да споменат, че три правителства преди тях работиха по проекта.

 

Нека сме наясно - такъв център на НАТО у нас няма. Има бюра, компютри, но легитимен център - не. За да съществува, трябва да се променят следните закони - за отбраната, за МВР, за държавния служител, и Кодексът на труда. Това е необходимо, за да могат българи да работят в структури на НАТО, разгърнати на наша територия. Но няма поправки, защото няма парламент. И другото важно условие е центърът да е акредитиран от пакта. А той не е.

 

Това ще стане едва в края на ноември, когато у нас пристига комисия от Съюзното командване по трансформациите в Норфолк, САЩ. И ако тя прецени, че отговаря на критериите, ще му даде зелена светлина. Чак тогава центърът ще е международно призната организация, а сега не е. Тогава можем да режем лентата и да каним техни превъзходителства, които миналата седмица ръкопляскаха на нещо, което го няма и е извън закона. Въпросният център може и да не получи акредитация, но ние предварително извадихме тигана.

 

Ето как президент, министър и дипломати участваха в подранила и ненужна церемония.

 

Случилото се обаче има обяснение. Велизар Шаламанов е амбициозно изживяващ се политик, който често обича да тича пред вятъра. Той прекрасно разбира, че скоро вече няма да е министър и в края на ноември друг може да държи ножицата. А това трудно ще го преглътне. Затова бърза и живее с амбицията, че отваря очите на българите за алианса. Едно от първите му изявления, след като Плевнелиев го спусна на поста, беше: „Основен приоритет в работата ми е да върна България в центъра на НАТО.“ Значи досега сме били в периферията на пакта, някъде отзад. Излиза, че държавите в съюза не са били равнопоставени. Ами тогава да повдигнем въпроса защо НАТО ни дискриминира като страна втора категория, а? Казусът обаче крие друг негатив. Този център на НАТО няма да е оперативен орган, който ще ръководи борбата с кризи. Той ще създава клъстери (цитирам МО), ще предоставя експертиза, ще тества доктрини, ще разработва и валидира концепции, ще предоставя поуки от практики и оценки в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. Тоест, ще храни нови чиновници. За които задължително трябва да се намерят средства за заплати.

 

Докато в същото време в пехотата има близо 2000 незаети места за редници, сержанти и офицери. В родната пехота, която тази година отложи прием на 400 войници, защото няма пари да им плаща.


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45