Непобедимите

Не можете да ни хванете всички

12291 | 25 септ. 2014 | 15:41

Домашното пиратство е безплатна реклама за авторските продукти


"Непобедимите"-2 и 3 бяха снимани в България.


От около седмица из българските медии се търкаля новината, че продуцентската компания „Милениум“, създател на филма „Непобедимите“, щяла да подгони всички 10 млн. потребители, които си били свалили лентата преди официалната премиера. Щели да ги издирят по IP адреси и да ги съдят.

 

Дълбоко се съмнявам 10 млн. души да са изтеглили тази поредна американска боза, в която застаряващи екшънгерои от 80-те години се опитват да върнат младостта. И как точно ще стане това с издирването и съденето? Всеки, от чието IP се окаже, че е теглен филм, може да пледира, че до компютъра му се е промъкнал злонамерен човек, който е изтеглил филма през него, но той няма представа кой е. Ако не те хванат седнал зад клавиатурата, докато дърпаш от торент-тракерите съответното защитено произведение, никой нищо не може да ти направи. Пък и как се съдят 10 млн. души? По един ден за всеки от тях да отделиш, ще ти трябват 27 397 години.

 

Какво цели това съобщение тогава? Да сплаши потребителите да не споделят филма в интернет? Или да направи реклама на продукция, която уж 10 млн. души нямали търпение да гледат, преди да е излязла на екрана? Не знам, но със сигурност показва, че създателите на филма не проумяватт, че живеят в 21 век и не могат да ни хванат всички, които ползваме пълните възможности, предлагани от интернет.

 

Големите продуцентски и софтуеърни компании отдавна се отказаха да гонят домашните пирати и си затварят очите, когато те си разменят техни защитени с авторско право продукти. Защото осъзнаха, че това са хора, които не могат да си ги позволят и по принцип биха останали извън кръга на клиентелата им. Но пиратстването на продуктите им е безплатна реклама. Така ако си беден студент, който не може да си купи „Уиндоус“, „Майкрософт“ ще си затвори очите, че ще си го дръпнеш от мрежата. Защото знае, че на това нелегално копие ще се научиш да работиш с тази операционна система и когато завъришиш и си намериш хубава работа, вече ще си готов облъчен клиент на компанията. А за тази реклама тя няма да е похарчила нито един лев.

 

Никога не бих дала 10-12 лв. за да гледам на кино това, което ми рекрамират с трейлърите на „Непобедимите“. Но ако му хвърля едно око, след като си го изпиратствам, може да си харесам някой актьор, за който после да съм готова да платя билет, за да гледам. Или пък да чуя песен на музикант, чийто албум с удоволствие да си купя. Така работи новото време, господа продуценти.


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35