армия

Келепир ли е да си военен?

17066 | 30 септ. 2014 | 15:27

Ако беше така, ромите щяха да са първиЕдин министър и добре да служи, никога не е късно да изиграе грешен ход. Това направи социалният шеф Йордан Христосков. Той поиска военни и полицаи да се пенсионират, след като навършат 52-55 г. възраст. Така ни препоръчала Европейската комисия (ЕК). Досега условието бе само 27 г. служба в системата. Но в повечето натовски армии няма подобно изискване за възрастова граница.

 

Ако ЕК поиска пенсиите и заплатите у нас да станат европейски, дали управляващите ще бъдат толкова угодническо изпълнителни, а? Христосков аргументира предложението си за рестрикция и защото униформените излизали в заслужен отдих на „40 и няколко години, на практика на 45“. Няма начин обаче да е така, защото трябва да постъпят в армията на 13-18 г., когато още не са пълнолетни. А и почти никой не си отива от войската след 27 г. служба. Офицерите обикновено се уволняват след 55-годишна възраст.

 

Но министърът е още по-откровен: на тези хора им се плащали високи пенсии, а те, видите ли, продължавали да работят като охранители. Според него „това е прахосничество на средства в осигурителната система“ (въпреки че пак им удържат осигуровки). А според мен е опасно противопоставяне на обществени прослойки.

 

Признавам, че темата не ми е безразлична. Бях офицер и служих честно и преди 10 ноември, и след това. През 2000 г. правителството на Иван Костов (Велизар Шаламанов бе заместник военен министър) ме уволни насила. Изпрати ме в запаса с пенсия 206,22 лв. след близо 30 години служба. Мога да покажа документа, ако някой не вярва. Но получавах 160 лв. заради ограниченията в тавана. С тези пари издържах безработно семейство. Когато получих 20-те заплати, които още бодат очите на някои, погасих кредитен заем за жилище и си купих за първи път западен хладилник „Зануси“, на който разчитам и до днес. Дотогава се радвах на български „Мраз“ от 1963 г. А на какво се радва Иван Костов - всички знаем. Това е истината. Моите съученици, които не станаха военни и се впуснаха в частния бизнес, отдавна забравиха кога си купиха първия „Мерцедес“.

 

Казвам това, защото и сега е така: военният е с ограничени граждански права. Общо 13 на брой. Той разчита на една гола заплата, защото няма право на странична дейност. Принципът е след като се отнемат права, трябва да се компенсират с други механизми като ранното пенсиониране. Така е справедливо и демократично. Някой ако си мисли, че е много хубаво да си военен - да заповяда. Ако имаше келепир, ромите щяха да бъдат първи, казват зевзеците във войската. А и не знам дете на наш политик да си вади хляба с армейската професия.

 

Войникът, който е гръбнакът на войската, може да служи до 50-годишна възраст. А намеренията за въвеждане на долна граница за пенсиониране от 52 години за редника е дискриминация спрямо него. ЕК трябва да знае това.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23