Кучета

Два екипа на "Екоравновесие" издирват кучетата-убийци от Редута

7990 | 14 юни 2012 | 10:53

Ако ги заловят, ще ги пратят в приюта в кв. "Сеславци".

Автор:


 


Два екипа на "Екоравновесие" са изпратени в района на инцидента, където вчера беше намерен ранен след ухапвания от бездомни кучета гражданин, съобщи пред съветниците от Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че веднага след появяването на екипите на общинското предприятие на терена са се появили и представители на организации, които декларират, че защитават правата на бездомните кучета. Заловените кучета ще бъдат настанени в приюта в кв. "Сеславци".

Вчера 89-годишният гражданин, страдащ от деменция и обявен за издирване от роднините му, беше открит в безпомощно състояние в парк в столичния квартал "Редута". Той е настанен в "Пирогов", а кметът посочи, че поддържа връзка с лекарския екип и се информира за състоянието на човека.
До 3 юли общината ще приема офертите на кандидатите за строителството на новия приют за бездомни кучета край Горни Богров. Срокът за строителството му е три месеца. Приключила е работата на междуведомствената група по промените в Закона за защита на животните. По думите на кмета в тях са включени исканите от общината мерки - грижата за бездомните животни да става само в домовете на осиновителите им, а не както е и сега - на улицата. Другата промяна е в комисиите, преценяващи агресивността на кучетата да има само експерти - ветеринари. В бъдещата законодателна инициатива ще е включено и разработването на националната програма за овладяването на бездомни кучета, каза кметът.
Фандъкова припомни, че от началото на годината са заловени и обработени 1720 бездомни кучета от страна на екипите на "Екоравновесие".

Желю Бойчев - председател на групата съветници от БСП поиска създаването на кризисен щаб по проблема с бездомните кучета. Бойчев заяви, че с бездействието на земеделския министър Мирослав Найденов няма да се реши проблемът с бездомните кучета, защото и Найденов е част от този проблем. 
Петър Москов от "Синята коалиция" посочи, че мерките, които са посочени от общината не помагат за решаването на проблема, който засяга сигурността на хората. Кметът му отговори, че програмата на общината е с мерките, разрешени от българското законодателство.
От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47