INSEAD – училището на топмениджърите

6269 | 7 окт. 2014 | 15:46

Според изследване на „Файненшъл таймс“, една трета от Топ 500 компании в света се управляват от мениджър с MBA степен. Най- много сред тях са в


Първият кампус във Фонтенбло


Номер 1 според „Икономист“, номер 2 според „Форбс“, номер 5 според „Файненшъл таймс“. Това са постиженията на най-популярното бизнес училище в Европа INSEAD в класациите за най- добра MBA програма. Както личи от публикациите, мащабите и успехът на училището отдавна са надхвърлили рамките на Фонтенбло, Франция.

С един от най-модерните кампуси в света, разположен в пулсиращото сърце на Азия - Сингапур, и друг клон в Абу Даби, управляваният от българина Илиян Михов университет е най-желаната алтернатива на бизнес образованието в класически университети като Харвард и Кеймбридж.


INSEAD (Institut Europeen d'Administration des Affaires) е значително по-млад от основните си конкуренти. Всъщност над два пъти по-млад от родния Софийски университет.

С обучението на около 1300 студенти годишно от 34 страни се занимават 146 известни преподаватели по мениджмънт, бизнес и администрация. Освен това над 12 000 служители в гиганти като IBM участват в програми, специално създадени за тях от професорите на бизнес училището.

Неговата годишна издръжка се изчислява на 161 милиона евро. INSEAD е изцяло частен и постъпленията идват от такси за обучение, научни разработки, продажба на учебна литература.


INSEAD се гордее с разнообразието от студенти.


Идеята за създаването е на Жорж Дорио, роден във Франция преподавател в бизнес училището на Харвард. „Трябва ни нещо подобно в Европа“, разсъждавал професорът, виждайки икономическата разруха, настъпила на Стария континент след Втората световна война.

В начинанието му помагали други възпитаници на Харвард - французи, завършили престижната образователна институция и завърнали се впоследствие в родината си. Първоначалната инвестиция пък осигурили от Френската търговска камара.

През 1957 г. планът бил фи-нализиран, а училището приело първите си студенти. Мотото му било простичко - „Бизнес училище за света“, а първият кампус - замък в малкото градче Фонтенбло.

За разлика от класическите университети INSEAD подготвя само хора, които са 100% бизнес ориентирани. Предлага магистърска програма по финанси, както и докторска степен по мениджмънт. Без съмнение най-големият „актив“ е тяхната MBA програма (Магистър по бизнес администрация - б.а.). Тя включва традиционни мениджърски дисциплини като финанси, икономика, организационно развитие, счетоводство, маркетинг, етика, стратегия. 


Днес училището залага на модернистичен стил.


Според интересите си студентите могат да изберат и предмети като политология, предприемачество, технологии.

Таксата за 10-месечното обучение е близо 63 000 евро. Студенти от 80 националности се записват в програмата всяка година.

От тях 300 учат във Фонтенбло, 200 - в Сингапур, където е азиатският клон на бизнес училището, около 200 в Абу Даби. Азиатският клон отвори врати през 2000 г., а събраните дарения от местния бизнес надхвърлиха 118 милиона евро.

Тайната на успеха на бизнес училището е в силните научни изследвания, както и в практичните методи на преподаване. Учебници, разбира се, има, но в класната стая се залага основно на т.нар. case studies (в които е описана реална бизнес ситуация, а учениците усвояват теорията, като се опитват да решат заключените в случая проблеми).

Резултатът - студентите се учат да мислят нестандартно и задълбочено. И усвояват най- важния урок: че бизнесът е добър само ако носи допълнителна професионална и човешка стойност на хората, които участват в него


38 000 са в мрежата на завършилите

Подобно на повечето бизнес училища, INSEAD залага изключително на мрежата си от бивши възпитаници. Бивши и настоящи студенти непрекъснато общуват, работят заедно, а по-зрелите и успели помагат на по-начинаещите да имат летящ старт в кариерата. Както мнозина се шегуват, солените суми за образованието в университета се плащат колкото за високото ниво на преподаване, толкова и заради шанса да наредиш сред познатите си някои от най-успешните мениджъри на света. Към момента мрежата на завършилите наброява 38 000 души, които работят в цял свят. Ето и някои от най-значимите сред тях:

• Ив Карсел, изпълнителен директор на „Луи Вюитон“. Компанията за луксозни чанти и аксесоари се оценява на 29,9 млрд. долара, като това я превръща в най-скъпата премиум марка в света.
• Жан Марк Хюе, финансов директор на „Юнилевър“. Гигантът се занимава с производството на перилни, почистващи и санитарни препарати. Има 49,8 млн. евро оборот годишно.
• Рейнолд Гайгер, изпълнителен директор на „Локситан“ - една от най-известните марки френска козметика. Личното му състояние се оценява на 1,9 млрд. евро.
• Ларс Роде, гуверньор на Датската национална банка.
• Андре Каланцопулос, изпълнителен директор на тютюневия гигант „Филип Морис“. Приходите на компанията за миналата година се оценяват на 13,9 млрд. долара.
• Жак Клемон, изпълнителен директор на обувки „Бата“, една от най-известните серии обувки в света. Управлява близо 400 милиона евро годишно.


Колко струва

Цената да учите в престижния университет варира според програмата. За последния випуск MBA студенти тя беше закована на 63 000 евро на година. Ако се включите в executive програмата (при която студентите продължават да ходят на работа, но имат занятия вечер и през уикенда), цената скача до 100 000 евро. Допълнително обучаващите се трябва да предвидят средства за настаняване и издръжка.


Как се влиза

Както за всички бизнес училища, така и в INSEAD кой остава под чертата и кой влиза, зависи от множество фактори.

На първо място това са резултатите от изпити. Приемат се GRE и GMAT - формати, които тестват способностите на кандидатите да мислят логически, да решават задачи, да съставят текстове на английски, да откриват пропуски, грешки и неточности.Постигнатите резултати варират, но в курса рядко влизат студенти с резултат под 650 от възможни 800.

Нивото на английски се доказва допълнително от международен изпит като TOEFL или IELTS. Минимумът тук е съответно 105 и 7,5 постигнат резултат. Допълнително кандидатите предоставят препоръки, както и есе - тип мотивационно писмо. Те се явяват и на интервю, където преподаватели от университета вземат финалното решение.


Ректорът Илиян Михов отказа вицепремиерски пост у нас

От 2011 г. начело на престижния университет застана българин - Илиян Михов. Специалистът по финанси е известен у нас най-вече заради факта, че за малко не стана вицепремиер в кабинета на ГЕРБ през 2009 г. Михов обече бе категоричен, че не желае да напуска академичните среди и да скочи в мътните води на родната политика.

Биографията на учения е впечатляваща. След като се дипломира в университета в Южна Каролина, получава докторската си степен в Принстън. Пише дисертацията си под ръководството на Бен Бернанке - председател на Федералния резерв на САЩ. Двамата имат и няколко съвместни научни труда.

Днес ректорът на INSEAD избягва публичните изяви пред български медии. „Аз истински вярвам, че бизнесът е добра сила. Единственият път, по който хората могат да излязат от бедността, е икономическият растеж. А двигателите на дългосрочния растеж са създаването на нови бизнеси и технологичните открития“, написа той в първото си обръщение като ректор.

Днес Михов прекарва по-голямат част от времето си между трите кампуса на INSEAD. Семейството му е установено в Сингапур, където съпругата Ралица има практика на психотерапевт. Семейството има и две дъщери.


 


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Тереза Мей и европейците - отсрочка по милост

Тереза Мей-1521476126.jpg

Британската премиерка в момента се конкурира с Дейвид Камерън за титлата ...

22 март 2019 | 16:39

Le Monde: "Мечтите" за нова Студена война са на път да се сбъднат

-1552139458.jpg

Западът и неговите приятели ще влязат в глобална конфронтация с китайско-руския ...

22 март 2019 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.