Близо 3000 военни филма загиват

7990 | 8 окт. 2014 | 15:01

В армейския киноархив работи един човек, доброволци помагат за опазване на документалното богатство срещу прехрана


Десетки хиляди кутии с ценни архивни ленти се съхраняват в много лоши условия във филмовата база на Министерството на отбраната.


Документалният киноархив на войската бавно и безвъзвратно загива. Военният район до Централния софийски затвор, където се намират запустелите сгради, прилича по-скоро на декор за филм на ужасите по сценарий на Хичкок. Анка Богданова, която се води главен експерт, и едно бездомно куче са единствените обитатели на царството на бурените, в които се крият остарелите постройки от миналия век. Тук се съхраняват 250 000 кутии с филмови ленти (виж по-долу). Но близо 3000 от тях, уникални ленти на филми от учения на войската през периода 1956-1976 г., са повредени, защото са започнали да мухлясват. Ако не се вземат мерки, след година трябва да бъдат унищожени. „Как ще се оправя, не зная, тъй като помощ отникъде не иде, защото няма пари“, обяснява г-жа Богданова. Голямата й болка е, че покривът на няколко места тече. За да спаси положението, тя подлага легени и изхвърля водата. Ситуацията е непоносима, защото влагата е плъзнала навсякъде, стените се лющят. „Преди време дойде някаква фирма да прави ремонт на покрива. Само роми. Свършиха работата през пръсти и ето го резултата“, въздъхва тежко Богданова. Гледката е тъжна, кутиите с филми са нахвърляни в коридорите и покрай стените. Жената наистина се е отчаяла. Показва ни навивачните машини за реставрация на лентите, които са от 50-те години на миналия век. Тя е сама и затова ентусиасти й помагат да спаси филмите. Благодарение на тях през 2013 г. са запазили от пълно унищожение близо 4500 филма с първа степен на мухлясване. Доброволците работят безвъзмездно, нищо не искат от нея - само да ги нахрани. Но тя им носи и подаръци - раздава им стари книги от библиотеката си.


Единственият служител в базата - Анка Богданова, събира с кофи и легени водата от течащия покрив в помещенията.


И непременно държи да споменем името на архитект Антоанета Славчева, без чийто труд всичко ще отиде по дяволите. „Знаете ли колко работи тази жена - по 16 часа на ден, а министерството й даде за цяла година 2500 лв.“, казва Богданова. Миналата година ведомството й отпуснало бюджет 1000 лв. - за ацетон, дестилирана вода и химикали за поддържане и консервация на лентите. Тази година сумата е 773 лв. Това е всичко, което държавата „щедро“ дава за това безценно историческо наследство.

Районът се води филмова база на Министерството на отбраната, но няма дори телефон. СОТ и пожароизвестителната система не работят, защото ведомството от шест години не е плащало за поддръжката им, твърди тя. Понякога от влагата датчиците за пожар пищят. Или пък вият сирените на охранителната система срещу набези. Но от фирма СОТ-161 са забранили на патрулите да идват заради неиздължените суми. „На много места кабелите в сградата са оголени. В складовете работя с фенер, страх ме е да включа тока, за да не стане късо съединение“, заключава горчиво г-жа Богданова.


25 000 са безценните исторически заглавия

През 1936 г. с указ на цар Борис III е създадено звено към Главния щаб на войската. През годините то се трансформира във Военна киностудия, Киностудия на народната армия, Армейски аудиовизуален център и т.н.


Красивите лица на военния телевизионен канал Мария Гуцева и Таня Димитрова (от ляво на дясно) скоро ще предават новини от ново модерно студио.


Днес филмовият фонд наброява общо 25 000 заглавия, от които 10 000 са видеофилми. Над 15 000 са заглавията на филми - 7500 учебни и документални и 8100 игрални, български и чуждестранни. Военната киностудия е съавтор с националния киноцентър и други киностудии на знакови продукции.

Сред тях са особено популярните филми „Време разделно“, „Хан Аспарух“, „Борис I“, „Денят на владетелите“, „Спасението“.


Тома ИВАНОВ, и.д. директор на Информационния център на Министерството на отбраната:

Ценни ленти са купувани със злато

Тома Иванов близо 15 г. е работил в БНТ - бил е включително и.д. генерален директор. Бил е и член на СЕМ един мандат. Отскоро пое информационната дирекция на МО.

- Г-н Иванов, има ли шанс да се решат проблемите на филмовата база на МО?

- Полагаме усилия, за да помогнем филмовата база да излезе от това състояние. За съжаление то е огледален образ на случващото се в държавата от 25 г. насам и в частност в културния сектор. Проблемите са трупани с десетилетия и няма как да се решат от раз. Филмовият архив на министерството е в трагично състояние и заради безкрайните реформи в отбраната, заради постоянното свиване на военния бюджет. А най-старите и ценни ленти в армейския киноархив са от времето на Балканската и Първата световна война. Те са купувани навремето от Франция. Участници в тези сделки ми разказаха, че за автентичните кадри за боевете на българската войска през Балканската война французите са искали злато, а не пари.

За поддръжката на военния киноархив министерството не е отпускало никакви средства. С изключение на мизерни пари за химикали за обработка на лентите. В нашата филмова база работи човек и половина - един на твърд щат и един на допълнително щатно разписание. А във Франция, чиято филмова база на армията има същия капацитет, работят 300 души.

- Колко пари са нужни?

- Сложен въпрос, но ще кажа какво друго трябва да се направи. Трябва да се санира сградата, да се купи нова апаратура за обработка на лентите. И най-важното, да се достави модерна техника за прехвърляне на това историческо и културно богатство на цифрови носители, за да не се погуби. При оскъдния бюджет на ведомството едва ли скоро ще се случи. Изходът е съвместно с националната филмотека и с БНТ да кандидатстваме по европейски програми.

- Трябва ли да имаме военни медии? Битуват мнения, че излишно харчат пари.

- Финансовата стойност на информационната продукция на армейските медии е много ниска. В това отношение нямат конкуренция. Но това не е най-важното. Те имат своето място в медийния бранш у нас. Най-важното им качество е, че не са политизирани, не произвеждат жълти новини. Редакционната политика на Военния телевизонен канал (ВТК) и на в. „Българска армия“ е насочена към проблемите на сигурността и отбраната на страната. Те правят това без политически пристрастия - обективно и в името на истината. Тяхното професионално верую е България и армията, която я пази. За такива медии винаги има място у нас.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37