Тадж Махал - ''сълзата на Аллах''

14867 | 10 ноем. 2012 | 13:58

След 21 дълги години на труд комплексът бил завършенТадж Махал не е религиозен център, но пък е познат по целия свят като храм на вечната любов. Прекрасната гробница е построена от император Шах Джахан в памет на втората му съпруга Мумтаз Махал край град Агра. Тя умира на 39 г. през 1631 г. по време на раждането на 14-ото им дете. В последните мигове преди смъртта си Мумтаз моли съпруга си да ѝ построи най-голямата и величествена гробница в света. И той изпълнява успешно желанието й.

Легендите

Тадж Махал съчетава персийски, ислямски и индийски елементи. През 1983 г. храмът на любовта е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Той представлява цял комплекс, ограден с висока стена. Включва мавзолея на Мумтаз Махал, джамия, конюшни и ханове за знатни гости. Дълъг е 580 м и широк 300 м. Строителството му започна през 1632 г. и е завършено през 1653 г. Ден и нощ 20 000 души работят по създаването на това чудо.

Спорно е кой е архитектът на комплекса - турчинът Мохамед Иса ефенди, Ахмад Лахори, главен архитект на империята, или венецианецът Еронимо Веронео. Легендата гласи, че началник на строежа бил Иса. Той направил централния купол на мавзолея на Тадж Махал, издигащ се на височина от 70 м, с форма на сълза. Според Иса тази красота може да бъде само „сълзата на Аллах“. Така той внася необходимия религиозен привкус към едно от най-чудните произведения на световната архитектура.

В комплекса има джамия от червен пясък.

Снимка - АФП


 

От смъртта към любовта в живота

Главна негова помощница била най-голямата дъщеря на императора Шах Джахан и Мумтаз- Джаханара. Тя имала нещастен брак, сключен по политически причини. При съвместната работа между Джаханара и Иса се родила любов, гласят легендите.

След 21 дълги години на труд комплексът Тадж Махал бил завършен. Той олицетворявал истинската и чиста любов както на императора към съпругата му, така и обичта между Иса към Джаханара.

Самият мавзолей е от бял мрамор с квадратна основа, заоблен по ъглите. Всяка от страните е дълга 56,6 м с голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете ѝ страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол. Короната на главния купол първоначално е била от злато, но през XIX в. е заменено с бронз.
Покрай сградата се издигат общо 4 минарета, високи 41,6 м. Те са леко наклонени навън. При земетресение минаретата е трябвало да паднат встрани, а не върху гробницата. На всяка кула е изписана по една буква - Р, Х, М, Н - заедно се четат „ар-рахман“ (Всемилостивият). Това е едно от 99-те имена на Аллах.

Уникален дизайн

Външният дизайн на Тадж Махал е един от най-добрите примери в света. Повърхността на сградата е различна в отделните части. Декоративни елементи са създадени чрез различни бои, циментова замазка, дърворезба, жълт мрамор, яспис и нефрит. В съответствие с ислямската забрана за използването на човекоподобни форми са изобразени предимно цветя, лози и стихове от Корана.

Гробниците на император Шах Джахан и съпругата му Мумтаз Махал са инкрустирани със скъпоценни камъни.

Снимка - АФП 

Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала с великолепна акустика и 4 осмоъгълни стаи отстрани. Те са били предвидени от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство. Но синът му Аурангзеб, който наследява трона, пренебрегва волята на баща си. Под залата е разположена крипта с гробовете на Мумтаз Махал и императора. В централната зала са разположени копия на двата гроба, достъпни за простолюдието. Истинските саркофази били погребани в частната крипта.

Мюсюлманската традиция забранява украса на гробовете. Затова самите ковчези копия са внимателно инкрустирани със скъпоценни камъни. Над тях гори лампа с незагасващ огън.

От двете страни на мавзолея са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната днес е действаща джамия.

(в. Преса, печатно издание, брой от 306 от 10 ноември 2012)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37