Вълко Банчев от Радювене

За два литра патоки – хиляда лева глоба

43258 | 14 юни 2012 | 18:07

С моята ракийка ли ще оправят финансите на държавата, пита бившият учител Вълко Банчев

Автор:Ловешкият районен съд бе на изпит. По справедливост. Сезира го 78-годишният Вълко Банчев от ловешкото село Радювене с казуса: справедливо ли е за  изваряването на два литра ракия да го наказват с 1000 лв. глоба. На пръв поглед случката може да изглежда дребна. Но за пенсионирания бивш учител 1000 лв. са цяло състояние. А и не е само до парите.

Историята е от миналата година, от времето, когато в много домове на Предбалкана сложените в каци и бидони летни плодове са втасали и стопаните почват да добиват ракия.
„Имах една вкисната пращина и вместо да я хвърлям, реших да я изваря“, разказа пред „Преса“ глобеният Вълко Банчев. На 5 август монтирал казана направо на двора в дома на снаха си Йонка.

„От материала не изкарах нищо

от лулата потече мътна течност, киселаж“, припомня си злополучния ден радювенецът.

На празника на сливата и сливовата ракия
в Троян всяка година вадят подобни на
Вълковия казан и се вари ракия. Без
регистрации и удостоверения.

 

Нито се е крил, нито е мислел, че извършва голям грях. Знаел, че много съседи имат „партизанки“ и си варят ракия домашно производство. Но „добронамерен“ съселянин подал сигнал и митничар ведно с двама полицаи пристигнали на проверка. „Таман пълнех една пластмасова бутилка от лимонада с патоките, и те дойдоха“, уточнява Банчев.
Инак изглеждат нещата при прочита на акта, съставен от старши митнически инспектор Евгений Иванов. Според документа в хода на проверката е установено, че в „имота на двора пред стопанските постройки е монтиран един брой дестилатор (казан) за изваряване на етилов алкохол (ракия). Към момента на извършваната проверка

дестилаторът (казан) е бил в режим на работа

- дестилиране на ракия, и обслужван от Вълко Банчев“.
Контролните органи поискали от слисания селянин „да представи удостоверение за регистрация на Специализиран малък обект за дестилиране (СМОД)“. Такова удостоверение Банчев нямал. Инспекторите веднага направили проверка в системата за управление на акциза. Оттам научили, че в цяло село Радювене, където живеят по настоящ адрес над 800 души, няма нито една регистрация на СМОД. По този начин било доказано, че „в митница Свищов липсват данни лицето Вълко Банчев да притежава подобна регистрация - задължително условие за упражняване на подобна дейност“. Това четем в мотивите на издаденото по-късно наказателно постановление.
Според документите по административното производство веществените доказателства, открити при проверката, са 2 (два) литра наливен алкохол и един казан, състоящ се от меден капак и медна лула. „С оглед на установяване на типа на стоката и измерване на алкохолния градус на задържания етилов алкохол (ракия) служителите на митническо бюро - Ловеч ползвали служебен уред - денситометър“, четем още в акта, констатиращ нарушението. Констатацията обаче е поразяваща: „Течността е етилов алкохол (ракия) с установено алкохолно съдържание 16,9% vol, вложена в една пластмасова бутилка, с наличие в нея от 2 литра.“ Край на цитата.
Тук не само зевзеците биха коментирали, че 17-градусови патоки в никакъв случай

не могат да минат за ракия

- нито в България, нито в Европа. Въпреки това от Вълко Банчев били снети писмени обяснения, заведени под номер в ловешката митница, в които той обяснява, че не разполага с никакви документи за платен акциз на „откритото количество етилов алкохол (ракия) и че дестилаторът (казанът) не е негова собственост“.
На 28 октомври е издадено наказателно постановление на митница - Свищов за 1000 лева глоба, наложена на стареца за незаконното изваряване на два литра патоки. Казанът, състоящ се от меден капак и медна лула, е отнет в полза на държавата.
На Банчев се наложило да изслуша и лекция по Закона за акциза и данъчните складове, четем в документите. На пределната си възраст той научил, че производството на акцизни стоки се извършва само в регистрирани данъчни складове, а наливен етилов алкохол - ракия от собствен материал, може да се изварява и в специализирани малки обекти за дестилиране. Но те трябва да са регистрирани от митницата и да имат „изрично удостоверение за СМОД още преди дейността на обекта“.
Клател глава радювенецът в знак на съгласие със законовите разпоредби, но се чудел как всички наоколо си варят ракията вкъщи без регистрация на казанките, а на него се стоварила глобата за два литра патоки. Ще му се да не вярва, че станалото има връзка с факта, че през миналото лято внукът му се кандидатира за кмет на селото и като млад човек имаше добри шансове...
„Преди година и половина почина синът. Жена ми претърпя тежка мозъчна операция, аз се грижа за нея. Много пъти животът ме е удрял, вече се броя за деградирал човек, и към чашката често посягам, но никога не съм бил така съкрушен“, жалва се Банчев. Той е пенсиониран учител, познат в Радювене като бивш читалищен самодеец и душа на общоселските вечеринки. Сега не проумява в какво тежко провинение е уличен и разчита съдът да разбере и човешката страна на закона.
Покрай глобата за патоките бившият учител влезе в съд за първи път в живота си. На първото заседание, при обясненията на проверяващите митничари и полицаи, не издържаха нервите му и той напусна залата, за да не пречи на делото. „На 78-годишен лесно се надвива...“, казва Банчев и крие сълзите си.

Съдът: Наказанието е прекомерно

Постановлението на митницата е незаконосъобразно и изобщо не е трябвало да бъде налагано, отсъжда Мария Шолекова от Ловешкия районен съд. Това е първото нарушение на Вълко Банчев, откритото количество дестилиран алкохол е малко и очевидно е било собствена употреба, не е застрашен общественият интерес, нито общественото здраве, мотивира се съдийката. Наложената санкция е несъразмерно тежка и е явно несправедлива, заключава тя.


* Патоки - слаба кисела ракия, последни количества при изваряването на джибрите или плодовите каши. Известна още като пърцуца.


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36