Кой лъже военните?

26427 | 20 окт. 2014 | 15:33

Европа не ни натиска за пенсионирането имЩе го кажа директно - служебното правителство си измисля, че Съветът на ЕС иска да въведем възраст за пенсиониране на военните и полицаите. Такова конкретно изискване към България няма. Едната препоръка към нас е от 9 юли 2013 г., а следващата от 8 юли 2014 г. И в двете се говори най-общо, че по принцип трябва да ограничаваме ранното пенсиониране, да увеличим и изравним възрастта за мъжете и жените, да приемем дългосрочна пенсионна стратегия и т.н. Но кабинетът „Близнашки“ и по-специално социалният министър Йордан Христосков обявиха, че ЕС ни натиска специално за униформените. Когато миналия месец правителството заседава, за да приеме доклада в отговор на европрепоръките, адекватно реагира само шефът на МВР Йордан Бакалов. Той обяви, че не е съгласен да се записва, че ще променим чл. 69 от социалния кодекс, който се отнася за пенсионирането на военните и полицаите. Дори каза в прав текст: „Такава конкретна препоръка няма, затова съм против.“ Бакалов не се подведе и се държа достойно. Прави впечатление, че в битката срещу отнемането на правата на служителите от силовия сектор шефовете на МВР се оказаха мъжкари. Много по-големи от началниците на МО. Бившият военен министър Аню Ангелов се поддаде на натиска на тогавашния ковчежник на държавата Симеон Дян- ков и разреши да се въведе за пръв
път възраст за пенсиониране в армията. Същото прави сега и служебният министър Велизар Шаламанов, след като БСП премахна това изискване.

Недостойното е, че служебният кабинет представя пенсионирането без възраст на униформените за привилегия, която е крайно време да се отнеме. И така настройва една срещу друга обществените прослойки. Няма ли да се намери истински управленец, който да разясни публично защо тези хора могат да се радват на спокойни старини след 27 г. служба. Да каже защо така е решил законодателят. Държавата им е дала това право, за да ги компенсира, защото им е отнела други. Военният не може да членува в партии, няма право на синдикална защита, на странична трудова дейност, забранено му е да развива бизнес, да членува в бордове, от които други си докарват допълнителни доходи, и т.н. Той е с отнети граждански права - общо 13 на брой. Униформеният във войската трябва да е постоянно на повикване, да е 24 часа на разположение на службата. Когато напуска гарнизона или тръгне на екскурзия в чужбина, трябва да иска разрешение от командира. Но за всичко това се мълчи. И се лансира усилено щампата, че тези хора живеят на гърба на другите. И видите ли, получавали пари за старост по-дълго от другите. И един въпрос към Йордан Христосков: знае ли, че в армиите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия няма изискване за възраст при пенсиониране на военните? А там, където е въведено, има такива бонуси, че ти се иска никога да не хвърляш униформата.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23