Animal Rescue: Проблемът с кучетата е разрешим за 4 години

8206 | 15 юни 2012 | 09:35

Природозащитници упорито се противопоставят на ефективните мерки срещу бездомните кучета

Автор:"Некоординирани, недостатъчни мерки, а не законодателни неуредици, са причината за проточването на проблема. Кучетата ни могат да изчезнат от улиците на страната ни за по-малко от 4 години усилена работа", съобщиха от Animal Rescue София. Организацията стопанисва най-големия приют и кастрационен център в България заедно със Столичната община. Все повече европейски столици, където има проблем с кучетата, преминават към Кастрирай-и-върни, казват от Animal Rescue София. Те дават за пример работещите програми в Букурещ, Атина, Киев и Истанбул като настояват за контрол над собствениците на животни в града и предградията като посочват ниските бройки регистрирани животни и липсата на база данни за тях като основен проблем.

"В рамките на 10 години кметът Софиянски изби над 100 000 кучета, вписвайки София във всички черни хроники на цивилизования свят. Въпреки това кастрационната програма започна с почти 40 000 кучета на улицата – евтаназията е доказано неработещ метод, колкото и да не им харесва на хората", коментира Стела Райчева от Animal Rescue София. Това е поредният опит за протакане от страна на екоорганизации, чийто приоритет си остава комфортът на помиярите, докато жертвите и потърпевшите от бездомните кучета не спират да се множат.

"Кастрацията обаче не е панацея – тя е част от комплекс от мерки, които трябва да бъдат взети, за да изчезнат кучетата от улицата. А именно: строг контрол над собствениците и регистрация на всички животни; сурови санкции за изоставяне на кучета; образователна и информационна програма и т.н." допълва тя.

Между 10 и 15 хиляди нови кучета се изхвърлят в София от дворове и стопанства всяка година – такива са изчисленията, представени от британския експерт Робърт Смит на срещата му с кмета Фандъкова през 2011. Англичанинът, известен с проект намалил бездомните кучета с 90% в северна Румъния по метода Кастрирай-и-върни, беше в София по покана на общината през 2011. Той призова кмета към утрояване на усилията по кастрацията на уличните и дворните животни като препоръча да се работи "като във военна кампания".

"В България няма никакъв контрол върху основния източник на проблема дворните кучета. Не може във всеки двор да има некастрирано куче, да се изхвърлят бебета по два пъти годишно, а стопаните да не понасят абсолютно никаква отговорност" , коментират природозащитниците. "Като потъващ кораб. Изгребваме водата, а не запушваме дупката, откъдето непрекъснато влиза нова!" казаха още от приюта в Богров.


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36